Oláh Károly

Intézményvezető-helyettes, önkormányzati képviselő

Tiszadob

szszb_33_zsl_olah_karoly.jpgAz impozáns községházán találkozunk a polgármester úr szobájában, és hármasban beszélgetünk. Nem véletlen, hiszen Oláh Károly kettős szerepkörében egyike azon helyi vezetőknek, akik elkötelezetten dolgoznak Tiszadob jobblétéért. A polgármester és ő, szinte egymás gondolataiból olvasva beszélnek hol eredményekről, vagy gondokról, a közös felelősségvállalásról. Jó látni ezt a kiegyensúlyozott, alkotó légkört, de jellemzi ez az egész testületi munkát, hangzik el kérdésemre a válasz.

Szimpatikus, megnyerő személyiség, meglepődöm, mikor korát említi, tízet nyugodtan letagadhat a hatodik x-ből. „A természet a mindenem”, mondja, s már értem is fiatalosságának titkát. No meg az állandó ifjúi közeg vagy a gének teszik, de tény, hogy pedagógiai-egyéni kisugárzására is hat. Ennek gyümölcse a tanítványaiban érlelődik.

Tősgyökeres tiszadobi, a felmenői is, nagymamája háza a Holt-Tisza partján állott, szinte ott nőtt fel, itt ismerte meg a víz meg a halak világát, és a horgászat nagy szenvedélye lett. Műszaki pályára készült, a debreceni Péchy Mihály Építőipari Technikumban építőgépész tagozaton érettségizett. Kétkezi munkásként Leninvárosban (ma Tiszaújváros) egy építőipari vállalatnál nehézgépkezelőként kezdett dolgozni, aztán Budapestre vitték a cég központjába, TMK előadó, művezető munkaköröket töltött be. Ez időben ismerte meg a feleségét. Beiratkozott az Ybl Miklós Műszaki Főiskolára is, majd két év katonáskodás következett. Leszerelés után két héttel megházasodott, és a szülőfalu iránti vonzalom, a megfelelő lakásviszonyok hazacsábították.

Az Andrássy-kastélyban működő „Gyermekvárosban” gyermekfelügyelőként kezdte, a pedagóguspálya a hivatása lett, továbbtanult. A Nyíregyházi Tanárképző Főiskolán tanítói diplomát szerzett, és a gyermekotthon helyettes vezetője lett, majd Egerben az Eszterházy Károly Főiskolán nevelőtanári szakon is oklevelet szerzett. A tiszadobi intézményben komoly szakképzés folyt, így műszaki végzettsége, tapasztalata miatt rábízták ennek szervezését, koordinálását. 18 kemény évet töltött itt. Azt már kevesen ismerik, idézi fel a kastély nem éppen historizáló építészettörténetének kapcsán, hogy a II. világháború után ez az intézmény volt Magyarország első gyermekvédelmi központja. Az Élet Iskolája volt ez.

A helyi Széchenyi István Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában 10 éve igazgatóhelyettes; két éve közoktatási vezető szakvizsgát tett Budapesten. Az iskolai szakmai munka mellett – ahol rendben mennek a dolgok – az értékrendek válságáról, hibáiról szól aggódva. Nem a roma tanulók nagy száma jelent gondot, sokkal inkább a családoktól elvárt kulturált életvitel, a képzés, tudás igényének hiánya az, ami szemléletváltást sürget. Színvonalas művészeti oktatást folytatnak; a grafika, néptánc, zongora és színjátszás képzésben a tanulók kb. fele vesz részt, a község rendezvényein rendszeresen fellépnek a csoportok.

Lokálpatriótaként elkötelezte magát a helyi ügyek iránt. Harmadik ciklusban önkormányzati képviselő, előbb az ügyrendi, jelenleg a pénzügyi bizottság vezetője. A testületben tapasztalt együttműködés, a jól előkészített anyagok zálogát jelentik a tervezett fejlesztéseknek. A turizmus – a kastély- és a horgászturizmus, vízi tanösvény kiépítése – kitörési pontot jelent, és a képviselői-pedagógusi gondolkodás kontextusában sorjázza a megvalósítás lehetséges módszereit. „Sokszor nem is anyagiak kellenek, elég egy mosoly, magabiztosság, hogy jól érezze magát az itt lakó és a vendég”, igencsak megszívlelendők képviselő úr gondolatai.

A természet imádata nem is lehetne a közösség szeretete, építése nélkül. A 40 éves múlttal rendelkező, kb. 200 tagot számláló Tiszavirág Horgász, Természet- és Környezetvédő Egyesületnek 26 éve Oláh Károly az elnöke. Szenvedélyesen ecseteli a történéseket a 20 éve Tiszadobon szervezett első horgászvizsgáról és esküről, a horgásszá avatás vidám szertartásáról, az országos horgásztáborokról, versenyekről. A környezeti nevelés jegyében a Sporthorgász Egyesületek Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szövetsége Ifjúsági és Oktatási Szakbizottságának vezetői posztját is ellátja. A horgászat mellett a vadászat is kedvenc szabadidős foglalatossága, és gazdasági felelőse a helyi Földtulajdonosok Vadásztársaságának.

Szép családja van, szeretettel emlegeti őket. Felesége a Réti Mátyás Faluházban művelődésszervező, a Helytörténeti Gyűjteményt is gondozza. Három lánya közül Ági követte édesapját a pedagóguspályán, a helyi iskola magyar szakos tanára. Eszter természetvédelmi mérnök, Debrecenben az Agóra Tudományos Élményközpontban dolgozik, Zsófi gyógytornász a debreceni klinikán.

Elégedett ember lehet, hatalmas élet- és szakmai tapasztalattal, amit a köz javára áldoz, de viszonzást is kap cserébe: tiszteletet, elismerést a közösségtől – s így van ez rendjén.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése