Dr. Nyéki Gyuláné

Nyugalmazott vezető óvónő 

Tyukod

szszb 30 és Dr. Nyéki Gyuláné 400.JPGHa szeretet nincs bennem, mit sem érek – idézi Pál apostol levelét, amikor szakmai hitvallása felől érdeklődöm. A Korinthoszbeliekhez írott levél tartalma életünk bármely területén örök iránymutatás. A folytatásból kiderül, a gyermekek között nélkülözhetetlen. – A szeretet az, amely nélkül nem fedezhetem fel bennük az értéket, a másságukat. A szeretet ébreszti fel bennük a szeretet, amely kapocs számukra köztünk és a világ között.

A szavakat hitelesíti az a kedves mosoly, ami Margitka arcán egy pillanatra sem múlik el. Tágas, múló divatokat nem követő eleganciával berendezett ház az otthona. Virágok a vázákban, virágok a festményeken, virágok az asztalterítőn.

– Én hímeztem – simítja végig ápolt kezével. A halványrózsaszín körömlakkon megcsillan a beszökő tavaszi napsugár.

Dr. Nyéki Gyuláné Tóth Margit néven 1948-ban látta meg a napvilágot, itt Tyukodon. Férje, aki agrármérnökként a helyi téesz megbecsült szakembere, elnökhelyettese volt, már nincs az élők sorában 2002-ben meghalt. 1970-ben házasodtak össze, és két lányuk született, Emese 1971-ben, ő ügyvéd Debrecenben. Orsolya 1973-as, többdiplomás pedagógus, ugyancsak Debrecenben él, a Dózsa iskola igazgatóhelyettese. Mindkettőjüknek egy gyermeke van.

Margitka kávét kavar, az ebédlőben íriszek alatt mesél ifjú éveiről.

– Csengerben érettségiztem, és a szarvasi óvónőképzőbe jelentkeztem. Hatan pályáztunk, egyedül engem vettek fel. Csodálatos két év volt, máig jó szívvel emlékezem tanáraimra.

A frissdiplomás óvónőt az akkori rendben Porcsalmára irányították – volna. Ám a tyukodi iskolaigazgató, Szamosszegi Gyula hazahívta szülőfalujába. Hosszú, több mint négy évtizedes pálya vette kezdetét 1969. augusztus elsején. 2010. június elsején ment nyugdíjba a település vezető óvónője.

– Ha újra kezdeném, mindent ugyanígy csinálnék – tekint vissza a nem mindennapi karrierre. Felidézi az egyes stációkat, és érzékelni lehet, hogy mind a pálya, mind az élet megfelelő idejében lépett egyet előre, feljebb.

– Nem mulasztottam el egyetlen lehetőséget sem, hogy tovább képezzem magam. Rendszeres hallgatója voltam a nyári egyetemeknek. A módszertani újdonságokat figyelemmel kísértem a munkatársaimmal. Részt vettünk a kidolgozásukban, elsők között voltunk, akik bevezettük őket. Vezérelvünk a környezet cselekvő megismerése, a népi, történelmi hagyományok ápolása. Úgy érzem, a mi falunkban mindegyik különös hangsúllyal bír. Nem lehettünk volna sikeresek, ha nem dolgozunk együtt a szülőkkel. A mi munkadélutánjaink valóban tartalmasak és konstruktívak voltak.

Érdekes hozadéka a hosszú és eredményes évtizedeknek, hogy ezek a bizonyos munkatársak utóbb már az egykori kisóvodásokból verbuválódtak. Az a hat kolléga, aki elbúcsúztatta, kivétel nélkül, mindegyik. És hát a faluban az egykori óvodás gyermekek óvodás gyermekei is ugyanannak a személynek a szeretetében részesültek.

Saját gyermekeivel nem töltötte otthon teljesen azokat az éveket, amelyek akkoriban jártak egy anyának. ’75-ben már visszament dolgozni, és ’77-ben megkapta vezető-helyettesi kinevezését. 12 évig területi munkaközösség-vezető megbízása volt. A tyukodi óvoda vezetőjévé 1997. január elsején nevezték ki és ezt a tisztséget töltötte be nyugalomba vonulásáig.

– Tanulós család voltunk – mondja azokról az évekről, és a későbbiekről. Az ő szakmai fejlődéséhez szükséges ismeretek megszerzése, szinten tartása folyamatos pluszmunkát igényelt. A gyerekek diplomáiról már szó esett. A férje doktori cselekménnyel koronázta meg tanulmányait. Érdekesség, de jellemző, hogy az édesapja 47 évesen szerzett állattenyésztő szakmunkás bizonyítványt.

Dr. Nyéki Gyuláné szülőhelye közéletében aktívan részt vett. Ennek a munkának az egyik színtere a Tyukod Községért Közalapítvány. Társadalmi és nemzeti ünnepek nem teltek el az óvodások szereplése, és ezáltal a szülők öröme nélkül.

–’80-ban Miniszteri Dicséretet kaptam, ’89-ben pedig Kiváló Munkáért kitüntetést,  nyugdíjba vonuláskor Szolgálati Emlékéremmel köszönték meg munkámat – sorolja az elismeréseket. – Őszintén örültem, és úgy érzem rászolgáltam. A legfontosabb azonban az a figyelem, és érdeklődés, ami a gyerekek szeméből sugárzott felém. Ma is érzem, látom a tekintetüket, amikor interneten valahonnan a távolból adnak jelet magukról, vagy éppen az utcán köszönnek rám.

Beszélgetésünk a családi fényképalbum lapozgatásával közeledik a vége felé. Ismertem dr. Nyéki Gyulát, arcát a nagyobbik lány vonásai idézik meg. Margitka egy pillanatra elhallgat, csendesen teszi hozzá: igen…

Vetünk egy pillantást a hátsó kertre.

– Rám szakadt a gazdálkodás, amikor a férjem meghalt – mondja, amint megdicsérem a szép veteményeket. – Ha egy hét múlva jön, ezek már mind szirmot bontanak – simogatja meg tekintetével a hosszú rózsasort. Az estébe hajló napsugár megcsillan fiatalos frizuráján. A jóságos tekintet szinte egyenként szólítja a rózsabimbókat. A fülembe csengenek a szelíd szavak: Ha szeretet nincs bennem, mit sem érek…

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése