Dr. Arday András

A Népjóléti Intézmény igazgatója,

Csenger

szszb_21-104_dr_arday_andras.jpgEgy hivatás nagysága elsősorban abban áll, hogy egyesíti az embereket, csak egyetlen igazi fényűzés van, az emberi kapcsolatoké. Saint Exuperyt idézi dr. Arday András főorvos a kánikulai délidőben, amikor feleségével a rendelési idő után a betegek látogatása és számos társadalmi teendő adna alkalmat a cselekvésre.

A múló időt azonban az emberi kapcsolatok teszik felejthetetlenné, egész élete, munkálkodása erről szól. Nem véletlenül választották meg a Tiszántúli Református Egyházkerület főjegyzőjének.

Miskolcon született 1953. július 22-én egy lelkészcsalád negyedik gyermekeként. Ősei Gömör megyei kisbirtokosok, akik a Sárospataki Kollégium puritán szellemében nevelték gyermekeiket. Édesapja egyetemi és kerületi missziós lelkész volt. Munkája, nemzeti konzervatív elkötelezettsége és az egyház megalkuvása elleni fellépései miatt a családot a kis gömöri és abaúji gyülekezetekbe száműzték. Arday András a Debreceni Református Kollégiumban folytatta tanulmányait. Hite, nemzeti elkötelezettsége és az orvosi pálya iránti vonzódása itt felerősödött.

Az érettségi után a Debreceni Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát 1977-ben. Két év miskolci belgyógyászati gyakornokságot követően vállalt körzeti orvosi állást Porcsalmán. Általános orvostanból, majd foglalkozás-egészségtanból szakvizsgázott. A Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen posztgraduális képzés során okleveles egészségügyi menedzserképesítést szerzett.

1985-től él és szolgál Csengerben, és 1989 óta vezeti a Népjóléti Intézményt. Feladata a terület egészségügyi és szociális alapellátásának a szervezése és vezetése, szakorvosi-konzíliumi szolgáltatások biztosítása. Tehát harmóniát teremteni Isten, az emberek, a környezet között és mindezek által magunkban is. Arday főorvos úr méltán büszke a családjára, neje, dr. Séllyei Katalin gyermekgyógyász főorvos, lányuk, Katalin negyedéves orvostanhallgató, jelenleg nürnbergi ösztöndíjas.

A Magyar Demokrata Fórum munkájában 1989 óta vesz részt. Közéleti küldetését determinálják a rendszerváltó évek örömei és kudarcai. Emellett a Csengeri Református Egyházközség főgondnoka, továbbá a Tiszántúli Református Egyházkerület világi főjegyzője.

Fő feladatai közé tartozik az egyházkerület oktatási, gazdasági és karitatív szolgálatának szervezése és segítése. Az Egyházkerületet a Zsinatban is képviseli. Teszi mindezt őszinte elkötelezettséggel. Legfontosabb hitvalló tevékenységének a Krisztusról való bizonyságtétel lehetőségeit tekinti.

1998-ban Johannita lovag lett, ezzel is vállalva az ősi lovagrend hitvalló és karitatív küldetését. Ezt megelőzően már tíz éve dolgozott a Segítő Szolgálat kárpátaljai és erdélyi munkájában. Ars poeticája, hogy imádkozva és dolgozva szolgál a szatmári térség megmaradásáért és fejlődéséért. Szatmár puritán szellemisége, kegyessége biztosíték arra, hogy a konzervatív nemzeti elkötelezettség alapján végzett közéleti munka lehet csak az alapja a térség megmaradásának és jövőjének.

Hiszi, hogy a tisztességes élet és munka felszámolhatja a félelmet, a kiszolgáltatottságot és a reménytelenséget.

Színes egyéniség, vibrál körülötte minden. Ugyanakkor végtelen nyugodtságot áraszt, figyelme a másik iránt valami olyan érzést ad, hogy most, a világmindenség közepén csak te vagy a fontos, érted és körülötted történnek a dolgok. Beszélő partnerének nem csupán a ruháját, az arcát, hanem annak a lelkét és a gondolatait is látja. És ezt megérzi a másik ember…

Mint mondja, sokat töprengett, lelkész vagy orvos legyen? Édesapja e válaszúton lelkész lett, Arday doktor orvos. Meggyőződése, hogy testi, lelki és szociális harmóniát szolgál. Szolgál, de evangéliumi radikalizmussal harcol a szolgaság, a megalázottság és az álszentség ellen.

Orvos, aki mindig boldog, ha betegei – csak úgy, véletlenül – tiszteletes úrnak szólítják. Orvos, aki egyszerre szeretne lenni tanítvány és munkatárs. Spirituális gondolatainak összegzéseként elmondja: a hit elfogadása, a kegyelem ajándéka valószínűleg a menny és a föld találkozása életünkben…

Mi dolgunk a világon? Küzdeni erőnk szerint a legnemesbekért. Nem kitalálni, hanem megtalálni az élet értelmét. Ez pedig az, hogy felfedezzük, befogadjuk és továbbadjuk a szeretetet. Naponta érezzük, hogy sóvárognak az emberek a szeretet után, miközben minden egyebet, sikert, pénzt, tekintélyt, szexualitást, hatalmat fontosabbnak tartanak.

Tanítványi sorsban, munkatársként élve célja megtalálni és hitvallóan tanítani a szeretet éltető erejét. Paracelsus szavaival: a gyógyítás művészete és mestersége csak akkor tökéletes, ha szeretetből fakad.

A krónikásnak ritkán adatik meg ilyen szellemiséget képviselő emberrel találkozni. De jó tudni, hogy élnek még köztünk Arday Andrások…

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 21. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése