Papp Zoltán

Önkormányzati képviselő,

Porcsalma

szszb 26 és Papp Zoltán Porcsalma.jpgA községben új ruhát öltött néhány épület az utóbbi néhány évben, közöttük magánházak is. Ilyen porta az is, amelyikből Papp Zoltán siet elém. A szülők otthona azonban belül, ha lehet, még szebb, rendezettebb. A délutáni napsugár aranyba öltözteti a míves bútorokat, és egy porszemet is megmutatna – ha volna. A gazda fia vendég itthon annak ellenére, hogy önkormányzati képviselő. Nem is olyan rég még a szomszéd házat lakta, mellyel kapcsolatban megismételhetnénk a fentebb sorolt jelzőket. Papp Zoltánnak a maga harmincöt esztendejével még semmi oka nem volna éveket letagadni korából, de nem hallgathatjuk el, hogy feleségével együtt szinte ifjú pár benyomását keltik. De előkerül egy kiskamasz, a pár egyetlen gyermeke, bizonyítékául: évtizednél is régebben keltek egybe.

A sima vonások és a legényes külső persze csalóka. Ahogy mondja: „huszonnégy évesen nagyon belevágtam a világba”. A kereskedelmi iskolát végzett fiatalember tanult pályájára állt. Boltot nyitott a felesége szülőfalujában, Tiszakerecsenyben gyümölcsösöket telepített, nyúlfarmot létesített… „Háromhetente útnak indult tőlem egy kamionnyi nyúl” – mondja. Az jó, egészítem ki, különösen, ha fizetnek is. Felhő suhan át az állandóan mosolygó arcon. „Igen…” – folytatja. „Sajnos ilyen világban élünk.” Teszünk egy kis kerülőt, és taglaljuk, milyen is az „ilyen világ”.

Egy másik és hosszabb írás témája lehetne, amiért egy ilyen ambiciózus, erős, tettrekész pár miért megy el innen, és a többiek máshonnan. Mert Papp Zoltán már Debrecenben él, és onnan vesz részt az itteni testület munkájában. A feleség a hajdúsámsoni önkormányzat alkalmazottja, ő maga pedig egy autómosó tulajdonosa, és – nem is ő lenne, ha nem így lenne – más munkája is van. „Itthon minden megvan, akár holnap újraindíthatnék mindent.” Nem mentegetőzésként mondja, bizonyítja a leltár, amit sorol. Gépek, berendezések, eszközök. Meg az, amit ő nem vesz észre, de én feljegyzek: „itthon…”

De a gyerek már a Szvetitsbe jár, ami egy vallásos görögkatolikus családban fontos vágyak beteljesülésének egyike. Márpedig Papp Zoltán családja az. Ha valakinek nem volna bizonyíték a gyönyörű Madonna-kép a falon, annak idézem a szavakat: „a mi családunk istenhívő, és jobboldali nézeteket vall.” Követi tekintetemet, hátrapillant: bizony, sokszor volt szükség a segedelmére. Azért persze tudja azt ő is, meg számos jel szerint a szülők is, hogy ha magunkon segítünk, azzal meg annak segítünk, akihez fohászkodunk. A ház, a kert, a pajta, amiket emellett még felsorolt a vendéglátóm, mind-mind arról tanúskodik, hogy volt honnan örökölni a szorgalmat, a hozzáértést, az igyekezetet. Nem lehet tehát véletlen, hogy a település önkormányzata is számított rá. Amikor Csobai György képviselő meghalt, a választási törvény rendje szerint ő követte a testületben. Csak a ciklus fele jutott arra, hogy kivegye részét a munkából, adódik tehát a kérdés: a rövid idő adott-e alkalmat arra, hogy valami majd saját magára emlékeztesse, amikor hazajön Porcsalmára.

„Tényleg szükség van a négy évre, és főleg arra, hogy az elején ott legyen az ember, amikor elosztják a testület tagjai egymás között a feladatokat. Ennek ellenére úgy érzem, hogy az iskolafelújításhoz már volt közöm. Pályázaton nyert pénzből hoztuk rendbe az épületet.” Ott hajtottam el mellette Pappékhoz jövet, és valóban: ismét dísze a településnek a falu szülöttéről, Kiss Áron püspökről elnevezett intézmény. A napokban avatják, és a nebulóknak alighanem leesik az álluk az évnyitón.

Papp Zoltán szívének azért is kedves az iskola ügye, mert amint meséli, amikor ő felső tagozatos, azaz ötödikes lett, akkor készült el, és az ő állának akkor volt alkalma leesni. Mindazon­által elég régen volt az az esemény, és tegyük hozzá: nagyon időszerű a mostani avatás.

Egy két mondattal érintettük már az ifjú Papp család debreceni életét, de mindig visszakanyarodtunk Por­csal­má­hoz. Ha nem tudnám, hogy csak vendégségben vannak, nem gondolnám, hogy nincs jelen nap mint nap a település életében. Percre készen informált közügyekben és a hétköznap dolgaiban egyaránt, sőt akkor bizonytalanodik el kissé, amikor debreceni dolgok kerülnek szóba. Még nem debreceni, állapítom meg, de ezt nem teszem szóvá. Generációk kellenek ahhoz, hogy az ember elszakadjon a szülőföldtől. A honosításban mindenesetre van segítsége, hiszen a testvére, László, a cívisváros önkormányzata Fidesz frakciójának vezetője.

Úgy látszik, a Papp család tagjai késztetést, és amint a példa mutatja, tehetséget éreznek a köz ügyeinek befolyásolására, szándékaik szerint jobbítására. Amint erről beszélgetünk, egy váratlan kanyarral ismét Porcsal­mát hozza szóba. Higgye el, hogy a szívem szakad meg ezért a vidékért, meg hát Kerecsenyért is. Én abban bízom, hogy most olyan változások kezdődnek el, amelyek előbb-utóbb megállítják, sőt megfordítják azt a káros folyamatot.

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése