Dr. Nóta József

Állatorvos,

Csenger

szszb_01-20_dr_nota_jozsef.jpgNyíregyháza háta mögött, az aprócska Bujon látta meg a napvilágot dr. Nóta József 1932. november 27-én. Édesapja szintén erre a névre hallgat, gép- és épületlakatosként cséplőgépet javított, szikvízüzemet működtetett. Édesanyja Dobránszky Erzsébet szülésznő, sajnos, két éve már nincs közöttük. Egyedüli gyermekként a szülők minden szeretetét, törődését élvezte a cseperedő kisgyermek.

Általános iskolái a baljóslatú háborús évekre estek. Imádott tanulni, bújta a könyveket éjt nappallá téve már kora gyermekkorától. A református lelkész jóvoltából magántanulóként mégis elkezdhette a gimnáziumot. Az iskolák államosításáig eminensként tandíjmentességet élvezett, de a Sárospataki Református Főgimnázium, mint egyházi iskola, nem kapta meg az államtól a többi intézményt megillető tandíjmentességet.

Boldog ifjúkort zárt 1952-ben az érettségivel. Még abban az évben felvették a budapesti Állatorvostudományi Egyetemre és ’57 november 6-án kapta kézhez az oklevelét.

Hat hónapot kért az életéből a honvédség, majd gyakornokként Kisvárdán, Nyíregyházán dolgozott. Beszterecen körállatorvosi állást kínáltak neki. Még a drótostót is a világ végének tartotta, mert a Rétköz mocsaras vizei a falu utolsó házait nyaldosták és a faluból nem vitt út tovább. 1960-ban Gacsályba helyezik körállatorvosnak, majd ’73. március elsejétől kötődik Csengerhez az élete: körzeti állatorvosi állást kap. Ebben az évben baromfi-szakállatorvos lesz egy kétéves kurzus eredményeként.

Csenger meghatározó szerepet játszik az életében. Már csak azért is, mert gyakran bement a gyógyszertárba, ahol megakadt a szeme a csinos tyukodi gyógyszerésznőn: Sinka Viola azóta a felesége és vezető gyógyszerész ugyanabban a patikában.

Szakgyógyszerészi vizsgát is tett. A debreceni nagytemplomban vezette oltár elé szíve választottját 1975. szeptember 13-án. Házasságukat két gyermekkel áldotta meg a sors: István 18 éves és a debreceni református gimnáziumban tanul, József nyolcadikos.

Nóta József soha nem tudott kizárólag szűk szakmai kérdésekkel foglalkozni. Élénken érdekelte a történelem és annak napi gyakorlata, a politika. Szenvedélyesen gyűjti, és már tekintélyes könyvállományt mondhat magáénak a második világháborút feldolgozó dokumentumokból.

Még Gacsályban megszerette a labdarúgást, és a helyi futballcsapat intézőjeként dolgozott. A sport Csengerben is fontos szerepet játszik a mindennapjaiban. Természetesen itt is főként a focinak hódolt, előbb a labdarúgó szakosztálynak az elnöke, majd a helyi Lenin Mgtsz sportkörének alelnöke lett.

Kihívást jelent számára minden, ami megoldandó feladat. A nyolcvanas években Csenger az álmos, poros mezővárosból hihetetlen erőfeszítés árán, de hazai szemmel nézve is rangos kisváros lett. 1980-tól a nagyközségi közös tanács tagja, majd 1985-től végrehajtó bizottsági tagja a testületnek.

A rendszerváltozás az életében a közéleti munka folytatását hozta, a 90-es képviselő-testületi választáson is bekerült az önkormányzatba, és társai megválasztották alpolgármesternek.

Közéleti tevékenységét és fáradozását Csengerért kitüntetéssel ismerte el a testület 1990-ben.

Sokat meditál a vidéken élő értelmiség szerepén. Úgy érzi, hogy akármilyen szakmát, hivatást űzzön az értelmiségi, egyfajta közösségi szervező, vezető szerepet fel kell vállalnia a szűkebb környezetében. A helybeliek egy része ugyanis évszázadok óta a nadrágos embertől várja a közügyek irányítását, az életük alakításában fontos szerepet játszó kérdések megválaszolását.

Úgy érzi, számára a sors itt rendelt igen-igen sok tennivalót.

Ez persze, nem akadályozza meg abban, hogy kitekintsen Európára, a világra. Az öreg kontinensen talán csak Norvégiában és Svédországban nem járt, a többi földrészt a televízió és számtalan könyve hozza közel.

Az utazások, a világlátás segíti az eligazodásban. Történt ez már akkor is, amikor ádáz ideológiai harcot vívtunk a kapitalista országokkal, csak akkor azt nem tudta: a szemének vagy az itthon hallottaknak higgyen.

Ma már nincs ilyen gond, de azért bőven van dolga a társadalmi alpolgármesternek. A döntések előkészítésében, a koncepciók és azok várható hatásának kidolgozásában gyakran talál magának tennivalót. Szívén viseli Csenger sorsát, az itt élő emberek boldogulását.

Valójában azt sem gondolta, hogy az állatorvoslás a nap 24 órájának precíz beosztását jelenti. A készenlét, az ügyelet, no és a napi munka idegileg és fizikailag is fárasztó. Két éve kerületi főállatorvos, hat beosztottja munkáját koordinálja: nagyjából az egykori járáshoz igazodva a hatósági és a gyógyító munkát szervezi.

(Szatmári Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1994.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése