Gombásné Veres Zsuzsa

Iskolaigazgató,

Tiszavasvári

szszb_10-220_gombasne_veres_zsuzsa.jpgTiszadobon töltötte gyermekéveit, 1960. augusztus elsején született, itt járt általános iskolába, szülei és testvére családjával ma is itt élnek. Tehetségének köszönhetően tanulmányait a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban folytathatta. Első diplomáját a Hajdúböszörményi Óvónőképző Intézetben szerezte meg, majd a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán a magyar-történelem szakot végezte el. Az 1983-ban kötött házassága révén költözött Tiszavasváriba. Frigyükből két gyermek született. Letti 10. osztályos a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban, Lilla ötödikes a Pethe Ferenc Általános Iskolában. Férje, Gombás András, a vendéglátásban tevékenykedik.

A tiszavasvári Pethe Ferenc Általános Iskolában 1986-tól dolgozik. Rövid időn belül munkaközösség-vezető, majd gyermekszervezet-vezető, ’95-ben igazgatóhelyettes lett, ’97-től megbízott, ’98-tól kinevezett igazgatóként vezeti az iskolát. Ezen időszak alatt különböző pedagógus-továbbképzéseken vett részt: mérésmetodikai, helyi tantervkészítői, jogi, majd a Budapesti Műszaki Egyetem közoktatás-vezetői szakán szakvizsgázott. Élete meghatározó élménye volt az a kedves, családias fogadtatás, ahogyan a tantestület fogadta, s fogadja ma is az új pedagógusokat.

A Pethe Ferenc Általános Iskola Tiszavasvári legfiatalabb általános iskolája, a település várossá növekedése hívta életre. Az első–második osztályban az óvoda és az iskola közötti átmenet problémáinak enyhítésére dolgozták ki a képességfejlesztő programot, amely az óvodaiskola program speciális változata.

Szaktanárok, jól felszerelt szaktanteremben oktatják mind az informatikát, mind az angol nyelvet. Az utóbbi eredményességét jelzi, hogy az 1999/2000-es tanévben 9 végzős tanulójuk tette le az alapfokú állami nyelvvizsgát.

A Tisza Menti Iskolaszövetségbe tartozó intézmények számára évente megrendezik a Pethe Ferenc Műveltségi Vetélkedőt, illetve külön-külön az alsó és a felső tagozat részére angol nyelvi versenyt szerveznek. Sikerességüket az iskolák rendszeres részvétele, a vetélkedő tanulók számának növekedése jelzi számukra.

Halmozottan hátrányos helyzetű tanulóik esetében első osztályban óvodaiskola programmal próbálják az indulási hátrányokat csökkenteni, majd ez 2. osztálytól egész napos formaként folytatódik 8. osztályig. Kiemelt figyelmet fordítanak a készségtárgyakban tehetséges gyerekek sikerélményhez juttatására is. Énekkaruk, színjátszó csoportjuk működése évtizedes hagyományokra nyúlik vissza. Műsoraikkal nemcsak a város, de a környékbeli települések közösségét is évről évre elkápráztatják. A városi Hankó László Zeneiskolával kialakult jó kapcsolatuk eredményeként a zeneiskola kihelyezett tagozat formájában biztosítja a gyermekek számára a furulya-, zongora-, gitár- és hegedűoktatást.

Alkotó pedagógusaiknak köszönhetően iskolájukban igen magas színvonalú a képzőművészeti nevelés. A gyerekek legkülönbözőbb technikával készített alkotásaiból évente kiállítást rendeznek a város közönsége számára.

A mozgásban, sportban ügyes tanulók számára is számtalan lehetőség biztosított. Az iskola berkeiben született meg a városban a mazsorett-tánc közel 10 éve.

A ma már városi művészeti csoportként működő tánccsoportok magját és utánpótlását zömében az iskola tanulói alkotják. Közel egy éve indult be az intézményben a Nyíregyházi Magán Alapfokú Táncművészeti Iskola képzése modern tánc szakon. Szép eredmények fémjelzik az iskola sportban kifejtett tevékenységét. A fiúk érdeklődését kizárólag a foci köti le, ami a 3. osztálytól induló foci-suli programmal magyarázható. A lányok érdeklődése megoszlik a röplabda és a kézilabda között, illetve újabban megélénkült a foci irányába.

A diákolimpián az 1999/2000-es tanévben a röplabdacsapat megyei 2. helyezést ért el, a kézilabdás lányok a megyei elődöntőig jutottak, leány atlétikában az iskola tanulója megyei II. helyezett lett, a focista lányok pedig bejutottak az országos döntőbe.

Az iskola névadójának, Pethe Ferenc emlékének ápolása céljából baráti kapcsolatban állnak a romániai Szilágysomlyóval és a keszthelyi Egri József Általános Iskolával.

Pethe Ferenc 1763-ban Szentmihályon (ma Tiszavasvári) született, Festetics György keszthelyi Georgiconjának első magyar nyelvű tanára volt, és Szilágysomlyón hunyt el 1822-ben. Szinte felsorolhatatlan az a rengeteg tantárgyi szakkör, amely kiegészíti a tanítási órák nyújtotta ismeretszerzés, képességfejlesztés lehetőségét. A Pethe Ferenc Alapítvány és az SZMK jelentős mértékben támogatja az iskolát abban, hogy ehhez az alkotó munkához az anyagi feltételeket biztosítsa. Ennek eredményeként az intézmény az átlagosan jól felszerelt iskolák közé tartozik, de ők Comeniusszal vallják: „Minden nevelésnél és oktatásnál fő dolog marad a tanító, a tanító szelleme.”

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése