Kislőrincz József

Polgármester

Csengersima

Egy önellátó falut szeretnék létrehozni. Sok más programpont között ez is szerepelt a megvalósítandó tervei között a 2014-es választáson. A ma embere kritikus szemmel vizsgálja a választási ígéreteket. A győzelem magában hordozta a szavazók változtatás iránti igényét, és lehetőséget nyitott a kivitelezésre. A kételkedők lelkében talán az szólt a jelölt ellen, hogy “bekerült” ember volt. Ezt a jelzőt ő maga használja, amikor visszapillant az itt töltött évtizedekre, annak az embernek a megnyugvást tükröző arckifejezésével, aki tudja, hogy befogadták. A kevésbé kételkedők közül sokan láttak garanciát abban, hogy Kislőrincz József már tizenöt esztendős korában “önellátó” volt, a sorsa úgy hozta, hogy el kellett tartania magát.

− Idejöttem férjnek −  csavar egyet azon a mondaton, amit általában feleségek mondanak, ha más tájakról származó emberhez kötik a sorsukat. – Lajosmizsén születtem, és azon a vidéken nevelkedtem. Pesten két szakmát is szereztem, kőműves és ács-állványozó szakmunkás bizonyítványom van mely szakmában később építőipari vállalkozást indítottam.

Kislőrincz József eminens tanuló volt, és kamaszkorában rengeteget olvasott, falta a könyveket.

− Hajnalban a végigolvasott éjszaka után leoltottam az éjjeli lámpát, felöltöztem és elindultam az iskolába, vagy a későbbi években már munkába. Amikor átvettem a falu vezetését, megdöbbentem a könyvtár állapotán. Egyáltalán nem volt alkalmas arra a célra, ami a rendeltetése.

Érződik a hangján, hogy nagyon bántotta a rosszemlékű felfedezés. A könyvekkel kapcsolatban a már említettek miatt érthetően elfogult polgármester talált egy ugyancsak helybéli hölgyet, aki két év múlva már a megye könyvtárosi díját is elnyerte a rendbehozott gyűjteménnyel.

− A könyvtár mellett más dolgokat is úgy találtam, hogy nem, vagy nem megfelelően működtek a faluban. Most, hogy már jócskán benne járunk a választási ciklus második felében, úgy gondolom sok mindenben utolértük magunkat.

Aszfaltot kap az idén az iskola utcája, felújítják a Gacsályba vezető utat, folytatódik a kerékpárút program − jegyzek fel néhányat a fontos infrastrukturális munkák közül. A bevezetőben említett “önellátó falu” gondolata egy mini tejfeldolgozó üzem képében ölt testet. Az önkormányzat közmunka programjában szokatlan módon állattartás is szerepel, de ahogy a polgármester finoman fogalmaz, ennek elfogadtatásával még sok feladat vár rájuk.

Megcsendül a telefonja. Rövidre fogja a beszélgetést, és azzal zárja “vasárnap úgyis találkozunk a templomban, majd szót váltunk”.

− Vallásos családban nőttem fel − marad a témánál. − Én magam is eszerint élek. Katolikus vagyok ugyan, de a feleségem családja református, így magam is a református templomba járok. Apósom kurátor volt a református gyülekezetben, ő sajnos már nincs köztünk.

A település vezetésében nagyon fontosnak tartja az egyházzal való együttműködést. Úgy tartja, hogy a munkában és a település vezetésében egyaránt elengedhetetlen az az erkölcsi tartás, amit a hit alapoz meg. Egy régi epizóddal világít rá, mire gondol. Az építőipar cégnél, ahol a Kádár-érában dolgozott, bevett és elfogadott gyakorlat volt “fizetéskiegészítésként hazavinni ezt-azt” az építkezésről. “Sehogy se fért a fejembe, miért kell ennek így lenni”, mondja most is mérgelődő arckifejezéssel.

Elég régen alapított családot, vagy inkább úgy mondhatnánk, elég korán. Balogh Ida 16 éves volt, ő maga még 18 se, amikor megismerkedtek. Kivárva a szükséges életkori határokat, 1981-ben egybekeltek. Három gyermekük született az évek során: Anita (1982), Csaba (1984) és Zsófia (1995).

Kislőrincz József egészen a közelmúltig a gazdasági szférában kamatoztatta tudását. Sima-Ép-Ker Kft. a neve az építőipari cégnek, amelyet egy társával eredményesen működtetett. A választásra úgy készült eredetileg, hogy “csak” önkormányzati tagságért indul, de olyan emberek, akiknek hallgat a szavukra, rábeszélték: célozza meg a polgármesteri széket. Az eredmény ismert, itt egészítjük ki az életrajzát azzal, hogy a cégben Csaba fia vette át a helyét. Sikerrel zajlott le a nemzedékváltás − tehetjük hozzá.

− Úgy érzem, egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb helyen élünk − tér vissza mai munkájához, annak eredményeihez. − Amiről azt mondtam, hogy korábban nem, vagy nem kielégítő módon működik, az kilendült a mozdulatlanságból. Sose értettem például, hogy miért nem nyílik tér a futballnak. Sport, szórakozás, beszédtéma… Mostanság százan is ott drukkolnak vasárnaponként a pálya szélén. A fiatal emberek kedvenc szórakozása lett. Az érettebb korúaknak karácsony előtt idősek napjával kedveskedünk. Magyarul: feltámasztjuk a közösségi életet, ami nélkül egy kis település egyszerűen képtelen megvalósítani a céljait. Amint korábban már említettem, programokban, eseményszervezésben, ahol csak lehet keressük egymást az egyházzal, és a civil szervezetekkel így nagyobb esélye van a sikernek.

Szerző: 2018. 08. 06.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése