Adorján György

Polgármester

Szamosangyalos

Nem “barna éjfél a szeme pillantása”, és a járása sem egy “komor bikáéra” hasonlít, de azt a bizonyos rudat valószínűleg megtartaná a hatalmas váll, és kar, amelyikkel megmutatná: “melyik út megyen itt Budára?” Az egyik legszebb nevű magyar település első emberével beszélgetve rögtön az elején megkerülhetetlen a kérdés, honnan a Toldit idéző alkat?

– ‘76-ban születtem, de nem cserélnék egy húsz évessel – mondja meggyőző mosollyal. A tekintélyes méretű fotel éppen csak elég, hogy kényelmesen lekönyököljön. – Tizenöt esztendeje vágtam bele a testépítő sportba, azóta minden héten öt napon két óra Nagy Attila barátom edzőtermében, Csengerben. A szenvedés is része az ott töltött időnek, de mindenért kárpótol a fittség, és a szemmel látható eredmény.

A szembeötlően kemény külső segítőkész és érzékeny lelket takar, derül ki a továbbiakban. Adorján György húsz éves kora óta emberekkel foglalkozik. Amikor ápoló, gondozó otthonban dolgozott Györteleken, módja volt megtapasztalni, miként lehet alkoholista, drogfüggő, értelmileg fogyatékos emberek mindennapjait valamilyen szinten elviselhetővé tenni. Erről beszélve, közbevetőleg megjegyzi, már akkor érezte, könnyebb a munkája egy fellépésében erőteljesebb embernek. Nem a testi erő alkalmazása okán, hanem egyszerűen nagyobb tiszteletet kap.

– Egy idő múlva elgondolkoztam, ha egy szintet lépnék, sokkal többet segíthetnék. Hazajöttem, és Angyalosban, a házigondozói szolgálatba kerültem – folytatja élete történetét. – Idevalósi vagyok. Ismerek mindenkit, ismer mindenki. Gyurikám, igy szólítottak, akiknek segítségére voltam akkoriban, és Gyurikám vagyok azóta is számukra. Csak aki csinálja, az érzi azt a mérhetetlenül nagy hálaérzést, amit kap az ember, amikor az arra rászorulóknak segít. Én ma, polgármesterként se keresem, kivel kellene levágatni az út szélén a gazt, hanem előkapom a fűnyírót. Akkoriban pedig behordtam a fát egy-egy háznál, elvégeztem a nehezebb munkákat, ahol hiányzott a férfikéz. Tudjuk, az esetek nagyobb részében az asszonyok maradnak egyedül…

Merjünk nagyot álmodni, fogalmazódott meg a gondolat Adorján György fejében a legutóbbi önkormányzati választások előtt. Megismerve őt, nem kétséges, hogy minden energiáját mozgósítja ez az ember, ha belevág a megvalósításába. A döntésben részt vett, és támogatásáról biztosította a család.

– 21 éve élünk boldog házasságban a feleségemmel, leánykori nevén Tuba Emesével – mutatja be kiről is van szó. Ő régebben postás volt itt a faluban, most egyéni vállalkozó. Csengerben van szépségszalonja. A fiam, Márk, fegyveres biztonsági őr, a kislányom, Zsanett másodikos gimnazista. Állatorvosnak készül. Egészen biztos, hogy az lesz, nagy állatbarát. A lovakat különösen kedveli.

Tehát a família támogatását maga mögött tudva vágott bele a megmérettetésbe. Szellemes fordulattal villantja meg humorérzékét.

– Addig családokhoz jártam segíteni, utána egy hatszáz lelkes családom lett – utal arra, hogy Szamosangyalos nem a nagy népességű falvak közé tartozik. De elég ahhoz, hogy az ismert mondással fejezze be a mondatot: nagy család, nagy gond.

A kétszáz aktív korú polgár számára helyben nincs munkalehetőség. Közülük 90-100 ember közfoglalkoztatásban dolgozik. Az önkormányzat szervezésében az idén uborkát termeltek, öt hektár kukoricát vetettek, és egy hektár burgonyát ültettek. A mezőgazdaság a legfontosabb megélhetési forrás az itt élőknek. Ehhez igazodik például a polgármesteri hivatal munkarendje is. Reggel hattól kettőig dolgoznak, így délután több idő marad az otthoni teendőkre, vagy arra, hogy valaki egy négyórás munkát még elvállaljon.

A szamosmenti településen a végéhez közeledő választási ciklusra visszatekintve Adorján György pályázataikat, és azok eredményeit sorolja.

– Találtunk lehetőségeket arra, hogy szebbé, jobbá, élhetőbbé tegyük lakóhelyünket. Hosszú az “átfutása” a pályázati munkának, de sok dologban célt értünk, vagy közel vagyunk hozzá. Korszerűsítettük a közvilágítást egy húszmilliós projekt eredményeként. Egy 49 millió forintos pályázatból rendbe tesszük a hivatal és a mellette lévő idősek otthona épületét. A temető ravatalozóját felújítottuk és urnafalalat építettünk. A legnagyobb lélegzetű beruházásra megnyertük a pályázatot. 100 millió forintból megújul csengerbe vezető bekötőút.

Beszélgetésünk során Adorján György gondolatmenetében – különösen mások számára nyújtott segítséget említve – vissza-visszatér, hogy szívén viseli a szépkorú emberek sorsát. Nem lehet ez másként, falvaink elöregedése kortünet. Végezetül lelkemre köti, hogy ne felejtsem el megírni: Angyalos életének egyik legfontosabb eseménye az idősek farsangi bálja.

– Már az ötödik következik – emeli magasba jelentőségteljesen markos kezét.

Igen, teszem hozzá magamban. Itt nem azt kell megmutatni, hogy “melyik út megyen itt Budára?”, hanem azt, miként lehet itthon boldogulni.

Szerző: 2018. 09. 29.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése