Gajdics Anikó

Jegyző,

Porcsalma

szszb 25 és Gajdics Anikóküldött.jpgMindkét kezében egy-egy nyomtatott lap, a felirat ugyanaz: nincs ügyfélfélfogadás. Az egyiket most vette le irodája ajtajáról, a másikat most ragasztja ki. Jöjjön csak, jöjjön, mosolyodik el. Kicsit enyhül bizonytalanságom, de ahogy belépek, megdermedek: Gajdics Anikó íróasztalán hatalmas aktatömeg. Csodálkozik, mennyi irat van itt, igaz? Mostanában annyi a munkánk, hogy ki se látszunk belőle. Bezárja az ajtót. Azért nem akarom, hogy zavarjanak, mert szoros határidejű feladataim vannak. A lakosok a kiírástól függetlenül bejönnek hozzám, ezzel számtalanszor kizökkentenek a munkából, pedig a hivatalban működő ügyfélszolgálaton megfelelő segítséget kaphatnának. A tárgyalóasztalra könyököl, még sóhajt egyet, aztán „biztatásként” azt mondja: én nem szeretem, ha rólam írnak. Én is „biztatom”: amikor az imént kinézett az irodájából, számítottam erre a mondatára. Felnevet, és máris egy másik ember néz rám. A morcos arcot barátságossá és elfogadóvá varázsolja az aranyozott keretű szemüveg mögött megcsillanó ragyogó kék szem. Nézzen ide, teszi rá a kezét egy néhány kilós aktakupacra. Két héten belül ezeket el kell intéznem. Ezt most hagyjuk, javaslom, mielőtt ismét befelhősödne a tekintete. A jegyzőnő felidézi élete idáig vezető útjának néhány állomását. Gajdics Anikó pátyodi lány. Édesapja foglalkozása autószerelő, a mama pedig – ahogy ilyen helyen ez mindennapos – a háztartást vezeti. Középiskolai tanulmányait Fehérgyarmaton végezte, és ott szerzett „képesített könyvelő, vállalati tervező, statisztikus” minősítést az érettségije mellé.

Imi osztálytársam volt, teszi hozzá, miután kétszer is nekifut, hogy pontosan idézze annak a bizonyos papírnak köszönhető titulusát. Kanyó Imrére, a polgármesterre utal. Nem gyakori, hogy ugyanazon általános és középiskolában végzett két diák idővel ugyanazon a településen vezetőként dolgozik. De addig még hosszú út vezetett. Azóta munka mellett tanulva szereztem újabb és újabb képesítéseket, és szereztem meg az előrébb jutás lehetőségét. A közgazdászdiplomát Nyíregyházán vehettem át, azt követő tanulmányaim eredményként pedig igazgatásszervező diplomát kaptam.

Összenőttem a közigazgatással – fogalmaz meg tűnődve egy kulcsmondatot. Kihasználom a pillanatot, és fényképezek. Elkéstem, de nem csüggedek, kattintgatok a szabadkozó, rajtakapottságot tükröző arckifejezésekre, amelyek között azért feltűnik „a” kép. A megadó mosoly, amit valószínűleg azok kapnak, akik nem hozzák zavarba kérdéseikkel. Ott tartott, hogy összenőtt a közigazgatással – emlékeztetem, és megnyugtatólag elrakom a gépet. Igen – rendezi gondolatait, megigazítja a haját és a szemüvegét. Én még a tanácsidőben kezdtem a munkát, majd az önkormányzati átalakulás idején hazakerültem. Pátyodon töltöttem egy ciklust, ahol a korábban megszerzett anyakönyvvezetői képesítésemnek is hasznát vettem. Dolgoztam, tanultam. 2006-ban kaptam jegyzői kinevezést, de már azelőtt is „megbízott” kiegészítéssel valójában ugyanez volt a beosztásom.

Az utolsó mondatnál körülnéz. Követem a tekintetét, és tudom, visszazökkent ahhoz a „kásahegyhez”, amin ha átrágja magát, ugyanolyan tornyosul előtte, ha nem még nagyobb.

– Újabb és újabb feladatokat rónak ránk. Gondolja el: az önkormányzati feladatok ellátásában a jegyző eddig is számtalan hatáskörrel rendelkezett, de az elmúlt évben a szabálysértési törvény módosítása tovább növelte a munkánkat. Ettől kezdve a tulajdon ellen húszezer forintig elkövetett szabálysértések a település jegyzőjéhez kerültek, mely ügyekben eddig a rendőrség járt el. Ezután a válság miatt krízishelyzetbe kerülők igényeinek elbírálásában való közreműködésre kötelezett bennünket a jogszabály. A településen magas a szociális ellátottak száma, ami a hivatali munkában tovább hatványozódik.

Miközben mondja-mondja, kikerekednek belőle a porcsalmai önkormányzat és az itteniek életének jogi, közigazgatási keretei. Régebben több időm volt az emberek személyes problémáinak meghallgatására, még akkor is, ha nem mindig tudtam kézzelfogható segítséget nyújtani. Jó volt látni, ha a hozzám fordulók jobb érzéssel, megértőbben mentek haza. Az ajtó most sincs bezárva, attól függetlenül, ha a felirat szerint „jelenleg nincs jegyzői ügyfélfogadás”. A kopogást általában a következő tartalmú mondat kíséri:
„Látom a kiírást, de csak valamit meg akarok kérdezni” – mondja a belépő. Ekkor már nem tudom azt mondani, hogy ne jöjjön be, meghallgatom. Próbálom az időmet szervezni, hiszen minden akta egy határidő, ezért annak minél jobb betartására törekszem.

Gajdics Anikónak magánéletre alig marad ideje. Valamikor nagyon szerettem olvasni, mondja. Egy pillanatra megáll, talán a múlt időn csodálkozik. Azért úgy próbálom intézni a dolgaimat, hogy eljussak egy-egy színházi előadásra vagy kirándulásra.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése