Simai Zoltán

Jegyző,

Csenger

szszb_01-22_simai_zoltan.jpgA népszerű amerikai filmsorozatban szereplő Petrocellihez csak annyiban hasonlítaná magát Simai Zoltán, a csengeri városháza jegyzője, hogy a családi házuk valóban régóta, három éve épül, és a segédmunkás feladatokat a főszereplőhöz hasonlóan vállalja, de míg Petrocelli beköltözése bizonytalan, Simaiék október végétől már az új házban fognak lakni. Addig Csengersimáról járnak be Csengerbe. A harmincéves fiatalember a házépítés mellett, ami szerinte akár „hobbyként” is felfogható, a szabad idő eltöltéseként egyedül az olvasást jelöli meg, de erre is kevés ideje jut.

Természetesen a családi feladatokat sem hanyagolja el, feleségével (jelenleg gyesen van, szülés előtt az áfésznél dolgozott) és két fiával (öt- és kétévesek) él együtt, emellett elsőéves levelezős egyetemista a szegedi jogtudományi egyetemen.

Az októberi költözködés után máris megkezdheti a tanulást a vizsgákra, hiszen december 19-től január végéig hat kollokviumon szeretne sikeresen szerepelni. Mindez szinte egybeesik az önkormányzati választásokkal, ami szintén pluszmunkát jelent. Az egyetemen a vízválasztó az első négy félév, ebből is a harmadik félév a legkeményebb, mondja, hiszen a római jog rettentően nehéz lesz, állítólag aki ezen nem bukik meg, az nem is tekinthető jogásznak, jegyzi meg nevetve.

A polgármesteri hivatal egyébként tanulmányi szerződést kötött Simai Zoltánnal, mely szerint a költségek nagyobb részét átvállalják: a tandíjat teljes mértékben a hivatal fedezi, és emellett bizonyos utazási kedvezményeket nyújtanak, illetve elengedik tanulmányi szabadságra Simai Zoltánt. Ugyanakkor a jegyző vállalta, hogy a diploma megszerzése után marad a hivatalnál. A tanulás havonta az utazással együtt három-négy nap távollétet jelent, de úgy érzi, még annak ellenére is megéri, hogy a családi költségvetésben jelentős terhet képvisel a tanulás.

− Nincs szándékomban más állás után nézni, szeretnék itt maradni a hivatalban, remélem, hogy a jövőben is számítanak a munkámra − vallja a fiatalember, aki a korábbi tanácsnál osztályvezetőként dolgozott, és akit 1990 decemberében két pályázó közül neveztek ki jegyzőnek.

− Előbb csak kacérkodtam a gondolattal − emlékszik vissza − de azután éreztem magamban annyi erőt, hogy el tudom látni ezt a megbízatást − mondja.

Simai Zoltán a csengeri gimnáziumi évek után az államigazgatási főiskolán diplomázott. Tulajdonképpen a szülői hagyományokat folytatta, hiszen édesanyja és édesapja is a közigazgatásban dolgozott. Diplomával a zsebében alighogy visszarázódott a csengeri életbe, behívták katonának. A leszerelés után már annak a hivatalnak a munkatársa lett, ahol korábban egy évig gyakornokoskodott, és dolgozott. Kinevezéséről utólag bevallja, egy kicsit félt, hiszen óriási felelősség ilyen beosztásban dolgozni, a szakmai fejlődés szempontjából viszont nem mindegy, hogy az illető tud bizonyítani vagy nem. A hivatali munka az egy teammunka, egymással összefüggnek a feladatok, legfeljebb a döntés egyszemélyi, de úgy kell akár azonnal dönteni, hogy jól menjenek a dolgok, magyarázza. Különösen igaz ez abban a helyzetben, ahol a hivatal a város igazgatásán túl további három település közigazgatási teendőit is ellátja.

− Nagyon sok helyre eljutottunk az országban és látjuk, nem ismeretlen a város hazánkban, kialakult Csengernek egy imázsa − mondja a jegyző − és mindez a jelentős és egyedi arculatot létrehozó fejlesztéseknek köszönhető − teszi hozzá. A napokban fejezik be Csengerben a gázberuházást, az utolsó simításokat végzik. A szennyvízhálózat bővítését jövő évben kezdik meg, a pályázatokat már készítik, és ehhez az infrastrukturális beruházáshoz jelentős támogatást remélnek. A következő években ez lesz a legjelentősebb beruházás Csengerben, amely a város költségvetésében is jelentős nagyságrendet fog képviselni.

A tornacsarnok előtti étterem befejezéséhez is megkötötték a szerződést, a munkát már a szerződő fél, egy vállalkozó végzi, a tervezett nyitás időpontja jövő év tavaszára várható. Az úthálózat javítását is tervezik azokon a területeken, ahol nincs szilárd útburkolat. Jelentősek a határon túli kapcsolatai a hivatalnak, taglalja a jegyző, hiszen a Szatmár megyei prefekterúrával és néhány környező román településsel jó kontaktust alakítottak ki. Hasonlóan értékeli a beregi kapcsolatot. Szól Simai Zoltán egy kistérségi szövetségről is, amelyhez határ menti települések kapcsolódtak, ettől is sokat várnak Csengerben.

Az elmúlt négy évben maximálisan sikerült kihasználni a helyi és a központi erőforrásokat, jól sáfárkodott a rábízott pénzekkel az önkormányzat, értékeli a közelmúltat a város jegyzője. A Makovecz-csoport elkészítette a város központjának tervét, a beruházásokat az étterem átadása után lehet, hogy kisebb lépésekben, de folytatni kívánják. Tekintettel a közelgő önkormányzati választásokra − teszi hozzá −,ez a munka már az új önkormányzatra hárul legnagyobb részt, amely olyan feladat, amelynek alapkövét már lerakta és a legfontosabb irányait meghatározta a város bizalmából megválasztott képviselő-testület.

(Szatmári Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1994.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése