Juhász Andrásné

Önkormányzati képviselő,

Porcsalma

szszb 26 és Juhász Andrásné Porcsalma.jpgSzombaton, késő délután egy váratlan vendég áldás és átok egy olyan nagy családban, mint a Juhász Andrásnéé. Az előző hétvégén még a nagylány, Adrienn esküvőjének, lakodalmának volt a motorja, és most is itt van mindenki. Az ő kisebbik gyereke, Dénes, a párja, Balogh Péter házasságából származó Erika és Öcsi, sőt Péter 84 esztendős édesanyja is. Zajlik az élet, és még egy jövevény…, szerencsére nagy a ház. Juhászné, Ildikó talán nem is tudja, de látszik rajta: örül, hogy lehuppanhat egy kicsit beszélgetni, így egy kicsit felmentve érzem magam. A már említett esküvő főszereplője, Adrienn is leül közénk. Meglep mindkettőnket, hogy ugyanazon alma materben szereztünk diplomát, sőt érdeklődésünk is hasonló. Hirtelen vizsgáztatni kezdjük egymást, nagy sikerrel. Amikor tisztázzuk, hogy mi is az a Knopp-féle béta oxidáció, amelynek során a páratlan szénatomszámú zsírsavak is lebomlanak, már azt gondoljuk, ez nem fokozható. De… Ő is, én is gyengén muzsikáltunk belőle, ezért tudjuk ennyire. Mindenki dől a nevetéstől. A mama arcán végtelen büszkeség és boldogság sugárzik, ahogy lányát nézi. Aztán Adrienn illendően távozik, ez a mai a mama napja. „Ilyen a hétvége minálunk” – szabadkozik Ildikó. „Adrienn, ugye, Debrecenbe járt, Dé­nes Adyligetre, a rendészeti szakiskolára, amikor hazajönnek, péntektől vasárnapig megy a mosógép. Amikor elmennek, mindenki megrakott bőrönddel indul el. Most csend van, mert megkapták a fagylaltot” – fülel egy kicsit a ház irányába.

Juhász Andrásné szamosangyalosi születésű. A szalkai gimnáziumi évek után Debrecen következett, ahol egészségügyi iskolába járt. Talán egy pillanatra a nagylányra gondol, amikor azt mondja: „Én is debreceni kötődésű vagyok.” Őt viszont hazahozta a sorsa. Nehéz volt az elhelyezkedés, így kapóra jött, hogy a tsz-irodán adminisztrátornak felvették. Telt múlt az idő, és már a bérszámfejtést is megtanulta, amikor egy váratlan telefonhívás után sínre került az élete. A település vezetője kereste, mert szükség volt az egészségügyi végzettségére. Tizenöt évig volt ezt követően körzeti ápolónő Porcsalmán. Időközben elvált első férjétől, és megismerkedett mostani partnerével. Balogh Péter a fővárosban élt, Ildikó viszont nem nagyon akart elszakadni innen. Párja azonban szívesen jött Porcsalmára, és megtalálta a helyét Ildikó mellett. Most is tanul, pénzügyi, számviteli ismereteit bővíti. A nagy ház ugyancsak nagy udvarán álló teherautóval Németországból fuvaroz használt bútort. A ház alatt és a hátsó épületben van az üzlet, amely még most, a válság alatt is hoz annyit, hogy a népes család ne szenvedjen szükséget semmiben. Elég jól kitapasztalták mind az itthoni igényeket, mind a kinti lehetőségeket. Legtöbbször kész listával mennek, mert a kialakult vevőkör már tudja, jó reményekkel adhat nekik megrendelést. Péter nagyobbik gyermeke, Erika sem akármilyen lány. Most érettségizett, és csillagásznak készül.

Ildikó életéből később sem hiányoztak a szerencsés momentumok. Csengerben jártában véletlenül tudta meg, hogy fogászat létesül, és pályázatot írtak ki asszisztensi állásra. Nem nagyon bízott a sikerben, de azért elkészítette a szükséges anyagot, és elküldte a kiíróknak. Azt is megtudta, hogy nem kevesebb, mint húsz pályázó vágyott az egyetlenegy helyre. Aztán jött élete második szerencséről értesítő telefonhívása.

„A fodrásznál ültem, amikor megcsörrent a készülék. Félig volt beszárítva a hajam, nem nagyon örültem. De aztán a párom hangját hallottam: szívem, megkaptad a fogorvosi asszisztensi állást Csengerben. Elképzelheti az örömömet.”

Ildikó tehát azóta Csengerben dolgozik. Azóta már elvégezte a szakasszisztensi képzést is. Annyi energiával, mint amennyi ebbe az asszonyba szorult, nem nehéz elhinni, hogy jut ideje a közéletben való szerepvállalásra is. Már második ciklusát tölti az önkormányzat képviselő-testületében.

„Úgy alakult a helyzet a községben, hogy foglalkozási ágazatonként szinte mindenhonnan került be valaki. Én az egészségügyben végzett munkám során szinte mindenkit megismertem Porcsalmán bajaikkal, örömeikkel együtt. Az pedig, hogy kétszer is bizalmat kaptam, talán azt a munkámat is minősíti.”

Ildikó természetesen az egészségügyi bizottság munkájában vesz részt. Ha a „nagy család” életében is annyira maximalista, mint itthon, akkor az ő részéről egészen biztosan rendben mennek ott is a dolgok. Itthon a minimális elvárást jelképes beszéddel adja tudtomra. Nem csak Adriennek, mindegyiknek megteremtjük a lehetőséget. Négy kemény fedelű a négy gyermeknek.” Komoly hangon, összevont szemöldökkel mondja, nem hagyva kétséget eltökéltsége felől. Nem értem meg azonnal, és ezt látja. „Diploma! Mindegyiknek diplomát adunk a kezébe. Úgy menjenek neki az életnek, hogy ez ne hiányozzon a boldogulásukhoz” – világosít fel. Ma már enélkül semmire sem lehet menni.

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése