Dr. Fülöp Erik

Polgármester,

Tiszavasvári

Dr. Fülöp Erik szszb 27 tk.jpgA fiatal, jó megjelenésű, intelligenciát sugárzó arcú emberről első látásra senki sem gondolná, hogy ő az, aki 2010 ősze óta a vállain hordozza egy neves város – Tiszavasvári – minden gondját-baját. Az új polgármester tudja azt, hogy mit, miként és főleg azt, hogyan akarja megvalósítani városában, tiszteletben tartva a neki bizalmat szavazó polgároknak tett ígéreteit. Tisztán látja a meglévő problémák kiváltó okait, de a „fényt is az alagút végén”. Nehéz út elején járnak most a város lakói mindannyian. De tudják: csak saját maguk képesek megoldani gondjaikat.

Dr. Fülöp Erik (Jobbik) sommázó szavai álljanak itt az örökül kapott helyzetre s a megoldásra vonatkozóan:  „…fogjunk össze, hogy gyermekeinknek ne kelljen elköltözniük! …segítsenek a Tiszavasvári-program megvalósításában.”

Az új polgármestert már a választási győzelmét követő időszakban kérdezzük konkrét terveiről, célkitűzéseiről, mindarról, amit az általa vezetett város talpon maradásáért, annak túléléséért tenni kíván. Mint bárhol kis hazánkban, itt is a munkanélküliség, a foglalkoztatottság alacsony mutatói jelzik a legfőbb gondot. Ezen mutatók bármelyikén történő előrelépés már sok-sok család életszínvonalának javulását jelentheti. A jelenleg – még – meglévő munkalehetőségek körének kiszélesítése, a közmunkaprogram ésszerűsítése mind-mind megoldást jelenthet akkor, ha értő kezekbe kerül az irányításuk. Számos elgondolás közül a racionalitás győzött az érzelmek fölött. Így jöhettek (jöhetnek) létre azok a célcsoportok, amelyek egy-egy szakirányt kapnak megoldandó feladatul, minden résztvevő számára érthető megfogalmazásban: ezt kell tennetek, ennyi időben, s ennyi lesz a munkabéretek.

Így jut elegendő munkás (dolgos) kéz a legégetőbb gondok megoldására: a közhivatalok ésszerű működtetésére, az idős emberek házi segítségének megoldására, a karbantartási, a kisebb-nagyobb felújítási és újjáépítési munkálatok elvégzésére. S mindig akad „tartalék” a nem várt teendők ellátására is. A leírtak fontosságát alátámasztja az a tény, hogy a városban az elmúlt harminc év alatt nem végeztek átfogó felújítási munkálatokat, ami meglátszik az épületek, azok gépészeti és egyéb berendezéseinek állapotán. Hasonlóan az előbbiekhez a köztisztasági helyzet is kriminális képet mutat. A polgármester eltökélt szándéka a radikális változtatások bevezetése. Erre a célra külön munkacsoportot kíván létrehozni a lakosság segítségével, remélve azt, hogy a környezet tisztaságát előbb-utóbb mindenki magáénak érzi majd.

Tiszavasvári nagyon jó mezőgazdasági adottságokkal rendelkező települése megyénknek. Ez is egy kitörési pontot jelenthet az itt élők számára, ha értő kezek irányítják az értelmes célokat. A kiskertek számának emelése, a felvásárlási lehetőségek biztosítása mindenkinek csak jó lehet. Ezekkel kapcsolatosan dr. Fülöp Erik így fogalmaz: „Mint tudjuk, a biotermék előállítása nagy kézi munkaerőt igényel, és az átlagosnál jóval magasabb piaci áron lehet értékesíteni ilyen termékeket. A különböző gyógynövények termesztése, feldolgozása is szóba kerülhet. Költséghatékony megoldást jelenthetne az, hogy a műveléssel járó gépmunkákat a szakmunkásképző intézet tanulói végeznék el a kötelező iskolai gyakorlataik során. A mezőgazdasági programtervünkből befolyt összeget pedig városfejlesztésre vagy további munkahelyteremtésre is fordíthatná az önkormányzat.”

A további megoldandó feladatok közé sorolható a belvíz- és csapadékelvezető rendszer okozta gondok ésszerű kezelése. „Elengedhetetlennek tartjuk, hogy a belvízhelyzet rendezésével biztonságot nyújtsunk a városnak, és ne hagyjuk kétségbeesetten magára a lakosságot, hanem minden követ megmozgatva védjük meg féltve őrzött értékeiket, vagyonukat.” A „vizes” gondok közül a továbbiakban is megoldandó feladatot képez a szennyvízelvezetés problémája, amit mindeddig nem sikerült megnyugtató módon rendezni senkinek.

Tiszavasvári egykori országos büszkesége, az Alkaloida Vegyészeti Gyár  – „hála” a rendszerváltás hiénáinak – mára a múlté lett. A jelenleg – 300–350 fő – ott foglalkoztatottak és családjaik léte bizonytalan, ami komoly gond a városvezetés számára. Talán ez a legkeményebb dió a sok közül.

A közismerten mindenfelé létező közbizonytalansági helyzeten a polgárőrség és a rendőrség együttműködésének erősítésével, valamint a településőrség megszervezésével kíván változtatni az új polgármester, dr. Fülöp Erik. Idevágó gondolatai: „Nem mentség, hogy egyesek »mélyszegénységre«, vagy »megélhetési bűnözésre« hivatkoznak. Ezekkel az emberekkel el kell fogadtatni, hogy tiszteljék mások tulajdonát.”

Riportunk további részeiben beszélgettünk a helyi adók, az oktatás és kultúra, az egészségügy, a kisebbségek, a környezet- és természetvédelem, valamint a sport- és szabadidős tevékenységek helyzetéről, a teendő feladatokról.

Befejezésül álljon itt Ernst Hemingway világszerte ismert mondása: „A sport megtanít becsületesen győzni, vagy emelt fővel veszíteni.”

(Északkeleti Almanach 27. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2011.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése