Nagy Béla

Esperes, görög katolikus lelkész,

Porcsalma

szszb 25 és Nagy Béla.jpgHét sugárzó szempár. Az esperes úr, felesége és öt gyermeke néz rám a fényképről. A fényposta hozta, vagyis e-mailben jött, ahogyan az ma már természetes. A vaku miatt vörösen izzanak a tekintetek. Amint rám néztek, azonnal eldöntöttem, nem retusálom halványra. A parókia ajtajában ismerősként üdvözöljük egymást, hiszen vendéglátóm is megismerte már a fényképemet. Mögötte előtűnik a család, meggyőződöm róla, nem csalt a kép. A jó ízléssel berendezett, hívogatóan barátságos szalonban ülünk le. A többiek tapintatosan magunkra hagynak bennünket.

– Geszterédi vagyok – válaszolja, amikor gyerekkoráról kérdezem. – A vallás, a vallásosság a kezdetektől közel volt hozzám. A falu 90 százaléka görög katolikus volt, és akkor még jártak a templomba az emberek. A gyerekek számára természetes volt, mintául szolgált ez a fajta lelki élet. Kaszap Béla, aki 33 esztendeig szolgált a faluban, harminc–negyven ministránsgyerek között misézett vasárnaponként. Hajnalban a szüleink elmentek dolgozni, ránk zárták az ajtót. A templom előtt laktunk, így amikor megszólalt a harang, kimásztunk az ablakon, és elmentünk a reggeli misére az iskola előtt. Mondanom sem kell, hogy a hittanóra népes volt, és nagyon népszerű. Ilyen indíttatás után nem meglepő, hogy az ifjú Nagy Béla Esztergomba jelentkezett a ferencesekhez a nyolcadik osztály befejezéséhez közeledve. Annál is kevésbé, mivel bátyja már két éve oda járt.

– Szüleim nem voltak gazdag emberek – emlékezik hálával a hangjában, – és bizony elég megterhelő volt számukra a tandíjam előteremtése, de vállalták. Az iskolában volt egy kis gáncsoskodás, de nem sikerült megállítaniuk.

Az iskolatársak közül nem sokan lehettek, akik olyan messze kerültek a szülői háztól. A 300 kilométer akkoriban még mást jelentett, mint ma. Azt, hogy ősszel és tavasszal egy „kisszünet” adott lehetőséget a hazautazásra. A ferences atyák viszont éjjel-nappal velük voltak. Elszállt a négy év, a másfél esztendő katonaság, és 1987 már a nyíregyházi Hittudományi Főiskolán találja Nagy Bélát. Már éppen a főiskolai éveket idézné, amikor csengetnek. „Fogadalom miatt jött valaki” – áll meg az ajtóban a felesége. Az esperes úr kimenti magát, amíg távol van, felesége avat be a kívülálló számára rejtélyes dologba.
„A cigányok körében elfogadottá vált, hogy fogadalmat tesznek: nem isznak alkoholt. És be is tartják. Ha viszont valamilyen alkalom miatt nem lehetne betartani, eljönnek, és arra az időre feloldozást kérnek.” Közben visszajön az esperes úr, és ha már itt a neje, elmeséli megismerkedésük történetét.

– Bánhegyi Anikó, mert így hívták lánykorában, a gim­ná­ziumban ifihittanra járt.

Karácsonykor szokás volt, hogy a kispapok meglátogattak betegeket, elesetteket. Két diáktársammal meglátogattuk Anikóékat, mert a kistestvérét hosszú kórházi tartózkodása után erre az egy éjszakára hazaengedték. Ekkor 1988 viliáján ismerkedtünk meg. 1992-ben végzős kispapként bemutattam Keresztes Szilárd püspök úrnak. Ő áldását adta frigyünkre, és mielőtt augusztusban felszenteltek volna, egybekeltünk.

Az ifjú káplán Máriapócsra kapta a „dispozíciót”. A pápalátogatás után egy évvel az éppen megnyíló határok miatt fellendült vallási turizmus jócskán adott feladatot a fiatal papnak. Bacsóka Pál helynök úr mellett szolgálva minden lehetőséget megkapott, hogy bebizonyítsa: rászolgált a bizalomra. Itt született meg első gyermekük, Máté, és ezekben az években végezte el felesége Budapesten a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolát. 1996-ban pedig megnyílt előttük a lehetőség: a porcsalmai parókiára költözhettek. Itt született Zsuzsanna, Balázs, István és Lilike.

– Kicsi közösség a miénk, mert a község református többségű – tér rá napjainkra vendéglátóm. Megigazítja az asztal gyertyatartóján a középső, nemzeti színű gyertyát, aztán folytatja. – Kicsi, de összetartó. Minden munkálat a hívek adakozását és keze munkáját dicséri. Idejövetelünket követően nem sokkal átfedtük a tetőt, kavicsággyal vettük körül a falakat, és újravakoltuk, új járólapokat raktunk le, a parókia új nyílászárókat kapott, garázst építettünk. – Egy pillanatra megáll, mintegy hatásszünetet tartva, és boldog mosollyal folytatja: – É kész az új ikonosztázunk. Menjünk, nézze meg – invitál.

A falakon belül is hideg van, viszont még a ködös ablakokon is jön be annyi fény, hogy a lámpákkal együtt elénk tárja a míves famunkát és a képek gyönyörűségét. Az esperes úr szeretettel simogatja meg a faragásokat, és egyenként magyarázza a bibliai jeleneteket. A Születés, a Háromkirályok kompozícióját mutatja, hiszen karácsony után vagyunk. Fényesen csillognak az aranyglóriák. Kifelé menet még megállunk egy pillanatra. Nagy Béla a hideg falra teszi a tenyerét. – Szigetelni fogjuk, már beadtuk rá a pályázatot – mondja. Én visszanézek az ikonosztázra. Innen még látszanak a festett képek. A szemsugarak melege eszembe juttatja azt a felvételt, amelyet látogatásom előtt fénypostán kaptam.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése