Serafin József

Főosztályvezető-helyettes,

Budapest

szszb_13-64_serafin_jozsef.jpgAz ország gondokkal küzdő vidékein sokan ismerik. Egy kicsit mindenki úgy érzi, mintha mindig is itt élt volna. A szatmári-beregi emberek, a 2001. márciusi árvízi tragédia óta erről különösen megbizonyosodhattak.

Pedig igazi józsefvárosi környezetbe született 1957 márciusában. Egyedüli gyerek volt, féltestvérét ezerkilencszázötvenhatban kivitték Amerikába. Azóta sem találkoztak. Gyermekkori lakásuk közelében, a fővárosi Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium matematika tagozatos diákja volt. Szinte az egész osztály folytatta felsőfokon a tanulást műszaki és természettudományi területen. Serafin József a műszaki egyetemre jelentkezett, de egyik legkedveltebb tárgyából, fizikából igen rossz érettségi jegyet vitt a felvételire, így azután elsőre nem vették fel.

– Dolgozni mentem egy évre a földmérő és talajvizsgáló vállalathoz. Vízmintákat elemezve és szállítva rengeteget utaztam, jártam a pusztákat, felkeresve a kútfúrásokat. Több szabolcsi, szatmári fúrós brigád dolgozott az új kutak építésénél, próbafúrásoknál.

Egy évvel később felvették a Műegyetem Közlekedésmérnöki Karára, ahol tizenegy hónap kalocsai katonáskodás után megkezdte tanulmányait, s öt év múlva már szervezőmérnökként dolgozott a Volán vállalatnál.

– Nyolc évig voltam kényelmes munkakörben, jó kollégák között. Érdeklődési köröm közben lényegesen átalakult. Több kísérlet után bekerültem az ELTE Bölcsészettudományi Karára, ahol szociológia szakot végeztem. A tanultak alkalmazási lehetőségét a szociális munka területén találtam meg, egy családsegítőben.

A gyerekkori józsefvárosi szűk utcák, sérült házak, foghíjas telkek, félig sötét kiskocsmák; majd a későbbi terepmunka során tapasztalt szegénység, devianciák is késztették arra, hogy a kilencvenes évek elején az akkori Népjóléti Minisztériumban hasznosítsa tudását.

– A kezdetektől az ország leghátrányosabb kistérségeit érintő, területi hátrányokat kiegyenlítő és aktivizáló szociális programokkal foglalkozom. Szakmai munkám közül legrégebbi, s egyben legnagyobb, a szociális földprogramok működésének, fejlesztésének szakmai menedzselése.

Jelenleg már tíz megyére terjed ki a program. A hátrányos helyzetű családok támogatott formában végezhetnek mezőgazdasági munkát, az önkormányzatokkal kötött Szerződés alapján. Ebben jogok és kötelességek egyaránt szerepelnek. Gyermekkorában többször nyaralt a Dunakanyarban. Tahi, a hegyek, a Dunavölgy szinte pótszülőföldjévé lettek. Jelenleg Csepelen élnek egy családi házban. Házasságukból két fiú- és egy lánygyermek született 1991–1995 között. Az elmúlt tíz-tizenkét év intenzív munkája, a növekvő család az elmúlt években nem nagyon tette lehetővé a hosszú hétvégéket, nyaralásokat. Különösen nem akkor, amikor olyan szociális válsághelyzetek alakulnak ki, amikor gyors segítségre van szükség. Így volt ez 2001 márciusában Szatmár-Beregben.

– Programcsomagot készítettünk a Tisza áradása kapcsán keletkezett károk helyreállítására. A fejlesztés lebonyolítása időben lehatárolt egy évre, munkaigényessége kiemelkedő volt. Teljesen újszerű, koncentrált fejlesztés valósult meg. A szociális program rendkívül összetett volt. Az intézményes ellátások létesítésétől a falugondnoki fejlesztéseken és szociális földprogramon keresztül a mentális rehabilitációig terjedt. Talán még sosem fordult elő, hogy egy kistérségnyi terület egy év alatt közel félmilliárd forint értékű fejlesztésben részesülhetett a szociális ágazat területén. Ennek megvalósítása nem hátráltatta a már korábban beindult szociális földprogramok érvényesülését. Az országban egy évtizede indult programban Tiszabecs, Uszka, Magosliget, Rozsály és Gacsály községek ott szerepeltek. Azóta is Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van az összes szociális földprogram közel harmada és a legtöbb támogatást is a megye kapta 1992–2002 között.

Bár a főosztályvezető-helyettes gyakorta a helyszínen koordinálta a tennivalókat, sokat jelentett, hogy a fehérgyarmati szociális központ igazgatója személyében igazi segítőtársra leltek. Nagy Károlyné és munkatársai jól menedzselték a térség pályázatait. Serafin József a szociálpolitikai ellátások, programok területén fontosnak tartja a fenntartható gondoskodást. A gondoskodónak ki kell használnia a segített személy vagy csoport erőforrásait, őket a lehetséges módon aktivizálnia kell, és partnernek kell tekintenie.

Az aktivizálás nemcsak munkavégzési késztetést vagy lehetőséget jelent, hanem egyben a képesség, a tudás fejlesztését is, mind a segített, mind a segítő részéről. A helyi segítő folyamatokat maximálisan a helyi társadalmi, gazdasági és természeti körülményekhez érdemes alakítani. Bizakodásra ad okot, hogy tervei között új, kistérségi program indítása szerepel, s ebben megkülönböztetett szerepet szán Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 13. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése