Bartha Gyula

Református esperes,

Csenger

szszb_21-106_bartha_gyula.jpgA születéstől a halálig kíséri végig a református családok életét Bartha Gyula lelkipásztor, a Szatmári Egyházmegye esperese. Tágíthatjuk a felelősség körét, hisz a jegyespárok felkészítésétől a gyász feldolgozásáig jóval szélesebb a kör, amiért erkölcsi kötelezettséget érez. Csenger meghatározó személyisége, jelentős részt vállalt a város humán arculatának formálásában. Segítségére van ebben a családja, Ágnes asszony, aki a szamosangyalosi református gyülekezet megválasztott lelkipásztora, hitoktató és kántori feladatokat is ellát. Két lányuk született, Eszter angoltanár 2005 őszétől a debreceni református kollégium gimnáziumában. Nyáron férjhez ment Oláh István református lelkipásztorhoz, aki a Debreceni Nagytemplom beosztott lelkésze. A kisebbik lány, Lilla negyedéves a Nyíregyházi Főiskolán, német szakon. A vásárosnaményi születésű Bartha Gyula édesanyja, Varga Margit nyolcvankét éves, édesapja, néhai Bartha István ötvenhat évesen hagyta itt a szeretteit.

A teológia elvégzése után (1974-ben), a tyukodi gyülekezethez került, tizenegy és fél évig tartott itt a szolgálat. Megszerette és szívébe zárta a barátságos, egyszerű és tiszta lelkű szatmári embereket, és amikor tizenöt évvel ezelőtt Csengerbe helyezték, boldogan mondott igent. Feleségével mindketten találtak tennivalót a református gyülekezetben. Áldozatos, odaadó szolgálatukat a helyben és a környéken élők ragaszkodása, megtartó hite teljesítette ki, és nem véletlen, hogy 2000 januárjától Bartha Gyulát választották meg a Szatmári Református Egyházmegye esperesének. Nagyecsedtől Tiszabecsig hetvenkettő gyülekezet 50849 egyháztagjának elöljárójává lett. Mindezt helyben az összesen 1006 presbiter szavazata szentesítette. Időközi választás után lett esperes, a legutóbbi alkalommal már egyedül indult a mérhetetlen szolgálattal járó tisztségért, amely hat évre szól.

Mint mondja, felvállalta az egyházmegye ötven lelkipásztorának, hetvenkettő gondnokának és a gyülekezeteknek az ügyeit. A Tiszántúli Református Egyházkerületet kilenc egyházmegye alkotja, köztük és az országban is az egyik legnagyobb a szatmári.

Esperesként tagja az Egyházkerület elnökségének és a Zsinatnak is. Az egyházmegye koordináló szerepet játszik az esperes irányításával. Például szervezi a presbitériumi továbbképzéseket, a gyülekezeti tagoknak hitmélyítő lelkigyakorlatot tart, az ifjúsági konferenciák, táborok (sport, gyülekezeti, biblia stb.) evangelizálása is igen fontos szerep. Még futballcsapatot is szerveztek. Vágáshután vettek egy üdülőnek kialakítható házat négymillió forintért, és itt harmincöt-negyven személynek szervezhetnek továbbképzést, vagy adnak alkalmat a pihenésre. Gyümölcsöző kapcsolatot ápolnak a határon túli, szatmárnémeti központú, szintén Szatmári Református Egyházmegyével. Az esperes tennivalói közé tartozik annak felmérése, hogy melyik egyházközségben mit támogassanak. Bartha Gyula esperes úr nevéhez kötődik a teljesen újonnan szervezett program, a lelkészek evangelizációja. Egyúttal a lelkipásztorok lelki gondozását is ellátja.

Szíve csücske változatlanul a 3900 lelkes csengeri gyülekezet, amely 1570 családot és 540 gyermek hitoktatását jelenti. Évente ötven fiatal tesz önkéntes fogadalmat a konfirmáció alkalmával. Az egyébként is sokat dolgozó esperes őszinte: a családjától és a gyülekezetétől vonja el az idejét az egyházmegye ügyeinek szervezésére, intézésére. De végtelen hálával tartozik a Teremtőnek, hogy megadatott neki: ezeknek a híveknek és papjaiknak az életük részévé válhat ebben az elidegenedett társadalomban, és segíthet mindenben, ahol csak tud.

Az örök fejlesztő Bartha esperes úr 2004. február 15-én nyithatta meg a Meliusz Református Otthon kapuit ötven rászoruló ember előtt. Az emelt szintű szolgáltatást nyújtó otthont a visszakapott egyházi iskolából és összesen 150 millió forintból (ebből 120 millió a Széchenyi-terv pályázatára érkezett) alakították az élet olyan állomásává, ahol öröm lakni és dolgozni. Huszonnégy alkalmazott serénykedik, hisz az ellátás huszonnégy órán át teljes körű. Már két idős pár is házasságot kötött e falak között. Megteremtik a közösségi élet színtereit, programjait, de ha kell, a visszavonulásra, a csendes elmélkedésre is alkalom nyílik.

A hatékony jegyesoktatást emeli még ki az esperes. Sokszor itt tárulkoznak ki őszintén a házasság előtt a fiatalok, mit várnak egymástól, a kapcsolattól, és mit nyújtanak ők? A válást az egyéniségek, a személyes tulajdonságok mélyebb megismerésével jobban elkerülhetik a későbbiekben.

A középkorosztály pedig – megküzdve közömbösséggel, elidegenedéssel – az élet minőségének javulását várja az egyháztól. A lelki élet gazdagodása, a hitélet gyakorlása és annak elmélyítése erőt ad a hétköznapok gondjainak leküzdéséhez.

Ha ezt az érzést megadhatja az esperes, akkor jól sáfárkodott a rábízott javakkal.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 21. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése