Kanyó Imre

Polgármester

Porcsalma

Mint amikor leraktuk magunkról a menetfelszerelést a seregben, olyan könnyebbséget éreztünk, emlékezik vissza a 2013. esztendő elejére. Szép napra virradtunk Újévkor, teszi hozzá azzal a jóleső sóhajtással, amiből fél évtized múltán is érződik: a megelőző másik fél évtized nem könnyű séta volt, hanem inkább fárasztó menetelés – maradva a honvédségi hasonlatnál.

2006-ban nyerte el első mandátumát. Akkoriban nem azt néztük mennyi pénzünk van, hanem azt, hogy mennyi nincs, elemzi pályájának első éveit. Görgettük magunk előtt az adósságot, mindemellett kerestük a lehetőséget az önkormányzat és az intézmények normális működéséhez. 2009-ben az óvodát, rá egy évre az iskolát tettük rendbe. Magyar forrásból, uniós támogatással.

A 2012. évi adósságelengedés csak az egyik eleme annak, hogy Porcsalma élete alapjaiban megváltozott.  A pályázati források a településfejlesztés nélkülözhetetlen eszközei – mutat rá Kanyó Imre, mire fókuszál napjainkban Porcsalma önkormányzata. Ilyen módon jöhetett létre a hamarosan megnyíló piaccsarnok. A beruházás összértéke 115 millió forint. Az 550 négyzetméteres területből 300 nyitott, de fedett, a többi zárt és fűthető. Kulturált körülményeket teremtettek mind a vásárlók, mind az eladók számára. 100 millió forintba kerül majd az óvodabővítés. Tornaszobával, két csoportszobával és új vizesblokkal fog gyarapodni az intézmény.  A piaccsarnokhoz hasonlóan ez is uniós forrásból valósul meg. A legkisebbek számára hét fős minibölcsőde létesül. Hat-hét anyuka munkába állását könnyítik meg ezzel. Leader pályázaton nyert 4 millióból emlékparkot alakítanak ki a Könyvtárral szembeni területen. Ennek része egy régi emlékmű felújítása és azon négy emléktábla lesz elhelyezve: az ‘56-os Forradalom és Szabadságharc, az I. világháború hősi halottai, a Hortobágyra elhurcoltak és a gulágra elhurcoltak emlékére.

Nem csak az ember formálódik, a település arculata úgyszintén. A polgármester ma már “polgármenedzser” is. Sorolja, hogy milyen módon teremtik meg a közmunkások tevékenységének kereteit. Saját üzem létesült annak a térkőnek a gyártására, amely a régi szakadozott, és árokba lejtő aszfaltot váltotta fel a járdákon. A vízelvezető árkokba saját készítésű mederlapok kerülnek. A Szatmár tájnövényévé vált kordonos uborkából is elültetnek évi 4-5000 métert. Energiafűz, energiaakác – csak napjainkban tanuljuk ezeket a szóösszetételeket. Mostanában, azaz három éve nem fizet gázszámlát az önkormányzat. Eredményesek voltak a kazánpályázatok. A hivatal, és az óvoda már ezekkel fűt. Az iskola saját pályázatán jutott ugyanerre az eredményre. Annak előtte is keresték a takarékos lehetőségeket, a mezei dűlőutak mellékéről kikerülő faágak ugyancsak a kazánban végezték. Az önkormányzat energiahatékonysági felújítása, szigetelése elkészült, 30 millió forintba került. 140 milliós pályázati forrásból megújul a művelődési ház, a könyvtár, a sportpálya öltözője, és a Biztos kezdet Gyerekház.

A foglalkoztatás gondjainak enyhítése mindemellett hosszú távon nem oldható meg munkahelyteremtő beruházás nélkül, tudják ezt Porcsalmán. Örömmel fogadták tehát azt a vállalkozót, aki megvásárolta a régi sajtüzemet, és hasonló profillal újraindította. Sikerrel, mert a kezdeti 10-15 fő után ma már húsznál is több embernek ad munkát. Ha még volnának vagy ötvenen azok, akik szeretnének és tudnának dolgozni, és még tanulást is vállalnának, jobb eséllyel tárgyalhatnának befektetőkkel.

Addig is, amíg nem követik újabb lehetőségek a már említetteket, a porcsalmaiak a szomszédos tyukodi konzervgyárban, a csengeri üzemekben találnak munkát, de Mátészalkán és Nyírbátorban is jó eséllyel jelentkezhetnek. A terv szinten már létező csengeri ipari park elviselhető közelségben van nem csak időben, térben is. Mintha csak beszélgetésünk idejére időzítette volna valami titokzatos rendező, éppen autópálya ügyben keresik telefonon a polgármestert. Mosolya felidézi a “nagy teherletétel” napját. Az M49-es területbejárását szervezik. Sztráda Porcsalma mellett… Nagy nap lesz az, amikor azon jöhet a befektető, és nagy nap lesz a porcsalmai embernek is, közelebb kerül a világhoz. Egy közelebbi terv: testvértelepülési kapcsolat kialakításáról folynak tárgyalások a székelyföldi Csomakőrössel, Kőrösi Csoma Sándor szülőfalujával.

Kanyó Imre végül saját kis világába enged betekintést. Felesége, Abigél asszony napjaink élethosszig tartó tanulási trendjét szem előtt tartva drámapedagógus és közoktatásvezető diplomát szerzett Hajdúböszörményben, és egy éve a helyi óvoda vezetője. Szilárd fia (22) a debreceni egyetem agrár szakán fog diplomát kapni, majd mesterképzésre készül. A hajdúsági megyeszékhely városüzemeltetési cégénél dolgozik.  A fiatalabb, Péter (17) Mátészalkán a Barossba jár, gépész szakra. Nagyon szeret tárcsázni, szántani, boronálni, árulja el az apja, vagyis érdeklődési körének megfelelő iskolát talált.

Szerző: 2018. 08. 06.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése