Juhász Imre

Polgármester,

Tiszaeszlár

szszb_08-152_juhasz_imre.jpgA tiszaeszláriak nem vissza, előre tekintenek. A jelenükkel és a jövőjükkel foglalkoznak. Zajlik is az élet mostanában Tiszaeszláron és a hozzátartozó két külterületi településen. Az önkormányzat arra törekszik, hogy csökkenjen a munkanélküliség, hogy gyarapodjon a település. A témáról, vagyis kisebb részt a múltról, nagyobb részt a jelenről és a jövőről beszélgettünk Juhász Imre polgármesterrel.

Szinte az egész világon megismerték ennek a településnek a nevét 1882-ben és ’83-ban. A világsajtóban ilyen címmel jelentek meg cikkek: A tiszaeszlári per, Vérvád a Tisza mentén. A koncepciós perhez a tiszaeszláriaknak nem sok közük volt, múltjuk tiszta, jelenük is. A per mögött a politika és egy nyíregyházi fiatal jogász karriervágya állt. A Magyarország című hetilap a századik évfordulón ezt írta: „Száz évvel ezelőtt, 1883. augusztus 2-án hirdetett ítéletet Őfelsége a király nevében a nyíregyházi királyi büntetőtörvényszék. 1882. április 1-jén Huri Andrásné tiszaeszlári háziasszony elküldte a boltba szolgálóját, Solymosi Esztert. A lány soha nem tért vissza… A lány megölésével a helyi zsidókat vádolták… Ófalu, Tófalu és Újfalu volt egykor Tiszaeszlár. (Okiratok tanúsága szerint Oszlár néven honfoglalás kori település.) A zsinagóga Tófaluban volt. 1888-ban a szabályozatlan Tisza romba döntötte Ófalut, mint kilenc évvel korábban Szegedet… A bíróság valamennyi vádlottat felmentette.” A község egyik polgára, Pásztor Lajos összeállítást készített a témával kapcsolatban. Idézet dr. Fazekas Árpád könyvéből: „Tiszaeszláron eltűnt, a Tiszába ölte magát Solymosi Eszter. Nyolcvan nap múlva Tiszadada közelében partra vetődött, tutajosok találták meg. (A megyénk történelmét is bemutató almanachban megörökítjük a jövőnek: egy tiszalöki diáklány a nyíregyházi tanárképzőn nemrég szakdolgozatot írt a tiszaeszlári perről, a zsidóüldözésről.)” Az említett árvíz a templomot is romba döntötte. Helyén, egy fákkal övezett dombocskán kereszt áll.

Ezerkilencszázkilencvenkilenc tavaszán ismét kilépett medréből a Tisza, nagy volt a belvíz, a polgármester a község egyik szülöttével, Virinyi Pállal csónakkal közelítette meg a keresztet. Eltervezték: 2000-ben pályázati pénz felhasználásával emlékhelyet alakítanak ki itt. A víznél, a folyónál említjük, hogy az önkormányzat központi támogatással szeretné rehabilitálni, felújítani a Tisza holtágát. A rehabilitáció után talán kialakulhatna itt a horgászturizmus.

A kétezer-nyolcszáz lakosú település napjainkban is szétszórtnak nevezhető. Bashalmon majdnem hatszáz ember él. A dombra épült tanya Pongrácz grófé volt. A grófi kastélyt ezerkilencszázkilencvennyolcban, az egykori gazdatiszt nagy lakását ezerkilencszázkilencvenkilencben eredeti állapotában felújították. Az utóbbi épületben tanyaházat alakítottak ki. Októbertől már a tanyaház egyik helyiségében rendel a község arab származású orvosa, a betegeknek nem kell bemenni a központba.

Az építkezések, az átalakítások és felújítások két éve volt az elmúlt két esztendő. Szeptemberre korszerű, mutatós általános iskolát kapott a község. Már üzembe helyezték a háromszáz adagos konyhát is. Nemcsak a tanárok és a diákok étkeztetését oldják meg itt, az öregek napközi otthonába is innen vihetik a főtt ételt. Jó, hogy a szociális munkások házhoz viszik a beteg öregeknek az ebédet. Az öregek otthonát felújították, vonzóbb, komfortosabb helyre mehettek a rászoruló idős emberek. Az egyik megüresedett épületet átalakították, felújították, ide, vagyis tágasabb helyre költözött a községi könyvtár. Tíz belvizes lakást állami támogatással felújítottak. Két, súlyosan megrongálódott lakást újként építettek fel, úgynevezett szocpolos támogatással és állami támogatással. Folyamatban van az orvosi rendelő bővítése. A bővített részben 2000-ben gyermekorvost akar munkába állítani az önkormányzat.

Lehangoló adatot is közölt a polgármester: a munkaképes lakosság harminckilenc százalékának nincs munkahelye. Mire ezek a sorok megjelennek, bizonyára már bejegyzik és megalakítják a közhasznú szervezetet, mely az önkormányzat mellett fog majd működni. Gazdasági, foglalkoztatási funkciója lesz a szervezetnek. A következő években szennyvízhálózatot és korszerű telefonhálózatot kap a település. A romák foglalkoztatására is intézkednek.

Juhász Imre tősgyökeres eszlári. A tiszalöki érettségi után a nyíregyházi tanárképzőn matematika-fizika szakos tanári diplomát kapott. Felesége is pedagógus. A szomszéd megyében, Szikszón kezdtek tanítani, a két fiuk ott született. 1983-ban hazajöttek tanítani, a kislányuk már itt jött a világra. 1998-ban felkérték őt, hogy induljon a helyhatósági választásokon. Indult, a lakosság őt választotta polgármesterré. Három éve tagja, majd elnöke lett a vadásztársaságnak. Az önkormányzat megvásárolt egy régi házat, ezt berendezik hagyományőrző háznak, jövőre avatják. Ez a ház jelképesen összeköti majd az elmúlt évezredet a következővel.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése