Déginé Bulyáki Edit

A művelődési központ igazgatója,

Csenger

szszb_01-14_degine_bulyaki_edit.jpgHa nemcsak egymás melletti házak sokaságát jelenti egy település, akkor a szellem napvilága ragyog minden ház ablakán − fordíthatnánk le a költő sorait a hétköznapokra. A határszélre sodródott Csenger különösen sokat tesz azért, hogy értelmisége ne meneküljön el a nagyobb darab kenyér vagy a siker reményében nagyobb városba. Ma már a művelődésnek hajléka van a településen. Ám hiába a kacsalábon forgó vár, ha azt nem töltenék meg tartalommal. Ebben igen nagy szerep jut Déginé Bulyáki Editnek, aki a művelődési központ igazgatója.

Itt született Csengerben 1954. október 11-én. Édesapja Bulyáki Gusztáv, gazdálkodóként élte le az életét. Sajnos, 6 éve temették. Édesanyja Fazekas Erzsébet konyhai alkalmazottként ment nyugdíjba. Testvére Ibolya szintén Csengerben él. Általános iskolába itt járt, gimnáziumnak a mátészalkai Esze Tamást választotta. Egészségügyi szakközépiskolai osztályban érettségizett 1973-ban, majd a debreceni Sebészeti Klinikán két és fél évig ápolónősködött. Mivel a tanítói és az egészségügyi pálya egyaránt vonzotta, egészségügyi szakoktatónak készült.

Az élet azonban másképp rendezte Edit sorsát. Pályamódosítás után a Debrecenhez közeli Konyár művelődési házának igazgatásával bízták meg. Beiratkozott a debreceni tanítóképző főiskola népművelés-könyvtár szakára. Szolgálati lakásban élt, dolgozott és tanult egyszerre. 1980-ban, a diplomaosztás után a Hazafias Népfront Hajdú megyei szervezetéhez került, népművelőnek. Egy év után az üvegipari szövetkezet művelődését szervezte. Ezután az Alföldi Nyomda üzemi népművelője lett. Ott igen komolyan vették a dolgozók munkával és szabadidejével kapcsolatos teendőket. Ergonómus, pszichológus és három népművelő foglalkozott az Alföldi Nyomda munkásaival, alkalmazottaival.

Egy évbúcsúztató bálon ismerkedett meg Dégi Józseffel, aki ott többféle beosztást töltött be a korrektortól a személyzeti-szociális vezetőig. Az ismerkedésből szerelem, majd házasság lett, és 1983-ban hazaköltöztek Csengerbe. Annak ellenére eljöttek az alföldi nagyvárosból, hogy Dégi József lokálpatrióta debreceni, a nagyapja, Szabó Kálmán még a cívisváros polgármestere is volt egy ideig.

Edit egy asszisztensi állást kapott az egészségügyben, József az OTP-ben helyezkedett el. A tanult szakmáját 1985-től gyakorolhatta Déginé, előbb könyvtáros, majd könyvtárvezető lett, s amikor egyesültek a művelődési intézmények, pályázat után elnyerte az igazgatói megbízatást. Dégi József pedig szintén a nyilvános szereplést vállalta, egy egészen más területen: a már hatodik éve megjelenő Csengeri Hírmondó felelős szerkesztője. 1994-ben elvégezte az újságírói akadémiát. Főállásban a Colonia Biztosító helyi képviselőjeként dolgozik. Csenger ma már rangos eseményeknek teremt méltó körülményeket. A kétszázhúsz személyes színházteremben havonta egy felnőtt- és két gyermekelőadást tartanak. Moziba is jöhetnek az érdeklődők, ezt a szolgáltatást bérbe adták. Hat korcsoportban hirdettek balett- és dzsesszbalett-foglalkozásokat, és aki az alakját akarja karcsúsítani, aerobicra jelentkezhet.

Az pedig az új idők jele, hogy a társadalmi igényhez igazodva szerveznek gépjárművezetői tanfolyamokat. Hasonlóan közhasznú képzés a szabó-varró tanfolyam, de helyet adnak a munkaügyi központnak is, ha ők akarnak valamilyen képzést, átképzést megszervezni.

A művelődés centruma kisugárzó hatást gyakorol a környékre. Megyei rendezvényeknek is többször a házigazdája, s már nemzetközi programok is zajlottak a Makovecz Imre stílusában megálmodott falak között. Nekünk a határokon túl is vannak barátaink − ezt a címet adták a programsorozatnak, és számos kulturális, művelődési rendezvényre invitálták a megyebeli, a romániai és az ukrajnai vendégeket.

Mint Déginé fontosnak tartotta kihangsúlyozni: a művelődési központnak − amely egyesíti a könyvtárat, a múzeumot is − térségi feladatot kell felvállalnia. Az embereknek mostanában ugyanis jóval kevesebb a művelődésre, szórakozásra fordítható szabad idejük, ezért egy nívós programra még Mátészalkáról is kiruccannak. Általában ezer-ezerötszáz személyes programokat bonyolítanak le. Már rendszeresek a március 15., a gyermeknap, a majális, az augusztus 20., az október 23., és a karácsony alkalmával rendezett ünnepségek.

Bármennyire is elfoglaltak a művelődési központba látogatók, ha őket érdeklő programot kínálnak, szakítanak rá időt. Így tervezik az ifjúsági és a nyugdíjasklub indítását, lenne igény fotó-, bélyeg- és kismamaklubra. A mostanában földhöz jutott farmerek is örömmel vennék a gazdálkodói, pénzügyi, könyvelési ismereteket.

A Dégi házaspár szabad idejében sokat olvas, kirándul, zenét hallgat és kertészkedik. Mint mondják, az értelmiségiekre különösen kisvárosban hárul szerteágazó feladat − ők már otthont teremtettek Csengerben.

(Szatmári Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1994.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése