Lengyel György

Nyugdíjas téeszelnök,

Csenger

szszb_01-18_lengyel_gyorgy.jpgBármilyen politikai, közéleti kérdést tennék fel, Lengyel György naprakészen tudna rá válaszolni. Barátokkal, ismerősökkel, egykori téeszmunkatársaival naponta rágják át magukat a honi politikai és gazdasági élet történésein. Bevásárlás közben, vagy a kertkapunál kommentálják a napi eseményeket. A péntek nála szigorúan a totó és a lottó kitöltésének a napja, a különböző variációk közül próbálja kiválasztani a leghelyesebbet. Gyuri bácsi aktívan már nem avatkozik be egyik vállalkozás életébe sem, a közélettől is teljesen visszavonult, szerinte ugyanis, ha egyszer valaki nyugdíjba vonult, adja át a helyét a következő generációnak, a fiatalabbaknak.

Megromlott egészségi állapota miatt kérte nyugdíjazását 1989 végén, akkor mondott búcsút a helyi termelőszövetkezetnek, amelyet tizenöt évig elnökként vezetett. Az utolsó évben 42 millió forintos nyereséggel hagyta utódjára a szövetkezetet. A balatonfüredi szívkórházban egy rövid ideig meg volt ijedve, mihez fog kezdeni, mivel telnek majd napjai, hiszen az orvosok figyelmeztették, a szíve miatt a korábbinál sokkal, de sokkal nyugodtabb életmódot kell folytatnia és a fizikai munkával is csínján kell bánnia. Ha élvezni akarja a nyugdíjas éveket, tették hozzá az orvosspecialisták, akkor le kell mondania az első számú vezetői posztról és kímélnie kell magát.

A félelem a jövőtől csak rövid ideig tartott, bár az is igaz, hogy a nyugdíjba vonulása után két-három hónapig egyáltalán nem találta a helyét, de utána kialakította az új életrendjét, amelyben szerepel a mindennapos tévézés, az újságolvasás, a családi ház mögötti 150 négyszögölös zöldségeskert megművelése, a bejáratnál a gyönyörű rózsaültetvények gondozása, és ami talán a legfontosabb számára, a közelben lakó három unoka pesztrálása, akikkel óriási focipartit szoktak rendezni.

A főzést minden esetben a már nyugdíjas feleségére bízza, azért néhány kedvenc ételt, mint például a lecsót, saját maga készíti el.

Lányai pedagógusok, férjükkel együtt családi házukhoz közel laknak. Egyedüli hobbiként néhány hét végén a vadászat maradt, de a mozgást is komótosabbra, kényelmesebbre kell vennie, a fiatalabbakkal már nehéz lépést tartania.

Csak azok az időváltozások ne lennének, hangsúlyozza Gyuri bácsi, aki több mint három évtizede telepedett le Csengerben, akkoriban került az állami gazdasághoz. A hetvenes évek elején, amikor az árvizes esztendők után a helyi termelőszövetkezet erőn felül beruházott, és emiatt abban az időben a megyében a téeszek közül a csengeri könyvelhette el a legnagyobb veszteséget, akkor választották meg elnöknek. Egy évig még mínusz előjellel kezdődött a termelőszövetkezet eredménye, onnan kezdve irányítása alatt végig nyereséges volt.

Nem igazán virágkornak nevezi Gyuri bácsi a tizenöt évet, szerinte ekkor fokozatosan fejlődött a termelőszövetkezet. Csakúgy, mint a megye többi településén, Csengerben is a szövetkezet elnökének azon kellett törnie a fejét, hogy az 1000-1200 dolgozónak a nyári és őszi szezon után milyen munkát tudjon adni. Ekkor kezdték beindítani a melléküzemágakat, a láda-, a beton-, a lakatos- valamint a léüzem sorra nyílt meg, szinte nem volt olyan év, hogy ne avattak volna fel egy új feldolgozórészleget, vagy ipari üzemet.

A helyben készült épületelemekből pedig villámgyorsan összeállt az újabb üzemcsarnok. Az elnök pedig minden munkát elvállalt a Mikulás-csomagtól kezdve a különböző bedolgozói munkáig és ennek köszönhetően megoldódtak a foglalkoztatási gondok is. Gyuri bácsi szerint mindez pont azokban az években kamatozott igazán, amikor a mezőgazdasági tevékenység veszteségét az ipari üzemek nyereségéből kompenzálták.

Akkor se volt könnyű az almát eladni, válaszolja kérdésemre Gyuri bácsi, hiszen az oroszok is a minőséget keresték, ráadásul az ipari feldolgozás még akkoriban nem volt akkora méretű, mint napjainkban. Később csökkent ugyan a szövetkezeti létszám, leapadt nyolcszáz főre, de nekik mindig tudtunk munkát adni, értékeli a szövetkezeti éveit az egykori elnök. Azért arról a tíz esztendőről sem feledkezik meg, amikor bekapcsolódott a községi és a megyei gazdasági és politikai életbe. Két ciklusban megyei tanácstagként segítette a határ menti térség fejlődését, példaként említi a gázépítések beindítását, az iskolák építését, ezenkívül az akkor működő különböző mezőgazdasági rendszerek munkájába kapcsolódott be, ami egy folyamatos, szinte pihenés nélküli munkarendet követelt meg tőle.

Egyszerűen nem lehetett kilépni ebből a körből, emlékszik vissza arra az időszakra Gyuri bácsi, hiszen az ember akarta az előrelépést, a szövetkezet folyamatos fejlődését. Intő példaként említi meg, korábban más volt az elv: első volt a szövetkezet, a tagság és csak utána a magánérdek.

(Szatmári Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1994.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése