Rácz Zsigmond

Iskolaigazgató

Tyukod

szszb 30 és Rácz Zsigmond 300.jpgÖregzsiga, Fiamzsiga, Kicsizsiga… Így igazodik el egy anya, ha a férjének, fiának, unokájának azonos a neve. Az igazgató úr édesanyja szeretetteljes leleményességgel tette helyre magában a család Zsigmondjait. A krónikás csak hallgatja a magyarázatot a rokoni viszonyokról Tyukodtól egészen a fővárosig, de annak ellenére feladja, hogy elméjében felrajzolja a családfát.

Maradjunk tehát két gyermeküknél. Annál is inkább, mert lányuk Anita látogatásomkor éppen Macedóniába utazott munkájához kötődően, és hát az nem éppen veszélytelen vidék.  Anita a Budapesti Corvinus Egyetemen végzett. Nemzetközi közigazgatási diplomája van és Budapesten dolgozik az Országgyülés Hivatalában. Ifjú Rácz Zsigmond itt van körünkben, ő az édesapja tantestületében tanár. Éppúgy, mint az édesanyja. A szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán szerzett földrajz-történelem szakos tanári diplomát.

Igazi pedagógusfamília tehát a Rácz család. Olyannyira, hogy Rácz Zsigmondné, leánykori nevén Török Erzsébet (Zsóka) családjában már harmadik generációs tanárként oktatja a gyermekeket. A családfő, Rácz Zsigmond november 27-én lesz hatvan éves, itt született, Tyukodon. A középiskolát Fehérgyarmaton a Petőfi Sándor Közgazdasági Szakközépiskolában végezte.

– A Közlekedési, Távközlési Műszaki Főiskolára jelentkeztem annak idején – mondja a kezdetekről – ma már nem is tudom, miért – teszi hozzá. Mosolyog az akkori sajátmagán. Még alig beszélgettünk, de máris megállapítom, egy ilyen személyről lehetne megmintázni a pozitív lelkületű ember szobrát.  Háza, családtagjainak hangulata, mind-mind ezt sugallják.

A felvételi nem sikerült, foglalható össze a kanyargós régi történet. Mégsem volt elveszett ember, mert a tanyasi kollégium egyik vezetője, Németh Ferenc hívta gyerekfelügyelőnek. Nem csalódtak a fiatalemberben. Rövidesen felvették biológia-földrajz szakra, a nyíregyházi főiskolára, ahol 1980-ban szerzett diplomát.

– Közös út volt – kapcsolódik be a beszélgetésbe a feleség, és megtudhatom, hogy fiúk születésének az időpontja a Sóstói úton közeledett. – Vizsgázni is a babakelengyével mentünk – kacagnak önfeledten. Akkor bizonyára inkább aggódni volt okuk.

Ennek a közös útnak még egy hosszabb külön ága volt. Két év a seregben, az ország másik végében. A századírnok és a szíve választottja között minden nap jött és ment a levél Tyukod és Zalaegerszeg között.

A családalapítás, a pedagógus életpálya kezdete, a karrier kibontakozása ment a maga útján a továbbiakban. A sikereket elismerés koronázta meg 2001-ben, amikor Rácz Zsigmond felkérést kapott az igazgatói poszt betöltésére. Az iskolának ő az első helyben született vezetője. A sors ezzel egy időben ostorcsapásszerű próbára tette. Egy rutin egészségügyi ellenőrzésen kiderült: olyan betegség fenyegeti életét, amely nagyon keveseknek kegyelmez.

– Nagyon szép házasságunk van – zárja le beszélgetésünknek ezt a szomorú emlékeket idéző epizódját. Felesége szemei ma is eltökéltséget sugároznak, amikor felemlíti azokat a küzdelmes napokat, hónapokat. Győztek, nyugtázom magamban. Visszaköltözik a mosoly az arcokra.

– Bennem és a gyógyulásomban is bíztak, akik annak idején kineveztek – mondja Rácz Zsigmond. Precízséget, pontosságot, példamutatást tanultam elődömtől, Juhász Jánosnétól. Még egy évig segített belerázódni az új feladatokba és immár a harmadik ciklusomat töltöm.

Az utóbbi évek komoly feladatokat hoztak az iskolavezetés és a tantestület számára. A központi iskola teljes körű felújítása kapcsán vállalni kellett a ki és beköltözéssel járó kellemetlenségeket és az építkezéssel ránk háruló szervezési feladatokat. Pályázatok útján sikerült felújítani a belső berendezéseket, a tanításhoz szükséges eszközeinket. Négy tanteremhez digitális táblát is vásároltunk, amely nagyban segíti az oktató, nevelő munkánkat. Az új köznevelési törvény, a fenntartóváltás a mindennapok változásai sem engedtek elkényelmesedni bennünket. Az elmúlt évek során az intézményvezetéshez kötődően kellett megszereznem a közoktatás-vezetői szakvizsgát is a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán. Nagyon sok többletfeladatot kell megoldanunk nap-mint nap. Ugyancsak pályázati forrásból minden tanévben színvonalas kirándulásokat szervezünk az iskola tanulóinak.

A tyukodi iskola első emberének nem csak a szakmai pályája volt predesztináló tényező a vezetői kinevezésében. Mindig a közösség dolgait szem előtt tartő személyisége volt településének. A régi rendszerben tanácstagként, az újban önkormányzati képviselőként, sőt alpolgármesterként vállalt magára feladatokat. Jelenleg is tagja a képviselőtestületnek, a Pénzügyi Bizottságban is tevékenykedik.

– Egyik nap meghalunk, a másik nap újjászületünk – összegzi, miként dolgozza fel magában a tantestületi munkát, az intézmény hétköznapjait. – A gyerekek, a tanulóifjúság a legfontosabb. A becsületesség, a pontosság, a gyerekszeretet… Az az elvem, hogy szeressük okosan őket. Úgy éljünk, dolgozzunk együtt a kollégákkal, hogy mindig az ő érdekeiket tartsuk szem előtt.

A Rácz családban ez az elv valósággá vált. Felnőtt gyermekeik már saját útjukat járják, de bizonyára boldogan emlékeznek vissza az első Skodájuk érkezésére, amellyel vidáman autózták körül a Balatont, és úgy hajtottak el Bicskére, hogy a zempléni Huták is útba essenek.

– Ma is szeretnek velünk lenni – mondja Zsóka, nem titkolva egy kis elérzékenyülést. Mi ketten, ők a párjukkal, itthon és valahová kirándulva…

– Mint legutóbb Szoboszlón a Rácz fürdőben – veszi át a szót harsány nevetéssel a férj. Töröm is a fejem, miként kerül az Alföldre a neves fővárosi intézmény. Erre a hangos mosolyra már bejön a fia is. Egymás szavába vágva, boldog egyetértésben magyaráz Rácz igazgató úr családja.

– Pénteken is ott voltunk, a turnusváltás napján, teljes létszámban. Aznap délutánig rajtunk kívül senki sem ült a vízben, csak mi, a Ráczok… Ezért neveztük el Rácz fürdőnek.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése