Takács Mihály

Kitüntetett iskolaigazgató,

Tiszavasvári

szszb_21-202_takacs_mihaly.jpgEgy sikeres életpálya elismeréseként vehette át a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet Takács Mihály, a tiszavasvári Kabay János Általános Iskola igazgatója 2005. augusztus 20-a alkalmából. Pártoktól, politikától függetlenül, a gyermekek nevelése, oktatása, az intézmény irányítása és az innen kikerülő emberpalánták életútjának igazgatása adta ars poeticáját.

Takács Mihály megmutatta, hogy egyszerű, de becsületes földműves szülők gyermekeként hogyan hódíthatja meg a világot, és válhat rangos tagjává a szülőhely közösségének az az ember, aki a katedra világában tölti alkotó évtizedeit.

1944. szeptember 29-én Büdszentmihályon született Takács József és Palincza Jolán fiaként. Feleséget a pedagógusok közül választott, a neje Halász Éva. Egy lányuk született, Judit, egyetemet végzett, matematika–német szakos középiskolai tanár. Férjhez ment, a párja Varga Andor közgazdász, informatikus. Tiszaújvárosban élnek.

Takács Mihály a tiszalöki gimnáziumban érettségizett 1963-ban, és még abban az évben szeptember elsején kezdett tanítani a Kabay János Ének-Zene Tagozatos Általános Iskolában. Az egri tanárképzőn szerzett biológia–testnevelés szakos diplomát. Hét évig aktívan kézilabdázott, és nevelte az utánpótlást. Szép emlék: 1966-ban az Úttörő Olimpián az országos döntőben első helyezést ért el a csapata. Pár év múlva ez az együttes alkotta a város kézilabdacsapatát.

Szakmai életpályája igen gazdag, hisz dolgozott másodállásban edzőként a Lombik SE csapatánál. 1973-ban bejutottak az NB II-be, majd 1975-ben a bajnokságot megnyerve a város történetében először lett NB I/B-s csapatuk.

Volt testnevelési szakfelügyelő, az 1981-ben Nyíregyházán rendezett Úttörő Olimpia országos döntőjének szervezésére létrejött szervezőbizottság titkára. Kiváló szervezőkészségére felfigyelt és igényt tartott az államigazgatás is: 1985-től Tiszavasváriban a Művelődési, Egészségügyi, Ifjúsági és Sportosztályt vezette. Osztályvezetőként újjászervezte a városi pedagóguskórust, újra indították a Tisza-parti Dalostalálkozót.

1990-ben nyugállományba vonulás miatt megüresedett a Kabay János Általános Iskola igazgatói széke, és a nyilvános pályázaton Takács Mihály személyében látta a képviselő-testület a legrátermettebb vezetőt erre a posztra. Olyan aktivitással látott a feladatok ellátásához, mintha egy országos döntőt vívna az általa felkészített csapat. S hogy a hasonlatnál maradjunk, a Kabay Iskola ma akár a fővárosban is megállná a helyét. Mielőtt a gyerekek benépesítenék, egy rövid körutat teszünk.

A számítógépterem és a 60 komputer lehetővé teszi, hogy már az elsős is gép elé üljön. A legszebb,  művészeti alkotásokat a Kabay Galériában teszik közszemlére. A legutóbbi tanévzárón alig győzte felsorolni a méltán ünneplésre jogosultakat.

A Magyar Vöröskereszt országos vezetőségétől Elismerő Oklevelet kapott az intézmény. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közoktatási Közalapítvány által meghirdetett Oktatás és nevelés eredményességéért 2004-ben díj első helyezettje lett az iskola.

A Magyar Kézilabdázásért kitüntető címet vehették át a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkárától, Sinka Lászlótól a sportág érdekében végzett több évtizedes munkáért és az utánpótlás-nevelés terén elért eredményekért. A 2004. évi Közoktatás Minőségéért Díjra pályázatot nyújtottak be, amit a bírálóbizottság eredményesnek ítélt.

A nemes hagyományokkal rendelkezők tapasztalatait átveszik, továbbfejlesztik. Differenciált tanulásirányításuk alapja, hogy a pedagógus is fejleszti tanítási és tanulásszervezési módszereit. Angol és német nyelvű vendégtanárokat alkalmaznak.

Az informatika, az idegen nyelvek és a sport prioritása mellett helyi programokat készítettek, így a Kabay Jánosról elnevezett megyei és regionális, többfordulós levelezős rendszerű versenyeket. Csillagászat, erdei iskola, kézilabdautánpótlás-nevelés és számítástechnika már elsőtől szerepel. Bemutatók, kiállítások visznek színt a hétköznapokba. A Zsolnai-program 1992-es bevezetése óta több néptánccsoport működik, s rendszeres és eredményes résztvevői a városi és a megyei kulturális rendezvényeknek.

2001 óta modern táncot, színjátszást és festészetet is tanítanak. Népszerű az énekkar és a saját szervezésű táborok. Ilyen keretek közt tehetséggondozó, természetvédő, idegen nyelvi, ének-zenei, művészeti (tánc, dráma, kézműves), erdei iskola, sporttáborok jelentenek magasabb színtű képzést. Alapítványi és pályázati forrásokból a szerényebb anyagiakkal rendelkezőknek is lehetőséget adnak a táborozásra. Takács Mihály fontosnak tartja a gyerekek és felkészítő tanáraik elismerését. A városi önkormányzat Tiszavasvári Városért közösségi kitüntető díjjal ismerte el a levelező rendszerű versenyek szervezésében közreműködő tanárokat.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 21. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló