Fehér Zoltán

Polgármester,

Porcsalma

szszb_02-142_feher_zoltan.jpgÍzig-vérig pedagógus, de a sors különös rendelése folytán egy évtizede, hogy nem a katedráról szolgálja a felnövekvő generációkat Fehér Zoltán. A halkszavú, de határozott hangú tanár úr egy egészen másfajta közszereplésre vállalkozott, amikor megkeresték: vállalja el a tanácselnök-jelöltséget. Erre is, mint mindenre az életben, csak akkor mondhatott igent, ha az újonnan nyert funkció nem hatalmat, hanem a lakosság szolgálatát jelenthette számára.

Nagykárolyban született 1941. november 11-én. Édesapja néhai Fehér Endre kovácsmester, édesanyja Asztalos Ida háztartásbeli, majd a porcsalmai napközi konyhájáról mint főszakács ment nyugdíjba. Addig azonban igen sokat kellett dolgozni a Fehér családnak, hogy mind az öt gyerek kezébe szakmát vagy diplomát adjanak. József a legidősebb fivér, technikus, Porcsalmán él. Zoltán a második, Sándor tanár Tyukodon, István öccse vállalkozó Nyíregyházán és a legifjabb testvér, Albert erdész, Pesten dolgozik és Vecsésen lakik.

Egy rövid kitérőt jelentett a családnak Nagykároly, úgy vélték, ott jobb a munkalehetőség. Szomorúan tapasztalták, a háború szétzilálja a családokat, ezért 1944-ben hazaköltöztek Porcsalmára.

Az általános iskolát már itt, a középiskolát az éppen induló Vasvári Gimnáziumban járta ki Zoltán Nyíregyházán. Ezerkilencszázhatvanban érettségizett, majd sikerrel elvégezte a tanárképző főiskola rajz-mezőgazdasági ismeretek szakot.

A diploma átvétele után behívták katonának, Szolnokra, a tüzérekhez került. Tizenhárom hónap után, sajnos, elveszítette az édesapját és a családi körülményekre tekintettel leszerelték.

Magától értetődően jött vissza a szinte szülőfalujának számító Porcsalmára, és az oktatást nehezítő szakoshiány miatt nemcsak a saját tantárgyait tanította. Szinte családfenntartónak számított, mert az öccsei még iskolába jártak. Imádta az oktatást, a nevelést, úgy érezte, nemcsak a gyerekek, hanem a szüleik, a falubeliek is befogadták és elfogadták. Romantikus táborozásokra emlékszik ma is, vagy húsz éven át a Balatonon és az ország legszebb tájain ütötték fel sátraikat a gyerekek és ismerték meg a tankönyvekből tanultakat.

A tanácsi rendszer utolsó ciklusában kérték fel elnökjelöltnek, de Fehér Zoltán csak akkor mondott igent, ha valódi megméretésre, tehát többes jelölésre kerül sor. Így is történt, és mind a saját körzetben, mind a testületben elnyerte a lakosság, illetve tanácstag társai bizalmát. Most már bizonyítania kellett korábbi elméletét, a közéleti felelősségről és a lakosság szolgálatáról. Nem tudta elfogadni, hogy két testület − a tanács és a párt − döntsön a falu ügyeiben. A párt tisztségviselői, de még a hozzá kilátogató megyei tanácselnök előtt is a tanácstörvénnyel bizonyította: neki van igaza. Így békén hagyták, de semmilyen megyei támogatást nem adtak Porcsalmának.

A nehézségek ellenére kiépítették a vízhálózatot, korszerűsítették az intézményeket, építettek hat szolgálati lakást, a társközség Pátyodról sem feledkeztek meg. A rendszerváltás idejére már előkészítették a gázhálózatot, megrendelték a szennyvízhálózat tervét.

A falu fejlesztését nem lehet a közélet ciklusaihoz kötni. Talán ezért is akarta folytatni Fehér Zoltán a megkezdett terveket. Noha a szocialista párt is megkereste ajánlásával, függetlenként indult és nyert most is. Az önkormányzat sikerrel startolt, befejezték a gázberuházást, megépítették 44 millió forintért a szennyvíztisztítót, most már a közel 200 millió forintos hálózatépítést szorgalmazzák. Ha ez elkészül, folytatják a kerékpárutat, az idén kétszáz telefonállomást kötnek be a meglévő százkilencven mellé. Jó néhányan szeretnék a kábeltévét, de Fehér Zoltán szerint most még nem jut rá közpénz.

Nincs olyan község a megyében, ahol egyszerre két szobrot avatnának. Porcsalma viszont büszkélkedhet a református püspök Kiss Áronnal és a fia, Kiss Áron Európa-hírű pedagógussal. Összegyűjtötte és két kötetben kiadta a történelmi Magyarország gyermekjátékait. Sebestyén Sándor állít szobrot nekik. Nemzetközi és országos hatáskörű megemlékezés helyszíne lesz Porcsalma.

Az idén tetőtér-beépítés révén nyolc tanteremmel bővítik az iskolát, hozzákezdenek a faluközpont rekonstrukciójához. A polgármester jegyzetfüzete még sok-sok fontos dolgot tartalmaz.

Maximálisan családcentrikus. Felesége, Csobai Klára a postahivatalt vezette, nyugdíjas. Két fiuk született. Zsolt jogász, Pesten él, Zoltán vállalkozó, Debrecenben telepedett le. Szabad idejében szívesen barkácsol, ápolja a kertet, és segít a gyermekeinek Fehér Zoltán.

Az igen kritikus, szókimondó polgármester mindig az ésszerűséget és a falu érdekét tartja szem előtt. Gigantomán beruházások helyett azon munkálkodik, hogy a település valamennyi lakosának komfortérzése növekedjen, és mindenki érezze jól magát Porcsalmán.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése