Bán György

Polgármester,

Tiszadob

szszb 23 nl Bán György .jpgEgy szép tájon lévő nagyközség polgármestere. Nehéz feladatokat kell teljesítenie, nagy a felelősség. Ez a település is tele van gondokkal, ám az örömökből is kijut. Az önkormányzat kormányrúdját Bán György fogja. Ő a polgármester. Igen nagy gazdasági és emberi tapasztalatokkal került a polgármesteri székbe.

Beszélgetésünk idején, 2007 júniusában így summáztuk a lényeget:
– A tiszadobi kastély hasznosításáról tárgyaltak az illetékesek június 6-án. Mozgalmas itt mostanában az élet. A nagyközség határában átadás előtt áll két új üzem.

Bán György mezőgazdasági (és gazdasági) szakember. Ősszel a tiszadobiak őt választották polgármesternek. Gazdasági és pénzügyi tapasztalatait azóta is igyekszik hasznosítani a polgármesteri székben. Mindenekelőtt elmondta: két jelentős beruházás a befejezéséhez közeledik. A brojlercsirke-nevelő üzem átadás előtt áll. Éves kapacitása 375 ezer brojlercsirke lesz. Szintén átadás előtt áll a takarmány-gyár, amelyhez keverőüzem és szárító is tartozik majd. Ennek éves kapacitása 22 ezer tonna lesz. A két üzem 35 embernek teremt új munkahelyet, de az alapanyagok előállítása 350 család megélhetését teremti meg.

Uniós pályázatok támogatásával több beruházásnak örülhetnek még a tiszadobiak. Az utolsó szakaszához érkezett a gátépítés, 540 millió forintos költséggel épül az utolsó szakasz, az átadás szeptemberre várható. Ezzel megoldott lesz Tiszadob árvízvédelme. A tiszadobi önkormányzat a térség önkormányzataival belátható időn belül közösen fog pályázni a Tisza holtágainak rehabilitációjára. Útfelújítás van folyamatban Tiszadob–Tiszagyulaháza–Újtikos között 328 millió forintos költséggel. A felújított úton a tiszadobiak 10–15 perc alatt gépkocsin elérhetik majd az autópályát. A polgármester végül elmondta: az önkormányzat erre az évre 565 millió forintos költségvetést fogadott el, ebből 40 millió forint fordítható fejlesztésre.

Kiegészítésként elmondható, hogy a tiszadobi kastély a megyei önkormányzat tulajdonában van. Ám a helyi önkormányzat véleménye, javaslata nélkül nem lehet dönteni a hasznosításról, eladásról, bérbeadásról stb. Az említett tanácskozást is Nyíregyházán tartották, Bán György részvételével.

Az Andrássy-kastély messze földön híres. Szimbóluma Tiszadobnak. Egyedinek mondható az építészeti stílus. A kastélypark vonzza a tekintetet. Közel van a Tisza, még közelebb a holtág. Csónakázni és horgászni is lehet. Az ártéri erdők és a töltésen kívüli erdők is hozzájárulnak a természet harmóniájához. A töltés és az oldalán lévő ezernyi mezei virág fotótéma lehet. Történelmi tény: annak idején itt kezdték meg a kanyargós Tisza szabályozását, megzabolázását. E táj egy része érthetően természetvédelmi terület. A környék vadban gazdag, a szarvasokat is meghonosították.

Természetes, hogy a kastély hasznosításánál a turizmus is figyelembe veendő. A turizmus fellendülése nem csak bevételt jelenthet, javíthatja a helyiek foglalkoztatását. Gondoljunk csak arra, hogy sokféle alapanyag kell a konyhára!

Az elmúlt években már látogatták turisták a kastélyt. Nászutasok is rendszeresen látogattak ide. A zenének is rendszeresen helyt ad a kastély. Na és a Gyermekváros a gondokkal és a sikerekkel…

Az eddig leírtakból is kitűnik: Tiszadob egyedi település, sajátos feladatokat kell teljesítenie a polgármesternek is. Bán György beszélgetésünk vége felé többek közt közölte: a közelmúltban ismét Gallyas Józsefet választották meg a cigány kisebbségi önkormányzat elnökévé. Továbbra is lesz dolga a kisebbségi elnöknek…

Az is fontos a település életében – mondta a polgármester –, hogy 2007. január 1-jén újraalakult a polgárőr-egyesület. Harmincötén voltak az alapítók, nyár elején már 45 a létszám. Az önkormányzat ebben az évben kétmillió-ötszázezer forinttal támogatja az egyesületet. Megéri. Év elején a polgárőrök a támogatásból vásároltak egy gépkocsit, azzal járják nap mint nap a települést és közvetlen környékét. Vigyáznak a rendre, megelőző a tevékenységük. A polgármester hangsúlyozta: a polgárőröknek köszönhetően januártól 20–25 százalékkal javult a közrend és a közbiztonság.

Bán György markáns, erős testalkatú ember. Tiszadobon született 1947-ben. A Gödöllői Agrártudományi Egyetemen szerzett diplomát. A tiszadobi Táncsis Termelőszövetkezetben főagronómus volt, majd elnöknek választották. Gazdasági téren letette a névjegyét. Sokat tett a sertéstenyésztésért, de egyéb ágazatokért is. Munkahelyeket teremtett, munkahelyeket tartott meg. Vállalkozóként is sikereket ért el. Szakemberként sokfelé ismerik és tisztelik. A közéleti munkából is kivette részét, az önkormányzati munka nem új számára, sokáig tagja volt a helyi önkormányzatnak. Nős, három fiú apja. A polgármester mostanában Tiszadob jövőjét formálja.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 23. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2007.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése