Galyas József

Önkormányzati képviselő, a Volt Állami Gondozottak Országos Egyesülete elnöke

Tiszadob

Szép épület, rendezett udvar, célszerű bútorokkal berendezett tágas terek, korszerű technikai és egyéb eszközök, ez a Tiszadobi Cigány Közösségi Ház, ahol beszélgetünk. Elnézést kér a pár perc késésért, a polgármester úrral tárgyalt. Folyton úton van, szervez, intézkedik (tapasztaltam magam is), nem egy átlagos tempóban, gyors észjárással. Mintha a normál élet kiskorában elszenvedett  hiánya miatt tudatalattija akarna revansot adni, minél előbb és gyorsan. Lehet pszichológiai vagy más tényező a motiváló erő, de legfőképp erős elkötelezettség ez. „Én megjártam a cigánytelepet, a nyomort, szívügyemnek érzem a cigányság sorsát… Szeretném elérni helyi, kistérségi, megyei és országos szinten is, hogy könnyebb legyen a romák élete.” Élére állt az ügynek, mert a gyermekkori szegénység nem megadásra, hanem kitörésre inspirálták. Életének 50 éve sok keservet és örömteli eseményeket is hordoz.

Tősgyökeres tiszadobi, egy nagyon szegény családban, a cigánytelepen élt. Hatéves korában állami gondozásba került, Berkesz és a Tiszadobi Gyermekváros jelentették az otthont. Tanult, hegesztő szakmunkás képesítést szerzett, s elkezdődött önálló élete. Budapesten egy építőipari vállalatnál 9 évig dolgozott, szerették, értékelték szorgalmát, lakástámogatást is kapott. Ez idő tájt ismerkedett meg feleségével, két gyermeket neveltek fel tisztességben, Gyöngyike (34) szakképzett gyermekfelügyelő, Jocóka – így nevezi – (27), kőművesnek tanult, Németországban dolgozik. A vállalat megszűnése után a Tiszaújvárosi Olajfinomítóhoz került, kitanulta a szerelő bádogos szakmát, s ezt külföldön – Németország, Tengíz, Spanyolország – is kamatoztatta.

A cigányság érdekképviseletét a rendszerváltás óta végzi, a közélet majd minden szintjén. A helyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke 1994-től, az 5. ciklusban önkormányzati képviselő, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Roma Nemzetiségi Önkormányzatnak 7,5 évig tagja, 3. ciklusban alelnöke, 2017 júliustól az Országos Roma Önkormányzat képviselője.

Közben folyamatosan képezte magát, leérettségizett, a Nyíregyházi Főiskolán gyógypedagógiai asszisztens felsőfokú végzettséget szerzett, szakismerete, kapcsolatai révén látóköre kiszélesedett. Kezdeményezője lett a Volt Állami Gondozottak Országos Egyesülete (VÁGOE) megalapításának – tiszadobi székhellyel – 2004-ben, melynek elnöki tisztét is betölti. Az alapítók célja, az állami gondoskodásból kikerülő fiatalok segítése az önálló egzisztencia megteremtésében, a beilleszkedésben. A beinduló pályázatok rendszere, képzési lehetőségei esélyt kínáltak az egyesület törekvéseinek és a rászorulóknak egyaránt. Számos sikeresen megvalósult illetve jelenlegi programjaikat oly természetességgel (és gyorsan) sorolja, mintha egy oktatási intézményt képviselne. Pedig „csak” szervezője, alakítója egy jövőbeni jobb életnek, életeknek.

Nehéz terepen, a börtönben lévőknek tanulással kínáltak lehetőséget a szabadulás utáni új életformaváltásra. A tiszalöki intézetben 30 elítélt szerezhetett így kőműves szakmunkás bizonyítványt (2012-2015).

A most futó „Humán transzfer” projektekben hiány és piacképes szakmákban szerveznek képzéseket, együttműködve a munkaügyi központokkal, kormányhivatalokkal, cégekkel.

A felzárkózás és a települési jólét érdekében 2011-ben, az egyesület pályázati és önkormányzati támogatásából kialakított Cigány Közösségi Ház elsőként jött létre az országban, sokrétű tevékenységet végez, befogad minden hátrányos helyzetű fiatalt. S magától értetődően sorjázza a Tanoda korosztályos, felzárkóztató-fejlesztő, kulturális, közösségi programjait a kisiskolásoktól a főiskolásokig illetve a szülőkig. Tíz szakember, tanárok, mentorok, trénerek, közösségszervezők foglalkoznak velük.

Nemzetközi színtéren 40 országgal van partnerségi kapcsolatuk Európától Líbiáig, csereprogramok, szociológiai kutatások, tanácskozások helyszínei, szervezői, résztvevői, közös projektekben tanulmányozzák a roma integráció, szegregáció, oktatás helyzetét. Magyarországot a VÁGOE képviseli.

Önkormányzati képviselőként a fentek szellemében igyekszik segíteni a település fejlődését, jövőjét, maximális támogatást kap a nagyközség vezetésétől, ezt emberileg is nagyra becsüli.

Tisztelettel beszél munkatársairól, „büszke vagyok rájuk, ez csapatmunka”, vallja, és ez kölcsönös.

S mi az álma, vágya? Kérdésemre határozott a válasza; „az Országgyűlésbe kerülés, ez a fő cél.” Mert amiről valamikor csak álmodott (lehetőségek, közéletiség), ma már valóság. Elkötelezett a romák, a hátrányban élők felemelkedéséért, példát mutatva, velük is együttműködve dolgozik egy jobb, szebb élet reményében.

Kitartása, emberi kvalitása esélyt ad e tervének megvalósítására is. Kívánjuk, hogy így legyen.

Szerző: 2018. 02. 16.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése