Oleár László

Iskolaigazgató,

Tiszavasvári

szszb_15-200_olear_laszlo.jpgAki egy derűs, nyugodt, magabiztos, racionálisan gondolkodó és tevékenykedő emberrel szeretne találkozni, az keresse meg Oleár László iskolaigazgatót Tiszavasváriban, aki 1947. január 11-én született, édesanyja, Dernai Etelka, háztartásbeli és édesapja, Oleár László útgépész harmadik fiaként. Testvérei, István bátyja, akinél a műszerész szakmát kitanulta, és Károly, aki ma már nyugdíjas. Az ICN Rt. vegyésztechnikusa, felesége, Angel Jolán. Nagyobbik leányuk Krisztina szakgyógyszerész, míg Bernadett a vegyész–biomérnök a családban.

Oleár László a testvérbátyjánál kitanult műszerész szakma után a Mechwart András Gépipari Technikumban levelezőn, a hadsereg segítségével folytatta tanulmányait.

Ezerkilencszázhatvanöttől a Mezőgép tiszavasvári egységében előbb műszerészként, majd üzemvezetőként dolgozott. 1968-tól 1972-ig a műszaki főiskola kihelyezett tagozatának gépgyártás-technológia szakán tanul Miskolcon. Tanulmányai közben kerül a Vasvári Pál Szakiskolába, egyedüli hegesztő oktatóként 1971-ben. Ezt követően, már tanárként vesz részt a szakmai tanulmányi versenyeken az általa felkészített diákokkal, esztergályos, hegesztő és villanyszerelő kategóriában. 1976–78 között megszerzi mérnök tanári képesítését a Bánki Donát Műszaki Főiskolán.

Addig végzett munkáját az oktatásügyi miniszter 1985-ben dicsérettel ismerte el.

Várkonyi István felkérése nyomán 1992-ben, majd az azt követő évben mint helyettes igazgató dolgozik. 1994-ben pályázat útján nyeri el az igazgatói megbízást. 1996-ban fejezi be tanulmányait a BME közoktatás-vezetői szakán. Ezt követően 2001-ben Pécsett egyetemi oklevelet szerzett pedagógia szakon.

A rendszerváltozást követő években, 1992-től kezdődően, erdélyi és kárpátaljai diákok kezdhették meg tanulmányaikat az iskolában. Ezen időszak alatt a Magyar Köztársaság akkori elnöke, dr. Göncz Árpád, több alkalommal is felkereste az intézményt. Ma már mosolyogtató történelem, hogy az elnök úr, felrúgva minden szigorú biztonsági szabályt, kapcsolódott be az iskola hallgatóinak programjaiba, például az egyik ebéd során kérdésére: „Milyen volt az ebéd, fiúk?” azt a választ kapta az egyik erdélyi diáktól: „Jöhetne gyakrabban is, elnök úr…”

Máskor pedig a konyhai dolgozóknak személyesen köszönte meg az ízletes fogásokat.

Bizonyára nem véletlen, hogy hivatalban lévő államfő és miniszter egyaránt tiszteletét tette a Vasvári Pál Középiskolában. Az érdeklődésüknek megvan az oka, hisz a 800 állandó hallgató egy világbanki program keretében informatikát, gépészetet, vegyészetet és mezőgazdasági ismereteket szerezhet. Az 500 ezer dollárnyi támogatást a képzés személyi és technikai feltételeinek javítására fordíthatják.

Természetesen nem véletlen, hogy a többre, jobbra törekvés országos visszhangot keltett, és Oleár László az ötvenedik születésnapján megkapta a Köztársasági Érdemkereszt ezüst fokozatát 1997-ben. Piacorientált szakközépiskolát akar megvalósítani az igazgató. Éppen ezért bevezették a felsőfokú képzést informatikából és vegyészetből – ez utóbbi környezetvédelemként fut – és így az érettségizett diákok majdnem diplomával hagyhatják el az alma mater falait.

Az Európai Unió közeledtével különös hangsúlyt kap a katasztrófavédelem. OKJ-s képzés keretében érettségi után a diákok katasztrófavédelmi szaktechnikusok lehetnek, ez a képzés 2003 szeptemberében kezdődik. Országos szinten komoly vita folyik arról a szakemberek körében, hogy a nyolcadik osztályt elvégzett diákok 38 százaléka miért minősül funkcionális analfabétának?

Magyar Bálint közoktatási miniszter tantestületi értekezleten cserélt eszmét a helyi pedagógusokkal a téma fontosságáról és a megoldási módozatokról.

Oleár László örömmel újságolta, hogy az országban nyolc iskolát jelölnek ki az informatikai képzés bázisintézményeként. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor Tiszavasvári is bekerülhet a kiválasztottak közé. Ez nem kis teljesítmény a mindig is hátrányos helyzetűnek kikiáltott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Bizonyíték arra, hogy a helyi kezdeményezések országos visszhangra találnak, és központi támogatást kapnak, ha arra érdemesek.

A Phare-program keretében a hátrányos helyzetű hallgatók gondjain igyekeznek javítani. Több tervet dédelget a középiskola. A városi önkormányzat tulajdonát képező, de a középiskola területén lévő kastélyt eladnák és a befolyt pénzből a 220 kollégistának alakítanának ki modern elhelyezést. Tervezik emellett a tanműhelyek felújítását is.

Bővülnek a szolgáltatási szakmák az oktatási palettán. A hagyományos mezőgazdasági gépszerelő, hegesztő, csőszerelő, asztalos mesterségek mellett megjelentek a fodrászok, az abc-eladók és a szoftverüzemeltetők is.

Oleár László igazgató úr a két végén égeti a gyertyát. A kimagasló szakmai követelmények teljesítésének fáradalmait a Szikra Vadásztársaság titkáraként és szenvedélyes vadászaként piheni ki.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése