Takács Mihály

Kitüntetett iskolaigazgató,

Tiszavasvári

szszb_21-202_takacs_mihaly.jpgEgy sikeres életpálya elismeréseként vehette át a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet Takács Mihály, a tiszavasvári Kabay János Általános Iskola igazgatója 2005. augusztus 20-a alkalmából. Pártoktól, politikától függetlenül, a gyermekek nevelése, oktatása, az intézmény irányítása és az innen kikerülő emberpalánták életútjának igazgatása adta ars poeticáját.

Takács Mihály megmutatta, hogy egyszerű, de becsületes földműves szülők gyermekeként hogyan hódíthatja meg a világot, és válhat rangos tagjává a szülőhely közösségének az az ember, aki a katedra világában tölti alkotó évtizedeit.

1944. szeptember 29-én Büdszentmihályon született Takács József és Palincza Jolán fiaként. Feleséget a pedagógusok közül választott, a neje Halász Éva. Egy lányuk született, Judit, egyetemet végzett, matematika–német szakos középiskolai tanár. Férjhez ment, a párja Varga Andor közgazdász, informatikus. Tiszaújvárosban élnek.

Takács Mihály a tiszalöki gimnáziumban érettségizett 1963-ban, és még abban az évben szeptember elsején kezdett tanítani a Kabay János Ének-Zene Tagozatos Általános Iskolában. Az egri tanárképzőn szerzett biológia–testnevelés szakos diplomát. Hét évig aktívan kézilabdázott, és nevelte az utánpótlást. Szép emlék: 1966-ban az Úttörő Olimpián az országos döntőben első helyezést ért el a csapata. Pár év múlva ez az együttes alkotta a város kézilabdacsapatát.

Szakmai életpályája igen gazdag, hisz dolgozott másodállásban edzőként a Lombik SE csapatánál. 1973-ban bejutottak az NB II-be, majd 1975-ben a bajnokságot megnyerve a város történetében először lett NB I/B-s csapatuk.

Volt testnevelési szakfelügyelő, az 1981-ben Nyíregyházán rendezett Úttörő Olimpia országos döntőjének szervezésére létrejött szervezőbizottság titkára. Kiváló szervezőkészségére felfigyelt és igényt tartott az államigazgatás is: 1985-től Tiszavasváriban a Művelődési, Egészségügyi, Ifjúsági és Sportosztályt vezette. Osztályvezetőként újjászervezte a városi pedagóguskórust, újra indították a Tisza-parti Dalostalálkozót.

1990-ben nyugállományba vonulás miatt megüresedett a Kabay János Általános Iskola igazgatói széke, és a nyilvános pályázaton Takács Mihály személyében látta a képviselő-testület a legrátermettebb vezetőt erre a posztra. Olyan aktivitással látott a feladatok ellátásához, mintha egy országos döntőt vívna az általa felkészített csapat. S hogy a hasonlatnál maradjunk, a Kabay Iskola ma akár a fővárosban is megállná a helyét. Mielőtt a gyerekek benépesítenék, egy rövid körutat teszünk.

A számítógépterem és a 60 komputer lehetővé teszi, hogy már az elsős is gép elé üljön. A legszebb,  művészeti alkotásokat a Kabay Galériában teszik közszemlére. A legutóbbi tanévzárón alig győzte felsorolni a méltán ünneplésre jogosultakat.

A Magyar Vöröskereszt országos vezetőségétől Elismerő Oklevelet kapott az intézmény. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közoktatási Közalapítvány által meghirdetett Oktatás és nevelés eredményességéért 2004-ben díj első helyezettje lett az iskola.

A Magyar Kézilabdázásért kitüntető címet vehették át a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkárától, Sinka Lászlótól a sportág érdekében végzett több évtizedes munkáért és az utánpótlás-nevelés terén elért eredményekért. A 2004. évi Közoktatás Minőségéért Díjra pályázatot nyújtottak be, amit a bírálóbizottság eredményesnek ítélt.

A nemes hagyományokkal rendelkezők tapasztalatait átveszik, továbbfejlesztik. Differenciált tanulásirányításuk alapja, hogy a pedagógus is fejleszti tanítási és tanulásszervezési módszereit. Angol és német nyelvű vendégtanárokat alkalmaznak.

Az informatika, az idegen nyelvek és a sport prioritása mellett helyi programokat készítettek, így a Kabay Jánosról elnevezett megyei és regionális, többfordulós levelezős rendszerű versenyeket. Csillagászat, erdei iskola, kézilabdautánpótlás-nevelés és számítástechnika már elsőtől szerepel. Bemutatók, kiállítások visznek színt a hétköznapokba. A Zsolnai-program 1992-es bevezetése óta több néptánccsoport működik, s rendszeres és eredményes résztvevői a városi és a megyei kulturális rendezvényeknek.

2001 óta modern táncot, színjátszást és festészetet is tanítanak. Népszerű az énekkar és a saját szervezésű táborok. Ilyen keretek közt tehetséggondozó, természetvédő, idegen nyelvi, ének-zenei, művészeti (tánc, dráma, kézműves), erdei iskola, sporttáborok jelentenek magasabb színtű képzést. Alapítványi és pályázati forrásokból a szerényebb anyagiakkal rendelkezőknek is lehetőséget adnak a táborozásra. Takács Mihály fontosnak tartja a gyerekek és felkészítő tanáraik elismerését. A városi önkormányzat Tiszavasvári Városért közösségi kitüntető díjjal ismerte el a levelező rendszerű versenyek szervezésében közreműködő tanárokat.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 21. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése