Juhos Gyuláné

Kereskedő

Csengersima

Bertuska boltja − ez is lehetne a felirat a cégtáblán. A kis üzlet a község “stratégiailag fontos” pontján, egy útkereszteződésben várja a vásárlókat. Szivárvány a neve, utalva ezzel arra, hogy egy ilyen üzletben mindent tart a tulajdonos, amire a vásárlók igényt tartanak. A belépő egy nagyon célszerűen berendezett helyiségben találja magát. Klíma hűsít a rekkenő nyárban. Tisztaság, rend, meghitt légkör fogad és a tulajdonos szolgálatkész mosolya.

− Nagy Berta a leánykori nevem − magyarázza, amikor én is Bertuskának szólítom, ahogy a vevői. Elmegy az ősz úr, akivel aprólékosan megbeszélik, mi is kell egy jó babgulyáshoz. Mondja-mondja a vevő, aztán megtudja mi az, amit elfelejtett volna, ha Bertuska nem rakja elé.

− Nem boltosnak, hanem postásnak készültem én − idézi fel a régebbi időket. − Csengerben születtem 1959-ben. Édesanyám az itteni postán volt fiókvezető, így az általános után magam is ezt a pályát céloztam meg.

A fiatal lány Mátészalkán érettségizett az Esze Tamás Gimnázium levelező tagozatán, de időközben Debrecenben, a Postaforgalmi Szakközépiskolában segédtiszti tanfolyamot végzett. A mama még hat elemivel vezette 25 esztendeig a csengersimai postát, a lányának már sokkal több ismeret volt szükséges.

− Tizenhat évet töltöttem a postán − emlékezik vissza. − Közben ‘78 június 17-én férjhez mentem. A férjem Pesten villamossági szerelő szakközépiskolában tanult. Amikor hazajött a csengeri cipőgyárban lett a tmk munkatársa, majd a tsz-ben karbantartóként dolgozott. Ezt követően Csengersimában a telefonkábelt fektető cégnél helyezkedett el.

Bertuska 22 éve özvegyasszony. Most is könnybe lábad a szeme, amikor elmeséli, hogyan támadta meg a végzetes kór a férjét, éppen akkor, amikor életük más szempontból is kritikus szakaszában volt.

− Összeomlott minden, két és fél évig küzdöttünk − törölgeti meg a szemét.

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy akkor már állt az a ház, amelyikből bolt lett, amelyikben beszélgetünk. A postáról ugyanis eljött Bertuska, és itt nyitott üzletet. Akkoriban hatalmas volt a pénzforgalom a közeli határállomás ugyancsak megnövekedett forgalma miatt. Engedélyezték ugyan egy munkatárs betanítását, és felvételét, de vele együtt sem bírták. Amikor később szóba került, hogy visszamehetne a postára dolgozni, arra gondolt, annak, aki most ott van, talán el kellene mennie. Nemet mondott…

A Szivárvány ‘94 októberében nyitott, a férje karácsonykor lázasodott be először… A kereskedelemhez újabb iskolát kellett elvégeznie, és a zaklatott idők ellenére ezt az akadályt is sikerrel vette. A nyíregyházi Sipkay Szakközépiskola csengeri kihelyezett oktatásán szerezte meg a szükséges végzettséget.

− Én azóta szabadságon nem voltam − nincs keserűség a hangjában, amikor kérem, hasonlítsa össze a korábbi munkahelyével a mostanit. − Amíg édesanyám élt besegített, ha mégis el kellett menni valahová. Később már a lányom is. Övé a Malibu presszó, itt visszább, mutat maga mögé büszkén.

A pénztárgép mellett az ablakban családi fényképalbumot nézegethetnek a vevők. Nézegetik is, mert itt nagyon családias a légkör, és nem csak azért, mert mindenki ismeri Bertuskát, és ő viszont. A gyermekei és unokái − képeken legalábbis − napközben is vele vannak. Noémi lánya ‘79-ben született. Az ő fia, Tamás 21 éves, a lánya, Adrienn 12. Attila 83-as, az ő fia Ádám, 11, a lánya Karina 6 éves.

Büszkén mutat egy-egy fotóra, aztán arról beszél, miként került közelebb a kereskedelemhez.

−  Mindenki segített, úgy rázódtam bele − mosolyog kedvesen. − Valahogy kialakult. A vásárlónak mindent meg kell kapnia, amire szüksége van, és hogy mire, azt nekem kell számon tartani − foglalja össze az egyáltalán nem bonyolult filozófiáját. Bármennyire egyszerűnek is hangzik, azt csak Bertuska tudná megmondani mennyi erőfeszítésébe kerül megvalósítani.

− Megteremtettem magamnak a kis világomat, ez segített át a tragédiákon, a veszteségeken − pillant a messzeségbe az ablakon keresztül. Aztán ismét végigfut a tekintetet a mosolygós unoka képeken. − A családom mindig mellettem volt, és ma is mellettem van. Amikor leteszem a telefont, ismét a fülembe csengenek a szavak. “szeretlek Nagyi”. A többi rokon, az unokatestvéreim a Dunántúlon erőt adnak. Nagyon sokat jelent, hogy számíthatok rájuk. És ez fordítva is igaz. Én is ott vagyok velük, amikor érzem, hogy szükségük van rám.

A Szivárvány “vonzáskörzete” az egész falura kiterjed. Van más bolt és van nagyobb kereskedelmi egység is. Az idők során kialakult azoknak az embereknek a köre, akik itt “családtagnak” számítanak, akkor is, ha valójában nem rokonok. Ennek a közösségnek a szíve Bertuska, aki igyekszik mindenkinek a kedvére lenni. A jutalma egy vásárló félmondata búcsúzáskor: “köszönöm, hogy vagy nekünk!”

Szerző: 2018. 08. 21.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése