Kulcsár Lászlóné (Pajzs Judit)

Könyvtáros, pedagógus,

Tiszavasvári

szszb 27 tk Kulcsár Lászlóné1.jpgGyermekkorom óta Tiszavasváriban élek családommal, férjemmel, Lacival és lányommal, Timivel. Tősgyökeres lokálpatrióta vagyok. A Vasvári Pál Általános Iskolában kezdtem tanulmányaimat, majd a helyi Váci Mihály Gimnáziumban érettségiztem. A nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán szereztem diplomát történelem–népművelés szakon.

1987. szeptember 1-jén kerültem az akkori Városi Könyvtárba, s gyermekkönyvtáros munkakörben dolgoztam. Az olvasószolgálati feladatok elvégzése mellett gyermekkönyvtári programokat, vetélkedőket, játszóházakat szerveztem és vezettem. Nyaranta több alkalommal a város és a környező települések gyermekei számára a helyi ifjúsági táborban kollégáimmal együtt Olvasótábort szerveztünk. 1989 óta tagja vagyok a Magyar Könyvtárosok Egyesületének. 1996-ban népművelői munkakörbe kerültem intézményen belül, az akkori Közművelődési-, Sportközpont és Könyvtárban.

Népművelőként tíz évig dolgoztam, így számos kiállítás, gyermek- és felnőttszínházi előadás, filharmóniai hangverseny, szabadtéri nagyrendezvény született szervezőmunkánk eredményeként. Munkatársaimmal segítettük a művészeti kiscsoportok munkáját, szervezőmunkánkkal hozzájárultunk a település kulturális arculatának formálásához.

A település bűdi részén lévő I. Számú Fiókkönyvtárat vezetem a mai napig. Másoddiplomás képzés keretében 1997-ben Nyíregyházán könyvtáros diplomát, majd ECDL-képesítést is szereztem.

Szívügyemnek tekintem a felnövekvő gyermekek olvasásra nevelését. Gyermekkönyvtáros kolléganőmmel, Novák Annával felismertük, hogy milyen nagy szerepe van annak, ha a gyerekeket már csecsemőkorban hozzászoktatjuk a könyves környezethez, megismertetjük őket az életkoruknak és érdeklődésüknek megfelelő mesekönyvekkel. Ezért indítottuk el négy éve a Baba-mama Klubfoglalkozásokat. Intézményünk 2009-ben „Bababarát terület” kitüntető címet kapott.

A gyermekrészlegben színes könyvtári programokkal, játszóházakkal, dramatikus mesefeldolgozásokkal várjuk az óvodás és alsó tagozatos általános iskolás korosztály tagjait.

Rendszeresen szerveztünk könyvtár-népszerűsítő programokat, vetélkedőket, író-olvasó találkozókat.

Tevékenyen részt vettem annak a nyertes, uniós pályázatnak az elkészítésében és megvalósításában, melynek keretében, a megyei konzorcium tagjaként 2009–2010-ben megújult könyvtárunk informatikai eszközparkja, új integrált könyvtári rendszer moduljain történik a feldolgozás és a kölcsönzés.

2011. január 22-én a magyar kultúra napján, a Tiszavasvári várossá válásának 25 éves évfordulója alkalmából rendezett gálaműsoron került sor a Tiszavasvári Tudományos-Kulturális Életéért kitüntető díj átadására, melyet Tiszavasvári Város Önkormányzata Rozgonyi Gézáné és könyvtáros munkatársai részére adományozott. Kis kollektívánk tagjai: Fazekasné Mészáros Anikó, Fercsák Nándor, Kenyeres Sándorné, Novák Anna, Rozgonyi Gézáné és Kulcsár Lászlóné. A kitüntetés elismerése többéves kitartó, eredményes munkánknak, s ösztönöz minket arra, hogy továbbra is odaadással, lelkiismeretesen, szakmai elhivatottsággal dolgozzunk.

2011. január 1-jétől könyvtárvezetői megbízatást kaptam.

Könyvtárunk állománya 2010. december végétől a világhálón is elérhetővé vált.

Kis kollektívánk célja az, hogy az eddig közösen elért eredményeket megőrizve olyan könyvtárat hozzunk létre, ahol hagyományos és online könyvtári szolgáltatásokat kínálunk a város lakóinak. Közösségi színtérként tartalmas szabadidős tevékenységet kínálunk valamennyi korosztály számára, információs központként biztosítjuk az információhoz való hozzáférés lehetőségét a technikailag jól felszerelt könyvtárunkban.

Ebben az évben kiemelt terület a helyismereti gyűjteményben található dokumentumok feldolgozása, melynek eredményeként létrehozunk egy megyei szinten egységes, közös online helyismereti adatbázist, melybe digitalizált formában vagy leírás szintjén bekerül valamennyi, a településünkön megjelent vagy városunkról szóló, helyi kötődésű dokumentum.

Bízom benne, hogy a technika fejlődésével, a digitális tartalmak térhódításával az internet világában sem „tűnik” el a könyv, s megmarad az olvasás varázsa. Jól megférnek egymással, sőt kiegészítik egymást a nyomtatott dokumentumok és a virtuális tartalmak, s a könyvtárak amellett hogy a hagyományos dokumentumokat őrzik, feltárják és szolgáltatják, információs központokká, bázisokká, „tudástárakká” válnak.

„Hiszem, hogy amikor valaki könyvet olvas, a fejében megszületik a saját filmje, arcot teremt a szereplőknek, megrendezi a jeleneteket, hallja a hangokat, érzi a szagokat. És pontosan emiatt van az, hogy ha valaki megnézi a filmes változatát egy könyvnek, ami tetszett neki, mindig csalódottan jön ki a moziból, és mindig azt mondja: „a könyv sokkal jobb volt”.” (Coelho)

(Északkeleti Almanach 27. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2011.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése