Kovács Balázs

Iskolaigazgató,

Csengersima

szszb_02-62_kovacs_balazs.jpgBizony, senki sem gondolta volna, hogy egy ajaki nyolcgyermekes család másodszülött fia a magyar-román határszélen, immár Csengersimán megállapodva vall életéről. A kicsiny szülői ház, a népes család meghitt melegsége, Kisvárda közelsége és a tanulásba vetett hit volt a kiindulópontja annak a pályának, amit Kovács Balázs, a csengersimai általános iskola igazgatója irodájában most felelevenít.

1940. január 27-én született. Édesanyja a ház körüli teendőket látta el, a gyerekek is éppen elég elfoglaltságot adtak. Édesapja vasúti dolgozó volt Záhonyban. Vonat hozta-vitte naponta vagy hetente, hogy biztosíthassa a család szerény megélhetését. Mindmáig fájó, hogy nyugdíjazása után nem sokkal örökre búcsút kellett vennie tőle.

Úgy emlékszik, ötödikes lehetett, amikor elhatározta, az addiginál is kitartóbban tanul, hogy kitörhessen a reá váró középszerűségből. Ma hálával emlékszik azokra a tanáraira, akik segítettek ráébreszteni a tanulás adta boldogságra, a megszerzett tudás birtoklásának örömére. Talán ezért szerzett ő egyedül diplomát a testvérek közül, talán ezért is tartotta pedagóguspályájának egész ideje alatt a pályaválasztás segítését mindennél fontosabbnak. Minden végzős nyolcadikosban az akkor segítségre, irányításra szoruló Balázst látta és látja.

A kisvárdai gimnáziumi évek a pezsgést, a fiatalos lendületet, az első szerelmeket, sok sportot, színjátszást és őszinte barátságokat jelentettek számára a tanulás mellett. Meg igazi pedagógus-példaképeket, közülük is Sárosi Zoltán igazgató úrra emlékszik vissza szeretettel.

Az egri tanárképző főiskola nemcsak a vizsgákkal mért tudást adta, itt ismerte meg leendő társát és feleségét, Lőrincz Évát.

Mindketten biológia-földrajz-technika szakon végeztek, s pályájuk is összefonódott ezután. Első munkahelyként − lévén még kevés középiskolai tanár − a vásárosnaményi gimnázium tette próbára a pályakezdő párt, majd Szamosangyalos községben töltöttek három évet. Csengersimára a 70-es árvíz után kerültek, amikor új körzeti iskola építését határozta el a kormányzat az iskoláikat is vesztett térség tanulóinak. Kovács Balázs ez időtől él családjával ezen a településen, s így nem véletlenül vallja már magát csengersimainak.

A katasztrófa után szinte újjá kellett építeni Csengersimát. Új főutcája lett a falunak, modern egészségház épült, s szép új iskola is. Nagyon jó kezekbe került akkor a község: Szegedi Antal tanácselnök, Hajnal Árpád iskolaigazgató és a népegészségügyért végzett kutatómunkáját azóta is többször felelevenítő Juhász Pál professzor úr adtak útmutatást a település közössége fejlődésének. Két gyermekét is a pedagóguspályán indította el. Éva Nyíregyházán él, pszichopedagógus (családjában megszületett az első, rajongásig szeretett unoka), Zsolt most végzi a tanárképzőt.

A rendszerváltás után az a megtiszteltetés érte Kovács Balázst, hogy egy cikluson át Csengersima polgármesterévé választották. Az előtte a társközségi lét hátrányait megszenvedő településen a semmiből kellett a saját közigazgatást megszervezni.

A képviselő-testület jó társnak bizonyult, az apparátusba is sikerült megfelelő munkatársakat találni. A község intézményeinek zavartalan működését tekintették fő szempontnak. A másik − s ez is munkahelyeket jelent − a „Csikágó”-nak is nevezett határszéli autóparkoló sorsának, rendezettségének kialakítása volt. Ma a parkolóban működő üzletek bérleti díja biztos bevétel a hivatal számláján.

Közben sikeresen pályáztak: száznégy új telefon, kétszázhuszonnégy portára és az intézményekbe bevezetett gáz, járdák, utak építése és felújítása, új tehermentesítő autóbusz-parkoló építése, új halottasház, az első lakáshoz jutók támogatása jelzi, hogy nem tétlenkedett a testület és az apparátus. Arra pedig különösen büszke, hogy hitelfelvétel nélkül sikerült befejezni a ciklust.

Hogy legutóbb nem ő lett a polgármester, nem vesztesként éli meg. Ő is, felesége is tagja az önkormányzatnak, s most már ebbéli és iskolaigazgatói minőségében működik együtt a polgármesteri hivatallal. A még polgármesterként kialakított tervek át- meg átszövik mondandóját akkor is, amikor most életéről vall. Ugyanolyan lelkesültséggel és hévvel, mint amikor még ő volt az első a polgárok között Csengersimán.

− Többször hívtak bennünket másfelé − mondja -, de mi a feleségemmel itt érezzük jól magunkat. Ezekkel az emberekkel, akik itt élnek, már közös a sorsunk. Szeretem őket, s jólesik, hogy ők is tisztelnek. Ez az oktatási intézmény a béke szigete itt. Az önkormányzat is megbecsüli, fenntartásáért nem kevés anyagi áldozatot hoz. A gyerekek is aranyosak, meghálálják a velük való törődést. Én már nem tudnám máshol elképzelni az életemet, csak itt, Csengersimán…

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése