Juhász Ferenc

Honvédelmi miniszter,

Budapest–Tiszadob

szszb_16-4_juhasz_ferenc.jpgNyíregyházán születtem 1960. január 6-án, az általános iskolai tanulmányaimat azonban Tiszadobon folytattam. 1978-ban érettségiztem a Kossuth Lajos Szakközépiskola gépjármű-technikai tagozatán. A Bessenyei György Tanárképző Főiskolán 1981-ben általános tanítói és oktatástechnológusi oklevelet szereztem. Elvégeztem a Pénzügyi és Számviteli Főiskola adó- és pénzügyi szakát. Ezekkel a mondatokkal kezdi Juhász Ferenc honvédelmi miniszter a szakmai önéletrajzát, majd így folytatja:

Gyakorlatilag még be sem fejeztem a főiskolai tanulmányaimat, amikor belecsöppentem a társadalmi tevékenységbe, hiszen a tanárképzőn megválasztottak ifjúsági vezetőnek. Itt indult el a politikai karrierem, természetesen távol állt attól, amit manapság csinálok. A politikával igazából a rendszerváltás idején kerültem kapcsolatba, hiszen 1991-ben a Magyar Szocialista Párt megyei szervezetének irodavezetőjeként tevékenykedtem.

Mivel egész gyerekkoromtól Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében éltem, tisztában voltam a térség helyzetével, saját szememmel láttam, hogyan gyarapodik a régió, s mivel lehetne még többet tenni azért, hogy az ország keleti része is elinduljon a gazdasági fejlődés útján. 1994-ben az országgyűlési választásokon, a párt megyei területi listájáról bekerültem a Parlamentbe. Hihetetlenül nagy megtiszteltetésnek éreztem, hogy parlamenti képviselő lettem, és soha nem felejtem el azt az élményt, amikor az ország házában letettem a képviselői esküt, mint ahogy számomra az első elmondott beszéd is örök emlék marad.

Budapesten megértettem azt is: mit jelent szabolcsinak lenni, milyen örömöt, ugyanakkor nehézséget is jelent egy vidéki embernek, hogy beilleszkedjen a kétmilliós főváros napi életébe. Sok időm azonban nem volt gondolkodni, hiszen új „szakmát” tanultam azáltal, hogy 1994. július 28-tól az Országgyűlés honvédelmi bizottságának tagja lettem, s lépésről lépésre ismerhettem meg a Magyar Honvédség feladatait, hétköznapjait, politikusként megtapasztalhattam az ország NATO-csatlakozási folyamatának alakulását. Különösen fontos időszakban, a csatlakozási periódus felgyorsulásának idején, 1996 májusában a Honvédelmi Bizottság alelnöke lettem, s ebbéli munkakörömben különösen értékes tapasztalatokat szereztem. Tagja lehettem a Honvédelmi Bizottság azon delegációinak, akik Brüsszelben, Monsban, Nápolyban tárgyaltak a majdani csatlakozást követő feladatokról, a felvételünk érdekében szükséges lépések megtételéről.

1998-ban újabb állomások következtek, az országgyűlési választásokon egyéni jelöltként szereztem mandátumot, és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei területi szövetség alelnökévé választottak. Mindkét feladat komoly kihívást jelentett, hisz sokat tehettem szülőföldemért. Mindez felelősséggel és sok munkával is járt. Emellett az új parlamenti ciklusban is elvállaltam a Honvédelmi Bizottság alelnöki tisztségét, illetve az egyik legfontosabb albizottság, az Ellenőrző Bizottság elnöki feladatait.

A Honvédelmi Bizottságban eltöltött évek ébresztettek rá: lemaradásban vagyunk a honvédelmi rendszerváltozás terén. Az Ellenőrző Bizottság vezetőjeként nap mint nap szembesültem azzal, hogy milyen szakadék tátong a honvédelmi vezetés által a NATO-nak tett felajánlások és a valós eredmények között, mekkora lemaradásban van a haderőreform, s milyen súlyos állapotok uralkodnak a magyar laktanyákban.

Ellenzéki képviselőként számtalanszor szembesítettem a honvédelmi tárca akkori vezetését a tényekkel, a lemaradás mértékével, képviselőtársaimmal együtt tártuk fel a tárca hiányosságait.

Politikai pályám újabb állomásaként elvállaltam az MSZP-frakció honvédelmi és nemzetbiztonsági munkacsoportjának vezetését, 1999-ben és 2000-ben a párt parlamenti képviselőcsoportjának frakcióvezető-helyettese voltam. 2000. november 25-én az MSZP országos alelnökévé választottak. A 2002-es választások után eljött életem egyik legnagyobb kihívása: kineveztek a Magyar Köztársaság honvédelmi miniszterévé. Nagy megtiszteltetés, hogy Medgyessy Péter miniszterelnök felkért erre a nemes feladatra. Rendkívül nagy kihívást is jelentett, hisz programunknak megfelelően ezalatt a négy év alatt kell végrehajtani a honvédelmi rendszerváltást, önkéntessé tenni a Magyar Honvédséget.

Első lépésként egy átfogó, mindenre kiterjedő felülvizsgálat lefolytatásába kezdtünk, amelynek eredményeként a kormányzati ciklus végére egy minden téren hadra fogható, a szövetségesi elvárásoknak megfelelni tudó, átláthatóan gazdálkodó, finanszírozható, kis létszámú, ugyanakkor mozgékony haderő jön létre.

Juhász Ferenc befejezésül ezt írja: A miniszteri beosztásban eltöltött egy év sok nehézséget és örömöt szerzett, s e poszt második esztendejében, remélhetőleg, már az új haderő építésével foglalkozhatom.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 16. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése