Barna József

Iskolaigazgató-helyettes,

Porcsalma

szszb_02-140_barna_jozsef.jpgA szegények, az elesettek, a szociálisan rászorulók iránt nemcsak sajnálkozást érzett Barna József, hanem azon fáradozott, hogy segítsen rajtuk. Ha kellett, pártbizottsági titkárként, ha úgy hozta az élet, önkormányzati képviselőként és a szociális bizottság elnökeként, vagy hivatása szerint pedagógusként.

Akármilyen beosztásban tevékenykedett, a jogsérelmet szenvedett emberekkel mélységesen együttérzett. Ezt az útravalót még a szülői házban tették a képzeletbeli tarisznyájába. Ezerkilencszáznegyven augusztus 17-én Porcsalmán született.

Édesapja Barna Miklós, földműves, a termelőszövetkezetből ment nyugdíjba. Édesanyja, Almási Mária háztartásbeli, három gyermeknek adott életet. Sajnos, Miklós bátyját 37, Jolán nővérét harminc éves korában ragadta el a halál. Apai ágon pátyodiak, bekerültek, ahogy errefelé mondják. Anyai nagyanyja, Kazamér-lány volt. Apai nagyanyja a Geszterédi-ághoz tartozik.

Hiába az ősi múlt, Barna József már azért hálát mondott a szüleinek, hogy lehetővé tették számára a négy középiskolai évet. Tanítói képesítő vizsgát tett 1959-ben, majd egy évig tanított Pátyodon. A Határőrségtől kapott behívót és huszonhét hónapig egy igen mozgalmas korszak következett az életében. KISZ-titkárnak választották, helyettesítette a politikai tisztet. Leszerelés után Porcsalmára került, immár harminckét évvel ezelőtt. Noha kínáltak másutt ragyogó egzisztenciát, az idős szülők gondját József nem hárította volna idegenre. A falu is befogadta. Elvégezte a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem történelem szakát.

A többre, jobbra törekvő embereket a közélet és a mozgalmi szervezetek megtalálták. Így lett pártbizottsági titkár Barna Józsefből, akit nem egyéni ambíciók inspiráltak erre a funkcióra, hanem megtiszteltetésnek érezte ezt. Kicsit csalódott, mert a község régi sérelmeit akarta orvosolni, például az önálló áfész, a konzervgyár elvesztését, de fel kellett ismernie a korlátokat.

Az állást hagyta ott és nem a szociális eszméket. Visszajött tanítani, mivel bárhová sodorta a sors, a pedagóguspályát tekintette hivatásának, a nevelő-oktató munkát szolgálatnak. 1994-től igazgatóhelyettesként tevékenykedik.

Közben a rendszerváltás újabb közéleti megméretésre késztette: 1990-ben önkormányzati képviselővé választották, s legutóbb is bizalmat szavaztak neki az emberek. Az oktatási, közművelődési, egészségügyi, sport- és szociálpolitikai bizottság elnöke lett.

− A szociálpolitikát közmegelégedésre nem lehet végezni, de a társadalmi igazságosságnak érvényt szerezhetünk − fejti ki gondolatát Barna József. − Nálunk is nagyon sokan várnak joggal támogatást az önkormányzattól, ezért igyekszünk demokratikusan és a lehető legigazságosabban szétosztani a rendelkezésünkre álló pénzt. Merthogy az összevont bizottságnak jobbára a segélyek odaítélése a dolga. Különösen a gyermekes családokra, az idősekre fordítunk az átlagosnál nagyobb figyelmet. A természetbeni juttatásokat is előtérbe helyeztük.

Szeretném, ha ez a bizottság nem csupán segélyosztással foglalkozna, hanem jutna időnk és energiánk a művelődés, oktatás, egészségügy, sport szervezeti és tartalmi kérdéseinek megismerésére, az emberekkel való törődésre és a kapcsolattartásra.

Barna József tanár úrnak a családtagjai is pedagógusok, felesége Juhász Mária szintén a gyermekek oktatását, nevelését tartotta élethivatásának. Lánya, Ágota történelem-ének szakon végzett és Sárospatakon él, jelenleg gyermekgondozási szabadságát tölti. Fiuk, József műszaki tanár, számítástechnikát tanít és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzi második diplomáját.

A közélet igen sok szabad időt követel Barna Józseftől, de erre sohasem sajnálja. A honismeret a kedvence a történelem ezernyi izgalmas része közül. A családi gazdálkodás pedig kikapcsolódást és a jövedelem kiegészítését is jelenti számukra. A sport ma már a televízió által közvetített meccsekből áll, bár szívesen foglalkozik a sakkozó gyerekekkel. Az olvasás talán a legkedvesebb hobbija Barna Józsefnek.

Az emberélet útjának felén nemcsak jogunk, de erkölcsi kötelességünk is számvetést készíteni önmagunkban.

A tanár úr szívét melegség járja át, ha azt látja: Porcsalma fejlődik és reményük van arra, hogy a jövőben sem torpan meg ez a folyamat a pénzhiány miatt. Közakarattal, összefogással, az anyagiak koncentrálásával ma is lehet előbbre jutni. Elérni azt, hogy a település ne csak lakhelye, de igaz otthona legyen minden itt élőnek.

A társadalmi igazságtalanság, a meg nem értés, a tolerancia hiánya viszont nagyon bosszantja. A széthúzás, az egoizmus olyan negatív erők, amelyek szükségtelenül fékezik a közösség haladását.

Ez ellen mindannyiunknak fel kellene lépni, függetlenül kortól, nemtől, beosztástól, kinevezett vagy választott tisztségtől.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése