Bán György

Polgármester

Tiszadob

szszb_33_zsl_ban_gyorgy.jpgFrissen ültetett rózsa csemeték mellett vezet az út a községházába, de ezer tő rózsát ültettek szét a községbe is. Jelképes üzenete ez annak a lelki tartalomnak is, melyet a település iránt érez, tesz. Mert ismert a közmondás… Jólelkű, hatalmas empátiával bír, erős jellemű, karizmatikus egyéniség. E tulajdonságokkal rendelkező emberek a közfelfogás szerint kiváló eredményeket érnek el az életben. Bán György polgármester eddigi életútja is ezt tanúsítja.

Igazi lokálpatrióta, 52 éve él Tiszadobon. Gyerekkorát Nyíregyházán, a Friedmann-telepen (mai neve Kertváros) töltötte. A Kertészeti Technikumban tett érettségi után a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen szerzett általános agrármérnöki diplomát. Ők voltak az utolsó évfolyam, akik az agrártudományok minden szegmensét megtanulták, ez nagy előnyt jelentett a pályáján. Évtizedek óta a környék egyik meghatározó mezőgazdasági szakembereként tartják számon ma is. A TSz-világban mint agronómus és TSz-elnök, a rendszerváltás után az agrárgazdasági vállalkozásokban lett sikeres. Ezen emberi és szakmai kvalitás, a köztisztelet bizalmat érdemelt a helyiektől, s 60 évesen, 2006-ban lett a település első embere, de a rendszerváltástól – három év kihagyással – az önkormányzati testületnek a tagja volt.

Polgármestersége eltér a szokványostól – így fogalmaz, az itteniek megélhetését biztosító un. pénztermelés – pályázatokból, saját termelésből és a turizmusból – a fő irány. Ez gazdálkodás és szemlélet is egyben. Hogy Tiszadobnak ne csak múltja – országosan is az egyik legszebbnek tartott – Andrássy-kastélya, de jövője is legyen. E jövőt alapozó, s a jelent érősítő eredményeket példázza már beszélgetésünk elején. Például létrehoztak egy önkormányzati farmot, amihez baromfi, sertés, szarvasmarha állomány tartozik, ebből húst, túrót, sajtot állítanak elő és napi mintegy 200 db tojás is kikerül. Kis gyümölcsösükből 4-5 ezer üveg befőttet készítenek. E termelés biztosítja a község konyhájára valót, mely sok megtakarítást jelent. Ebből is tudják biztosítani azt a példaértékű idősgondozást, melyre elkötelezettek. Mintegy 150 rászorult embernek havi ötször ingyen ebédet, évente hat-hét alkalommal élelmiszercsomagot ajándékoznak, ez évi 12-13 millió Ft-ot tesz ki. Mondják is sokan a környékről, hogy ide jönnek majd nyugdíjas korukban. De a tanulóifjúságot is támogatják A közrend és közbiztonságra is hangsúlyt fektetnek, nagy horderejű kamerarendszert építettek, sokat költöttek rá.

„Tiszadobnak hatalmas természeti adottsága, mintegy 3000 hektár erdős területe van, ez lenyűgöző, és óriási érték” – hangzik el többször is. A településhez tartozó terület egy része Natura 2000 természetvédelmi oltalom alatt áll, az erre is épülő turisztikai tervek pályázati forrásként már rendelkezésre állnak. Az élő Tisza 14,5 km-es szakasza és a Holt-Tisza mintegy 86 hektáros területe egy egységet alkotva lehetőséget biztosítanak e fejlesztéseknek; természetes strand kiépítését, vízi tanösvény kialakítását valósítják majd meg. Nagy értékük továbbá a település alatt lévő hatalmas ivóvízbázis, és egy kimutatott hőforrás is, ám ez utóbbi jövője még bizonytalan.

Az állami tulajdonban lévő, 2015-re gyönyörűen felújított kastély adta turisztikai lehetőségekben is nagy kihívást lát a polgármester, már amire saját erőből képesek. Számottevően érződik az ide látogató  évi kb. 30 000 fő számának növekedése, s jelenleg 90 vendégnek kiadható szállás áll rendelkezésre a községben. Ezt vagy 9-10 hellyel, olyan „kulcsos-házzal” szeretnék még megtoldani önkormányzati erőből. Ám nagyobb horderejű gond a Tiszadobra vezető utak állapota. Miközben rajta vannak a kastélyturizmus térképén, sajnos a közlekedési infrastruktúrát nem tudták a kastélyfelújításhoz hozzáigazítani, ez a jövőre nézve gondot jelenthet. De reménykednek a megoldásban.

Bízik a település jövőjében Bán György. Bár általános jelenség a vidéki lélekszám csökkenése, de itt nem fél az elnéptelenedéstől, s Tiszadob utol fogja érni magát, az őt megillető helyre kerül. A helyben boldogulás feltételei – a több milliárdos korszerű gazdasági beruházások adta munkahelyek is – talán az átlagnál jobban adottak itt.

Számos egyéb közéleti szerepet is betölt; a Tiszatér Leader Egyesület elnöke, 41 évig a Tiszadobi Táncsics Vadásztársaság -, jelenleg a Földtulajdonosok Vadásztársaságának elnöke, és nagy támogatója-alakítója a helyi civil szervezeti életnek.

Szerető család veszi körül, felnőtt gyermekei (hárman) is sikeresek a választott pályájukon, s a három unoka is bearanyozza életét. Elégedett ember lehet. Küldetéstudatos, sok mindent elért, amit elhatározott, megküzdött és megküzd a nehézségekkel, s mutatja az irányt másoknak is. És még mennyi mindenről nem esett szó, mondja kedélyesen a beszélgetés végén. Persze, ezt érezni lehet, de az elhangzottakból az is kisugárzik. Legközelebb innen folytatjuk.

***  szszb_25_pa_zselinszky_laszlone.jpg

Írta:

Zselinszky Lászlóné

Értesüljön az elsők között további írásaink megjelenéséről, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése