Dr. Arday András

A népjóléti intézmény vezetője,

Csenger

szszb_01-08_dr_arday_andras.jpgSzmogos iparváros puritán szellemű kálvinista családjában tárulkozott ki a világ dr. Arday András előtt. Édesapja, Arday László a miskolci egyetemváros református lelkészeként missziói szolgálatot vállalt magára. Édesanyja, Osváth Piroska életének legfőbb célja volt otthont varázsolni a családtagok köré. Testvérei közül egy bátyja korán meghalt, Mária szállodavezető Miskolcon, Márta egészségügyi üzemmérnök szintén Miskolcon, és András, a legifjabb tizedik éve Csengerben családorvos, és a népjóléti intézmény vezető főorvosa.

A szolgálat nemcsak patetikus csengésű szó az Arday családban, hanem hétköznapi valóságként élték meg a cseperedő gyermekek. Az ötvenes években a lelkészi hivatás igen mély elkötelezettséget, áldozatvállalást kívánt a fogadalmat tevőtől. Édesapja a lélek, a legkisebb fia a test gyógyítását választotta. Hogy mégsincs éles határ, az apa két évet végzett az orvosegyetemen, a fia a szatmári egyházmegye gondnoka, a debreceni Tiszántúli Egyházkerület elnökségének tagja, a debreceni református gimnázium iskolaszékének tagja.

A protestáns szellemben nevelkedő gyermek az általános iskolát Aggteleken végezte – akkor odahelyezték az apját -, majd a református gimnáziumban érettségizett 1971-ben. Rögtön felvették a Debreceni Orvostudományi Egyetemre és 1977-ben ugyanazon a napon, szeptember 10-én avatták doktorrá és esküdött örök hűséget egyetemi társának, dr. Sellyei Katalinnak. Csodálatos szertartás keretében az édesapja adta össze őket a debreceni Nagytemplomban.

A diplomaosztás után három évig a Borsod megyei kórház belgyógyászatán dolgozott, majd helyettesítést vállalt Szatmárban. András megismerte a szatmári embereket, nyíltszívű, befogadó, puritán elveket valló egyénisége révén egy életre megszerette az itt élő népet. Barátságok szövődtek, eltéphetetlen szálak. Döbbenetes adatok késztették az idejövetelre: óriási csecsemőhalandóság, a lakosság egészségi állapotának mutatói jócskán elmaradnak a kívánatostól.

Ha megkérdezte tőle valaki: hová való? Ő nyugodt lélekkel mondta: szatmári. Fogadott, de édes otthonának érezte a történelmi levegőjű, puritán szellemű, demokratikus berendezkedésre és őszinte emberi kapcsolatokra vágyó vidéket. Itt ringatták Kölcsey, Ady, Móricz, Dzsida Jenő bölcsőjét, itt alkottak maradandót a magyar irodalomban és az egyetemes magyar kultúrában, hát hogyne szerette volna meg tiszta szívéből? Ahol a hegyek és az alföld találkozott, és ahol kultúrák, népek adtak egymásnak randevút, a protestáns szellemiségű vidék páratlan erényeket tárt fel az orvosházaspár előtt.

A nyitottságot, a haladó gondolatok befogadásának szándékát nagyra értékelte Arday doktor, s azt tapasztalta, az ökumenének, a másik ember, vallás vagy nézet elfogadásának itt színtere lehet. Ebben kereste és találta meg a saját szerepét. Tette mindezt úgy, hogy az orvoslásban igyekezett a legmodernebb elveknek érvényt szerezni. Már akkor népjólétinek nevezték el a szociális és az egészségügyi feladatokat ötvöző intézményt, amikor a szaktárca még nem erre a névre hallgatott. Ma már korszerű ellátást vehetnek igénybe a csengeri és a környékbeli betegek. Természetesen még ez messze a kívánatostól, épp ezért Arday főorvos most egy hospissnek mondott, magyarul ápolóotthonnak minősülő létesítmény kialakításán fáradozik.

Mint orvos, jól tudja, hogy a gyógyíthatatlan vagy a krónikus betegek már másfajta kórházat igényelnek, mint az akut problémával bekerülők. A főként ápolásra váró, zömében idős emberek csendes, nyugalmas otthont remélnek életük kritikus szakaszában. S a kórházak ágyai is felszabadulnának, mind a beteg, mind a finanszírozó így járna jól. Referenciahely lehetne Csenger.

Még ma is szorgosan gyarapítja ismereteit Arday András, beiratkozott a közgazdasági egyetem egészségügyi menedzser szakára. A csengeri önkormányzat népjóléti bizottságának, a közösségi iskola kuratóriumának, az iskolaszéknek a tagja, presbiter. Számos közéleti elfoglaltsága mellett akkor örül, ha 12 éves kislányával, Katalinnal és feleségével tölthetik a szabad időt, meglátogatják a szülőket, családtagokat. Ars poeticának is beillik a hitvallása, azon munkálkodik, hogy a folytonos menekülési készséget érző szatmári ember maradjon azon a tájon, ahol Kós Károly szellemisége is hitet adhat ahhoz: vállalja bátran a szatmári születést az itt élő ember. Ehhez pedig legyenek olyan vezetők, akik erkölcsi kötelességüknek érzik a gondjaikra bízott emberek ügyeinek intézését, a vidék talpra állítását. Mert hiába a történelmi múlt, az irodalmi dicsőség, ha most kevés a munkahely, alacsony a jövedelem. De a megtartó hit átsegítheti a szatmári népet a nehézségeken − vallja dr. Arday András, és ezen fáradozik orvosként és közéleti emberként egyaránt.

(Szatmári Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1994.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése