Kanyó Imre

Polgármester,

Porcsalma

Kanyó Imre Porcsalma.jpgNegyvenévesnek lenni a legszebb férfikor. Különösen akkor, ha az ember erre az időszakra szülőfaluja polgármestere, bőségesen volt ideje a közigazgatás hivatali oldalát is megismerni, egy 6, és egy 11 éves fiú apja… És még lehetne sorolni, miért érdemes irigyelni Kanyó Imrét.

Mondtam is még egy-két dolgot, de ő rögtön beszélgetésünk elején kijózanító szavakkal állított meg.

– Való igaz, hogy nem volt szükség átvilágításra, amikor a tavalyi választások után átvettem a hivatalt – tolja feljebb orrnyergén a szemüveget.

– 1985. augusztus 1-jén kezdtem el dolgozni, és azóta ez az egyetlen munkahelyem. Könyveltem, hozzám tartozott a raktári anyaggazdálkodás. 1988-ban elvittek katonának. Amikor leszereltem, 1989-ben, itthon várt az ajánlat, legyek a gamesz vezetője. A tavalyi választásig csináltam.

Közbevetem, hogy a választott tisztségviselők nem gyakran kerülnek ki a hivatal dolgozóiból. – Miért ne? – csodálkozik.

– Az elődöm jegyzőből lett polgármester. Annyi bizonyos, hogy nehezen álltam rá a dologra. A fiaim éppen most vannak abban a korban, amikor sok időt kellene velük tölteni.

Viszont annyi biztatást kaptam a helyiektől, hogy azt mondtam, mégis belevágok.

– Azt mondta, nem volt szükség átvilágításra, akkor tehát nem érték meglepetések.

– Nem mondhatnám. Az elődöm idejében nem voltam hivatalos a testületi ülésekre, így nem is tudhattam, mekkora kötelezettségvállalásokat öröklöm. – Én bevezettem, hogy az intézményvezetők is legyenek jelen, tudjanak minden fontos dologról. Gamesz-vezetőként lojális voltam minden döntéshez. Akkor is, ha nem láttam jónak. Hadd lássam, hova haladunk! Végül is úgy láttam, nem jó az irány…

A tisztánlátás érdekében Kanyó Imre eddigi életében nem mulasztotta el a folyamatos önképzést. A fehérgyarmati közgazdasági szakközépiskola ugyan elég jó alapokat adott, de a mérlegképes könyvelői végzettség, ráadásul államigazgatási szakon, felvértezte azokkal az ismeretekkel, amelyek mai bonyolult világunk útvesztőiben nélkülözhetetlenek. Az már csak hab a tortán, hogy informatikai mérnöki képzettséget is szerzett. Nem sokon múlott, hogy ma a polgármesteri székben más üljön. Mindössze 28 szavazaton. Meg is kérdezem, milyen érzés egy ilyen szoros eredmény után a település első emberének lenni.

– Megérzem, hiszen nap mint nap találkozok olyan polgárokkal, akik nem rám szavaztak. Én azonban minden porcsalmai ember érdekét képviselem, és nyugodt a lelkiismeretem, hogy a programunk nem csak az énrám szavazóknak hasznos. Úgy látom, nem az az ember ül velem szemben, aki a dolgoknak ennél a részénél ragad le. Ahogy sorolja a már említett program egyes elemeit, nyilvánvaló, hogy az érzelmi megfontolásoknak itt már régen nincs helye, sokkal inkább a konkrét tetteknek.

– Négy pályázatot adtunk be, kettő még elbírálás alatt van, egy nyert. Egy kilencszemélyes kisbuszról van szó, amellyel tulajdonképpen a kistérségi munkába kapcsolódtunk be. Két szolgáltatást nyertünk el. Az egyik a támogatószolgálat, itt vesszük hasznát a kisbusznak, a másik pedig egy jelzőrendszer házi segítségnyújtás. Az idősek és mozgásukban korlátozottak nyakában van ez a készülék, amely településenként két gondozónőhöz jelez, amint valami probléma van. Ők riasztják a mentőket, ha komolyabb az ügy. Elmondhatom, hogy két esetben már életet mentettünk.

Az utóbbi téma előhozta a polgármesterből az informatikust, de gyorsan vált. Megtudom, hogy az iskolafelújítást az elsők közé sorolták. Van is pályázati lehetőség, most készítik. Nyílászárócsere, falazatszigetelés, világításkorszerűsítés… Ugyanitt esélyegyenlőségi program készül. Hatvan százalék a kisebbségi gyerekek aránya. A sok vitát kiváltó digitális táblák Kanyó Imrénél vitán felül állnak. Ugyancsak a kisebbség érdekeit szolgálja, hogy az ő településrészeikhez is burkolt út vezet majd. Beszéljünk egy kicsit a családról is – javaslom. – Jó – simít erős szálú hajába.

– Feleségem Kanyóné Móré Abigél – kezdi, mintha önéletrajzot diktálna. Aztán megáll, ugyanarra gondolunk, egyszerre érzékenyülünk el. – Valószínűleg a keresztelőjekor ment a Szabó Magda tv-sorozat. Az írónő pedig éppen most halt meg. Abigél angyalosi lány, óvodapedagógus. Ő se nagyon váltogatja a munkahelyeit, mert 1993 óta dolgozik a helyi óvodában. Aztán a szülőkről tesz említést.

– Apám Kanyó Imre, anyám Czibere Mária Márta. Először a tsz-ben dolgoztak, majd az ÁFÉSZ-nál felvásárlóként. A kilencvenes években már otthon és vállalkozóként csinálták a tevékenységüket. – Gyermekük „második műszakja” nagyon sokszor folytatódott az apai vállalkozásban. Két fiútestvére van, az egyik Zsolti, a másik Zoltán. – Mi ilyen fiús család vagyunk. – A kérdésre, hogy nem lehetne-e egy kislány érdekében tenni valamit, elmosolyodik, mint akkor, amikor az Abigél nevet kiejtette.

– Jó is volna, de úgy érzem, hogy most nem arra alkalmas időket élünk.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése