Tündik András

Választási körzet elnöke,

Tiszavasvári

szszb_16-184_tundik_andras.jpgA sorozatban forgalmazott filmek felejthető figuráihoz semmiben sem hasonlítható a 2002-es országgyűlési választások elkötelezetten baloldali érzelmű, MSZP-s kampányfőnöke, Tündik András 1948. augusztus 29-én, Tornyospálcán született. Édesanyja, Bocskai Ilona, háztartásbeli, míg édesapja, Tündik András, rendőr volt. Testvére, Éva, a Vasvári Pál Általános Iskola nyugdíjas igazgatója. Felesége, Nyíri Margit, részlegvezető a helybeli ICN Rt.-nél. Idősebb gyermekük, Zita, tanítói diplomával rendelkezik. Máté nevű kisfiával szintén a városban él. Viktor fiuk az ICN Rt. gépészmérnöke.

Tündik András mezőgazdasági gépszerelő szakmát szerzett 1965-ben, de tíz éven át esztergályosként kereste a kenyerét a helyi VASÉP kisszövetkezetben. Kortársaival ellentétben, a sors kegyes szeszélye folytán kimaradt a csehszlovákiai események miatt bekövetkezett sorkatonai szolgálati időhosszabbításból. Munka melletti tanulással technikusi képesítést szerzett 1980-ban.

Már művezető, amikor felsőfokú üzemszervezői oklevelet kapott az ISZTI kihelyezett tagozatán, Nyíregyházán. Az akkori politikai vezetés elveinek és gyakorlatának megfelelően a nyolcvanas évek elején fejezi be tanulmányait az MLEE általános tagozatán. Üzemvezető 1993-ig a gyakran más nevet viselő, de ugyanazt a munkahelyet jelentő szövetkezetben. Ezt követően három éven át a Tiszavasvári Közüzemi Vállalat alkalmazásában szintén vezető beosztásban dolgozik. A rendszerváltozást követő, nem mindig a demokratikus elvek szerint zajló politikai tisztulási folyamat során kapott sebek miatt egy évig, napi 14–16 órát robotoló egyéni vállalkozóként próbálja meg emberi módon feldolgozni a vele és a családjával történteket. Ötvenedik születésnapja előtt kötelezi el magát az MSZP mellett. Azóta vezeti a párt városi szervezetének irodáját. A mozgalmi munka mellett nem feledkezik meg a család mindennapi betevőjének előteremtéséről sem. Így lesz a Keletépítő Kft. dolgozója, mint telepvezető, 1998 februárjában. A vállalkozás végzi a mai napig is, igaz változó néven, az Alkaloida gyár által beszennyezett területek kármentesítését. A környezetvédelmi munkálatok eredményeként ma már a keletkezett kis tavakban horgászni is lehet.

Tündik András, elkötelezett baloldali személyiségként az 1990-es választások óta tagja a városi önkormányzat képviselő-testületének, emellett vezeti az ügyrendi bizottság munkáját is. Beszélgetésünk során félig komolyan, félig tréfásan mondja, hogy öt vasat tart egyszerre a tűzben. Amikor sorra vesszük napi teendőit, csak azon tűnődünk, hogy bírhatja ezt a terhelést egyetlen ember. Napi munkavégzése során kapcsolatban áll a térség választott tisztségviselőivel, a hivatalok vezetőivel. Az általa felsorolt sok ismerős név hallatán merült fel bennünk az a gondolat, hogy mi okozhatta a politikai vezetők kihátrálását a mozgalomból, és az kinek használt valójában? A keletkezett hatalmi vákuumot biztos, hogy akkor a legrátermettebbek töltötték be? Tündik András megemlíti, hogy nehéz ma baloldaliként megvalósítani az emberi értékek védelmét, mert a játékszabályokat nem mindenki és nem mindenkor tartja be. A kisstílű módszerek mellett fellelhető megvesztegetés és megfélemlítés apatikussá teszi a tömegeket, ami leginkább a demokráciának árt. Véleménye szerint következetes, kiszámítható politizálással lehet csak tartósan eredményt elérni. A személyes példával, törődéssel operáló politikusban bíznak az emberek, hisz előttük hiteles. Itt említi meg, hogy legutóbb egyéni indulóként is sikerült győznie választókerületében.

A kormányváltás óta Tündik András Juhász Ferenc honvédelmi miniszter területi képviselője is egyben. Összhangban a HM vezetésével szervezi a miniszter fogadóóráját, koordinálja a hozzá érkező megkereséseket. A megyei pártelnökség tagjaként véleményezi az országos politika helyi visszhangját. Kissé keserűen jegyzi meg, hogy választóinak a közelmúltban gondot okozott a kormányzat gyenge kommunikációja, amit a helybéli ellenzék is igyekezett a maga javára fordítani. Reméli, hogy a megtett javaslataik értő és nyitott fülekre találnak az érintett vezetők körében.

Tündik András életútját maga által elemezve elmondja, hogy mindig megértette mások problémáját és sokszor nem tudott „nem”-et mondani. Hibájából mára okult, de, mint említi, ez korábban hasznosabb lett volna minden érintett számára.

Politikai múltjáról szólóan mondja, nem a hatalomvágy, hanem az vezette, hogy beláthasson a dolgok menetébe, már a maga megnyugtatására is. Igazi elismerésnek az emberek személyéhez fűződő viszonyulását tartja. Azt, hogy egyenesnek, kiszámíthatónak, őszintének tartják.

Szabad idejében szívesen horgászik a mások számára ismeretlen kis tavakban, s örülni tud a megfogott apróhalnak is. Újabban kertészkedik, de nem hanyagolja el családi kötelezettségeit sem.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 16. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése