Juhász Imre

Polgármester,

Tiszaeszlár

szszb_15-184_juhasz_imre.jpgA kora tavaszi nap jótékonyan melengeti a földeket, cirógatja az emberek arcát. Tiszaeszláron is újraéled ember és természet egyaránt. Ősök emléke üzen, egykor volt jobb napokra emlékeznek az idősebbek, de vajon mit hoz a jövő? Juhász Imre polgármesterrel fellapozzuk a nevezetes település képzeletbeli történelemkönyvét, és megpróbálunk választ találni azokra a sürgető kérdésekre, amelyet az Európai Uniós csatlakozás előtt egy évvel szinte mindenki feltesz.

Juhász Imrének másodszor szavazott bizalmat a falu lakossága a polgármester-választáson. 1998 és 2002 között igyekezett pozitívabb jövőt felvázolni a község népe elé. Az eredmények vagy a hiányosságok egyáltalán nem a polgármester hozzáállását minősítik, hanem élesen rávilágítanak azokra a gondokra, amelyek egy elmaradott térség sokszoros hátránnyal küzdő községének együtt kell élnie. Mi több, megoldást kell rá találnia.

Tiszalökön született Juhász Imre 1957. augusztus 14.-én. Édesanyja, lánykori nevén Ajler Julianna, 64 éves, a termelőszövetkezetben főkönyvelőként dolgozott. Édesapja, Juhász Imre, 72 éves, és gépszerelőként vonult nyugdíjba. Testvérét, Ferencet hetedikes korában vesztették el egy tragikus balesetben. Neje, Mitró Katalin, matematika-fizika szakos tanár. Házasságukból 3 gyermek született: Imre villamosmérnöknek tanul a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán, Péter a GATE informatikai szakát végzi Kecskeméten, és a legkisebb Evelin, nyolcadik osztályos, matematika tagozatra készül a Krúdy Gimnáziumba. A szülőknek nagy kérdés, vajon a diploma átvétele után hazajönnek-e a gyerekek? Az apa reálisan látja, hogy munkát még a környéken sem találnának. Ami tény, a gyerekek eldöntötték, a pedagógus pályát semmiképpen nem választják.

Visszafordíthatónak érezte az elmúlt 4 év alatt azt a folyamatot Juhász Imre, amelynek során jelentős elvándorlás történt a 60–70-es években. A rendszerváltozás és azzal párhuzamosan végbemenő gazdasági átrendeződés felcsillantotta a reményt a tiszaeszláriak előtt: sajátos arculatot kaphatna a község.

A földrajzi realitásból indultak ki, a Tisza karnyújtásnyira, a Tokaji-hegy, a borkultúra, a szőlőtermesztés néhány kilométerre, és szép álmokat dédelgettek az eszláriak. Egyszer talán még őket is szárnyára veszi a világhír, de annyit valószínűleg elérnek, hogy a településen nagyobb darab kenyér jut a tisztességgel és becsülettel dolgozóknak.

A 2800 lelket számláló településen növekszik ugyan a lakosságszám, ám a demográfiai összetétel nem igazodik az elvárásokhoz. A lakosság negyede roma származású, és magas az elvándorlók aránya. Aki viszont betelepül, vagy egyáltalán nem akar dolgozni, vagy kora esetleg betegsége miatt képtelen erre. Egy tény, hogy a betelepülők szociális helyzete igen sok pénzt köt le. Tanúi lehetnek a helybeliek egy olyan „újhaza” keresésének is, amelynek során Budapestről, Miskolcról és a nagyobb városokból a nyugdíjazás után ideköltöznek jó páran. Már 200 ezer forintért tudnak házat venni.

A polgármestert csak nem hagyja nyugodni a gondolat, hogy az üresen álló 50–80 éve épült házakat feltétlenül meg kell menteni az enyészettől, érdemes ezeket felújítani, és a korábban megcélzott pihenő-üdülő jelleget megteremteni a faluban.

A jövőtervezés elengedhetetlen eleme a mai iskolások, óvodások számbavétele. A szépen felújított modern iskolában a gyerekek 50 százaléka cigány. Magas szintű oktatás, tanulmányi versenyek jelzik a törekvést. Számítástechnikai szaktantermet alakítottak ki, pályázat útján modern komputerekkel szerelték fel. Tájházat nyitottak, kilenc civil szervezet hangolja össze a helyi kezdeményezéseket. Aratónapot rendeztek hagyományápolási céllal.

Az Európai Uniót lelke mélyén őszintén várja a matematika–fizika szakos tanári diplomával rendelkező polgármester. Ezzel együtt kétségek gyötrik, hisz az ipari tevékenység teljesen megszűnt a faluban, a mezőgazdaság szerkezetváltása megtörtént, de a megélhetés javulása nem követte párhuzamosan a folyamatot. Mint Juhász Imre utal rá, óriási változások következnek be az Európai Unióhoz csatlakozó országok életében. De vajon igaz lesz-e ez minden egyes térségre is?

Már eddig is nehéz volt hozzájutni térségi pénzekhez, s vajon mit változtat a helyzetükön, hogy képzeletben Európa polgárai lesznek? Sajnos évente elköltözik egy értelmiségi család a faluból, s akik maradnak, meg akik jönnek, nem egy prosperáló település jövőjét vetítik előre.

A polgármester ennek ellenére optimista, mindhárom gyermekét a község iskolájából juttatta el középiskolába, egyetemre. Kedvenc elfoglaltságuk Zemplén bebarangolása. Szülőhelyük ezer szállal köti őket ide.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése