Pethő András

Polgármester,

Pátyod

szszb_02-136_petho_andras.jpgTipikus egyutcás falu Pátyod. A Porcsalmát és Csengert összekötő szakasz felénél, szinte az összes házat erre az útra fűzték fel. Kanyarok tarkítják, hol szélesebb, hol keskenyebb sávot hagytak szabadon a házak építői.

Az 1970-es években még ezerlelkes falu szép lassan eltörpült a két szomszédvár mellett. Mígnem egy ambiciózus fiatal agrár szakember került ide, aki felnőtt életének első lépéseit itt tette meg és szívébe zárta Pátyodot, mint a mindent megvalósítható lehetőségek hazáját. Pethő Andrást is befogadta a szatmári közösség és legutóbb is megválasztották a település polgármesterének.

Jánkmajtison született 1952. szeptember 3-án. Édesapja Pethő László földműves, gazdálkodó, agronómusként ment nyugdíjba. Édesanyja Rostás Erzsébet háztartásbeli, a gyermekek nevelésére helyezte a hangsúlyt. Bátyja, László, a Hajdúfilmnél dolgozik és az SZDSZ elnöke Debrecenben. Húga, Mária, matematika-fizika-számítástechnika szakos tanár Mátészalkán. A szülei mindig annyit kértek tőlük, hogy tanuljanak, mert csak akkor boldogulnak az életben.

Az általános iskolát Jánkmajtison végezte, azután a Baross László Mezőgazdasági Technikumba járt 1966 és ’70 között. Amint kijárta a technikumot, gyakornoki feladatot kapott Szamosújlakon.

Hihetetlenül gyors karriert futott be, mert 23 (!) nap munkaviszony után megbízták a tsz-elnöki teendők ellátásával. Egy évig látta el ezt a munkakört, meg ráadásként főagronómus is volt. Jánkmajtisról naponta kerékpározott be a munkahelyére. Közben megkezdődött a mezőgazdasági termelőszövetkezetek összevonása, így lett közös Cégénydányád, Szamosújlak és Gyügye gazdasága. Pethő András kerületvezetői beosztást kapott a növénytermesztésben. 1975. április elsejétől főállattenyésztő, majd fél év múlva a főagronómusi feladatok is ráhárultak.

A gyakorlati munka sűrűjében nem nélkülözhette a magas szintű elméleti tudást, ezért levelezőn elvégezte a Debreceni Agrártudományi Egyetem szarvasi karát. Újabb összevonásnak lehettek tanúi a térség gazdálkodó szervezetei: ezúttal Szamosangyalos, Szamostatárfalva, Porcsalma és Pátyod alakított közös szövetkezetet, amelyben állattenyésztési ágazatvezető, majd főállattenyésztő és főagronómus lett Pethő András. Egészen 1991-ig a Szatmár mezőgazdasági szövetkezetben kamatoztatta elméleti és gyakorlati tudását.

A termelőszövetkezetet is utolérte az átalakulás, termelő, szolgáltató és kereskedelmi kft.-ként működött tovább. Az 1990-es választás idején viszont egy korábban teljesen ismeretlen poszt várományosa lett a faluban igen nagy népszerűségre szert tett agrár szakember: sokan ösztönözték, induljon az önkormányzati választáson. Jött, látott, győzött és tiszteletdíjas polgármesterként látta el a feladatait. S hogy milyen sikerrel és mennyire találkozott mindez a választók akaratával? Bizonyíték rá az ezerkilencszázkilencvennégyes választás, amikor egyetlen ember sem tartotta lehetségesnek Pethő András mellett megnyerni a polgármesteri címet. Így vetélytárs nélkül szavaztak bizalmat neki a pátyodiak újabb négy évre.

− Én azt hiszem, sikerült egy teljesen új szellemiséget meghonosítani a faluban − összegzi tapasztalatait Pethő András. − Míg korábban elvándorolt az értelmiség, ma szép lassan gyarapszik a falu. Építkeznek a fiatalok. Igaz, mi is igyekszünk mindent megtenni az itt élők komfortérzetének javításáért. Nem véletlenül hoztuk létre hatvanhárom millió forintos költséggel az Antall József művelődési és szabadidő központot, ahol nemcsak az iskola, az óvoda, hanem a könyvtár, a tornacsarnok és külső labdarúgó-, tenisz-, futó- és kézilabdapálya kapott helyet. Péntek esténként a falubeliek játszanak a sportcsarnokban.

Létrehoztuk a falutévét, karácsonyi ajándékként a helybeliek ötvenkét műholdas program közül választhatnak, valamint a fehérgyarmati városi tévétől kapunk anyagokat, s a polgármesteri hivatalból sugározzuk esténként a Pátyod Tévé itt szerkesztett műsorait.

Terveik közt szerepel egy benzinkút létesítése, a szennyvízhálózat megépítése, egy termelő és értékesítő szövetkezet létrehozása.

Pethő András felesége született pátyodi, Barna Katalin pedagógus, tanítónő. Fiuk, András a mátészalkai gépészeti szakközépiskolában harmadikos. Bár a neje vágyott a városba, András annyira a szívébe zárta ezt a kis szatmári falut, hogy el sem tudná képzelni az életet másutt. Hiszen a komfortérzethez minden feltétel adott, városi szintű szolgáltatásokat vehetnek igénybe. Pátyod akár Nickelsdorf lehetne, ha az osztrák példát vesszük alapul, ahol az emberek bevásárolnak, de mégsem szenvednek a zsúfoltságtól.

Szabad idejében kertészkedik, horgászik, kirándul a polgármester, nagy baráti körük közös jellemzője: mindannyian jól érzik magukat Pátyodon.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése