Bokor László

Gimnáziumigazgató,

Csenger

szszb_01-12_bokor_laszlo.jpgA legfiatalabb tanácstag címet is magáénak mondhatta egykor Bokor László, az Ady Endre Gimnázium igazgatója. Biztosan így rendelték az égi hatalmak, hiszen a Bokor család generációkon át Csenger közéletének meghatározó tényezője volt. A romantikus családfakutatás az 1800-as évekig vezette vissza a família történetét.

Édesapja Bokor Árpád gazdálkodó, felvásárlóként vonult nyugdíjba, ma az unokái hoznak napfényt az életébe. Anyja Bakk Etelka, szintén gazdálkodó és a négy gyermek mellett segített az urának. A legidősebb testvér Béla, tanító Csengerben, Árpád építőgépész üzemmérnök, a Gödöllői Városgazdálkodási Vállalat vezetője, Gyula állatorvos és László a legifjabb. Ő 1956. július 9-én született Csengerben. A gyermekkora azzal telt el, hogy bátyjai ragyogó tanulmányi eredményein felbuzdulva ő is szorgosan forgatta a tankönyveket. Bár igen korán eljegyezte magát a sporttal, és aktív versenyző szeretett volna lenni. Különösen a labdajátékok vonzották, eleinte a fociőrület kerítette hatalmába és a csengeri csapatban csatárként rúgta a gólokat.

 Az általános iskolát itt fejezte be 1970-ben, és az árvíz idején, nyolcadikos korában az édesapjával még éjjel is hordták a zsákokat, védték a gátat. Nyílt víz ugyan nem mosta le a települést, de alámosta a házakat a könyörtelenül támadó árvíz. A középiskolát szintén szülőföldje gimnáziumában végezte, 1974-ben érettségizett. Kísérleti nyulak voltak, az egyetlen éven át alkalmazott, elfuserált pedagógiai koncepció miatt mindössze annyi áll a bizonyítványában: megfelelt. Tizenegy hónapos kiskőrösi katonáskodás után a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán elkezdte a földrajz-testnevelés szakot 1975-ben. Ekkor ismét beleszeretett a kézilabdába, mert nem tetszett már, ami a foci körül és a színfalak mögött zajlott. Bekerült a tanárképző csapatába.

Szép, boldog diákévek után a frissdiplomás tanár elképzelni sem tudta másutt az életét, mint Csengerben. Azoknak a pedagógusoknak lehetett a kartársa, akik még őt is tanították. Balogh Györgyné volt az osztályfőnöke, aki Csengerért kitüntetést is kapott. Balogh György, Fábián József és Oláh József is tanította diákkorában. Eltelt egy-két esztendő, míg a kezdeti gátlástól végleg megszabadult.

A sport igen nagy hatást gyakorolt az életére, el is végezte a Testnevelési Főiskola tanári szakát 1982-ben. A labdarúgással sem tudott végleg szakítani, hiszen otthon, a csengeri kispályás csapatban, az NB III-ban kergette a pettyest. Közös életét már a Tiszavasváriba való feleségével, Pásztor Annával kezdte. Gyermekeik közül László 15 éves, szintén a gimnázium diákja, Andrea ötödikes.

A családi kötődés meghatározó eleme az életüknek, hiszen apjáékkal laknak egy fedél alatt, a három generáció békében, szeretetben, egymást támogatva éli meg a hétköznapok apró és nagy örömeit, bánatait.

Ezekből is mért a sors, de különösen a feladatokat szórta két kézzel. A gimnázium, amelynek ez év augusztus 19-e óta a kinevezett igazgatója Bokor László, keresi a helyét, szerepét a maga 276 tanulójával. A megváltozott társadalmi igények mellett nem dughatják a fejüket a homokba strucc módjára, míg korábban például csak cipőfelsőrészt készítettek, a terv szerint komplett cipőkészítést is oktatnának a szakmunkástanulóknak. Kifut az óvónői szakközép, nincs többre igény.

Szervezik viszont a hatosztályos gimnáziumot speciális német nyelvtagozattal, angollal váltanák évente. A tehetséggondozás érdekében két éven belül szeretnék elindítani ezt az oktatási formát, természetesen úgy, hogy a környékbeli iskolákkal egyeztetik elképzeléseiket. Ezt és a színvonal tartását indokolja az a hihetetlenül magas felvételi arány, amelyet legutóbb elértek: a gimnáziumból 44 jelentkező közül 35-öt vettek fel a legkülönfélébb egyetemekre, főiskolákra. Átképző tanfolyamokat szerveznének a munkaügyi központtal, például oktathatnának babysittereket, vagy pedagógiai asszisztenseket, erre jelenleg komoly igény mutatkozik.

A helyi önkormányzat oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottságának az elnöke. Számos tennivaló hárul rá a város művelődésének, sportéletének szervezéséből. Amit elkezd, szereti kitartóan, türelemmel, szívósan véghezvinni.

A Csengeri Kézilabda Klub (CSKC) vezető edzője, az NB-II-be most jutottak be, és szeretnék megvetni lábukat a második vonalban. Az utánpótlás-nevelés érdekében negyven gyerek részvételével megszervezték és elindították a kézisulit. Szabad idejét olvasással, sportolással, családi körben természetjárással tölti. Száz kilométert gyalogoltak Mátraházától Putnokig a kék túra útvonalán a nyáron. Különösen a fia élvezte a fizikai erőkifejtést, állóképességet növelő szabadidősportot.

(Szatmári Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1994.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése