Balogh László

Gyémántdiplomás igazgató,

Tiszavasvári

Tudják Önök, hogy a mai Tiszavasvári kiket tisztel? Ismerik Kabay Jánost, aki a száraz mák­ubóból kinyert alkaloida termelésére gyárat alapított? Vagy emlékeznek Vasvári Pál nevére, aki az 1848-as forradalom kimagasló egyéniségeként írta be a nevét a magyar történelembe? Hallottak-e már Pethe Ferencről, aki szegény diákként a Debreceni Református Kollégiumból a fejlődés, a modernizálás ihletét vitte magával, amit íróként, nyomdászként, kutatóként, polihisztorként kamatoztatott? Tiszavasvári pedig – fejet hajtva szülötte előtt – általános iskolát nevezett el róla. Ezt az intézményt vezette évtizedeken át Balogh László, gyémántdiplomás igazgató. Tőle sajnos nemrégiben búcsúztak családtagjai, munkatársai, tanítványai. Az örökül hagyott munkái által ismerheti meg a fiatal nemzedék Tiszavasvári történetét.

Balogh László Büdszentmihályon született 1926. június 7-én. Három testvér nevelkedett a családban. Az elemi iskola 5. osztálya után a négy gimnáziumi évet Hajdúnánáson végezte. Utána az ő útja is a Debreceni Református Kollégium Tanítóképzőjébe vezetett. A háború után, 1947-ben szerezte meg a diplomát. E helynek a szelleme hatotta át egész tanítói pályáját: gyerekszeretet, megbecsülés, a tudásvágy felébresztése és a szerénység.

Ahogy kilépett a nagybetűs életbe, szülőföldjén vállalt állást. A büdszentmihályi református iskolában állt először katedrára. Az államosítás után sem intett búcsút az intézménynek. A tantestület egyre megbecsültebb tagjaként, missziót teljesítve látta el feladatait. Embert próbáló időszaknak bizonyult, amikor 1949-től az egykori Kashalom-tanyai iskolába járt ki naponta. A mai pedagógusok el sem tudják képzelni, mit jelenthetett 1–8. osztályosokat tanítani! 1950-ben feleségül kérte Gombás Ilona tanítónőt, akiben nemcsak hűséges és odaadó feleséget, hanem nagyszerű pályatársat is talált. Házasságuk évében az iskola a csomózóból a volt intézőlakásba költözött. Itt kapott egy szoba-konyhás lakást a kis család. Rá egy évre megszületett első gyermeke, Laci, majd a következő évben Gyuri.

A fiatal pedagógus a tanítás után szívesen szervezett programokat az ifjúságnak. Élte a hozzá hasonlóan lámpásként tisztelt tanítók átlagon felüli odaadással folytatott hétköznapjait. Színdarabot rendezett, míg a felesége néptáncra tanította a gyerekeket. A tanya lakói tisztelettel és szeretettel vették körül. Nem kellett mozgósítani őket, örömmel jártak a szórakoztató prog­ramokra. A termelőszövetkezetek szervezésével egy időben felszámolták a tanyát, az embereket beköltöztették a faluba. Balogh Lászlót áthelyezték a Bódor-tanyai iskolába, ahol 1952-től a két tanerős iskola 1–4. osztályát tanította.

Következett a Petőfi úti iskola. 1956 szeptemberétől tíz évig igazgatóhelyettes volt, húsz éven át pedig igazgatta az immár Pethe Ferencről elnevezett általános iskolát.

A legnehezebb körülmények közt is emberséggel helytállt. Gyermek- és emberszeretete példaként szolgált kartársainak és mindenkinek, aki vele kapcsolatba került. Beosztottai nem rettegtek tőle, bizalommal fordultak hozzá problémáikkal. Vezetése alatt szép sikereket ért el a tantestület. Megbecsülte a kartársak önálló kezdeményezéseit, buzdított is arra. Tudott „ember lenni mindig, minden körülményben”.

Aktivitását megőrizte 1986 után is, amikor nyugdíjba vonult. Tagja volt a Városi vegyeskarnak. Még betegen is dolgozott.

Az ifjúkorában leírt tanulmányokat, valamint a kollégiumban szerzett nép­művészeti és néprajzi ismereteit egybegyűjtötte. Hitvallása szerint: ki a múltat nem ismeri, az a jövőt nem érdemli. Ezért írta meg Tiszavasvári (Büdszentmihály) földrajza és néprajza című munkáját, és szerkesztette a 700 éves Szentmihály című kiadványt. Mesél a múlt Tiszavasváriban címet viseli az iskola félévszázados fennállása alkalmából megjelentetett gyűjteményes munkája. Pethe Ferenccel együtt hitte: „Az igaz hazafi nem viszi magával a koporsóba azt, ami hasznosat a maradékoknak hagyhat.”

Ugyancsak a nagy előd szavait vallotta: „Nyílást igyekeztem csapni azoknak, akik a botorkáztató ösvényből országutat szeretnek építeni. Most, a továbbélők kötelessége lesz az elkezdett jó törekvés lelkét nemcsak folyamatában megtartani, hanem éleszteni és nevelni is.”

Balogh László özvegye – túl a 70. évén – a régi emlékeket, tárgyakat, dokumentumokat gondozza. Elkészült a büdszentmihályi Gombások családfája, amelyből megtudhatjuk: a Gombások őseit 1685-ig visszamenőleg sikerült felkutatni a korhű iratokban.

Balogh László a második gyémántdiplomása Tiszavasvárinak. Nemcsak kijelölte az utat, hanem végigment rajta, és az utána jövők követhetik az emberközpontú, humánus, a köz érdekeit mindenek felett tisztelő igazgató cselekedeteit.

Balogh László 2008. március 10-én hunyt el.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése