Vajda Sándor

Vállalkozó,

Csenger

szszb_01-24_vajda_sandor.jpgAz indiánnyár szép verőfényes szombattal köszönt a piacra. Délelőtt háziasszonyok járják a boltokat, a hétvégi bevásárlást intézik. Mások tanszereket vagy ajándéktárgyakat keresnek. Kereskedő legyen a talpán, aki valamennyi igénynek eleget tud tenni. Nem ma kezdte a szakmát gyakorolni Vajda Sándor, a Sus-Hús Kft. ügyvezetője, akivel a szombat déli időpontban állapodunk meg: a piaczárás után és még a délutáni ügyintézés előtt találunk időt a beszélgetésre.

Hiába, az üzletember hétköznapjainak nem a blokkolóóra a jellemző tárgya. A hajnalhasadás talpon találja, de ha mutatós áruért indul az ország valamelyik szegletébe, akkor legjobb, ha le sem fekszik éjszaka. Csengertől ugyanis a világon minden messze esik. Még jó, hogy ezen csöppet sem problémázik, máskülönben siránkozássá válna az élete. Egyébként is, ha valaki a sült galambra vár, hogy majdcsak nyakon csípi egyszer a szerencséjét, az aztán lesheti a jobb napokat. Kemény leckéket kaptak ebből Vajdáék is, de ma már otthonosan mozognak az üzleti világban.

Pedig biztosan nem sokat hallott a kis szamosbecsi házban a kapitalizmusról. Itt született, 1949. január elsején, de akkor még nem osztott jutalmat a biztosító az újévkor világra jötteknek. Édesapja Vajda Sándor, középparasztként 23 hold földön gazdálkodott. Két szép lovat mindig tartott az istállóban, ezekkel dolgozott.

Anyja Szénás Ilona, szintén ebben a faluban született. Mindketten az első közt, még 1960-ban beléptek a helyi Dózsa termelőszövetkezetbe. A gyerekeiknek azonban más pályát álmodtak a szülők: úgy remélték, a tudomány könnyebbé teszi majd a megélhetésüket. Arról már a lánytestvér, Ilona − biológia-kémia szakos tanár Debrecenben − és az agrármérnök Sándor tudna beszélni, hogy valójában így van-e.

Az általános iskolát még a parányi, Szamos-parti faluban találta meg Sándor, 1955 és ’63 között. Középiskolába már átkelt a Szamoson és Csengerben folytatta tanulmányait 1963 és ’67 között. Az érettségi után felvették a Debreceni Agrártudományi Egyetemre, ám előtte tizenegy hónapot katonáskodott.

Amikor diplomával a zsebében nekivágott a nagybetűs életnek, a szülőfalu termelőszövetkezete hazahívta, és várta is az ösztöndíjszerződés okán. Az állattenyésztésben kapott munkát. Bár igazából a növénytermesztéshez vonzódott, s azt jószerivel Mester Józsefnek, a Szamosmenti Állami Tangazdaság akkori igazgatójának köszönheti, hogy a cég nevében átvállalta a hátralevő összeget.

Az agrárágazat ezernyi gond és öröm forrása volt az utóbbi évtizedekben. Amikor a sertéstenyésztést tartották slágernek, Vajda Sándort a Húsipari Vállalat csengeri üzemegysége vezetőjének nevezték ki ’77-ben. Évtizedre rá pedig a húsipari vállalat nyírmadai leányvállalata termelési és kereskedelmi főmérnökeként egy évben csak Pestre ötvenkétszer utazott. Viszont bepillantást nyert a szárnyait már bontogató piacgazdaság kulisszái mögé.

Így aztán gondolt egy nagyot, és ’91. július elsején vállalkozó lett: a sertés latin nevének rövidítése adta a kft. cégbetűinek elejét. Nem véletlenül választotta ezt a területet, hiszen 1982-ben sertéstenyésztési szakmérnöki oklevelet szerzett Keszthelyen. A kft.-ben sertéstartással foglalkoztak: alapanyagot vásároltak, hizlaltak és értékesítettek. Közben bővítették a profilt, mivel olcsóbban kínálhattak sertéshúst saját boltban.

A sikersztori főszereplői keserűen tapasztalták: arról lehet észrevenni, hogy valakit vállalkozónak tekintenek, ha elfogynak a barátai és megszaporodnak az irigyei, ellenségei. Ma már ajándékot, játékot, fodrászatot, ruhaüzletet, rövidárut, műszaki cikkeket, ABC-t, büfét is találnak a piacon a vevők, de még totó-lottóért és szerencsejátékért sem kell messze menni.

Vajda Sándor azért szívesen cserélne hat évvel ezelőtti önmagával, hiszen akkor még nyugalmasabban teltek a napjai. Ma, ha pihenni akar, régi kedvenc hobbiját, a labdarúgást űzi. És dagasztja a keblét az apai büszkeség, hisz a Sus-Hús Kft. csapatában ő a jobbhátvéd és Péter fia − harmadikos a nyíregyházi Széchenyi szakközépiskolában − a balhátvéd. A nagyobbik fiát, Tibort a tudomány ejtette rabul, közgazdasági programozó matematikusnak tanul a szegedi József Attila Tudományegyetemen.

A felesége Téglásról jött ide, Tóth Rozália. Felsőfokú út-, híd-, vasútépítő technikumba járt, akár a bátyja, de ma már ő vezeti a vállalkozás ajándékboltját.

Ha valami egészen különleges ételt kívánnak, megkóstolhatnák Vajda Sándor főztjét. A bogrács művésze. Legközelebb indul az önkormányzati képviselő-választáson, hiszen kívülről segíteni nem lehet. Már eddig sokat fáradozott Csenger gázprogramjának elindításán, és a várossá válás érdekében szervezte a tennivalókat. Álma lassan valóra válik.

(Szatmári Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1994.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése