Idős Oláh Gyula

Nyugalmazott tanár,

Tiszaeszlár

szszb_02-154_idos_olah_gyula.jpgMi jelez híven egy gazdag életutat? Az aranydiploma, vagy az a tény, hogy nemcsak a fia, hanem az unokája is ugyanabban az iskolában neveli a gyermekeket, ahol annak idején a nagyapa igazgatóként irányította a közösség életét? Ezeken a kérdéseken is elmélkedik mostanában idős Oláh Gyula, nyugalmazott pedagógus, aki évtizedek óta tiszaeszlárinak vallja magát.

Miskolcon született 1916. április 10-én, édesapja Oláh István MÁV-asztalos, édesanyja Schinhmayer Anna háztartásbeli volt. Két fiútestvére, István és Béla jelentette számára a testvéri közösséget. Általános iskolába Miskolcon a nagyhírű Fráter György Főgimnáziumba járt, majd az egri érseki római katolikus tanítóképzőben szerzett kántortanítói oklevelet 1937-ben. Szülei korán elmentek, így Béla bátyja tartotta.

A háború még a lengyel hadszíntéren folyt, amikor behívták a Görgey Artúr tizenharmadik honvéd gyalogezredhez ezerkilencszázharminckilencben. A következő esztendőben a Mindszenty-templomban vezette oltár elé Kovács Juliannát, de hamarosan ismét a frontra vezényelték.

A Don-kanyarból tüdőlövéssel tért haza. Alig töltött itthon kis időt, ismét behívták, majd a hadikórházi felülvizsgálat után a 7. tábori póthadosztálynál irodai szolgálatra osztották be. Majdnem a munkaszolgálatosok közé került, de a sors kifürkészhetetlen jóvoltából angol fogságba került ’45. május 10-én. Szeptemberben hozták haza, de egyelőre nem taníthatott. A bizalmatlanság légkörében kérdezgették: miért ment ki nyugatra? Így aztán katedra helyett kántorizált.

Igazolóbizottság előtt kellett számot adni, volt-e bűne, de a tisztaszándékú és a tanítói munkáért lelkesedő katonaviselt embert nem tudták elmarasztalni. Tiszaeszláron kapott állást és 1946-tól állhatott a katedrára. Felesége 1959-től taníthatott az alsó tagozatban.

Házasságukból öt gyermek született. Gyula, aki a legidősebb, pedagógus, másfél évtizeden át igazgatója volt a tiszaeszlári iskolának. Ferenc munkavezető a vízműveknél, István autóvillamossági műszerész, Mária a miskolci polgármesteri hivatalban szociálpolitikai előadó és Béla épületgépész technikus, Nyíregyházán él.

Nyolc unokájuk, három dédunokájuk varázsolja harmonikussá a generációk együttélését. Az egyik unokájuk, Oláh Dóra a balettintézetben érettségizik, Oláh Anikó a Zrínyi Gimnázium angol tagozatán tanul, Miskolcon érettségizik Bartók Szilvia, műszaki egyetemre jár Bartók János, egy másik unokájuk, Oláh Zsuzsa a tiszaeszlári iskolában tanít a férjével, Juhász Zsolttal együtt. Oláh Péter unokájuk Kazincbarcikán él.

Oláh Gyuláék élete évtizedek óta elválaszthatatlan Tiszaeszlártól. A nagytekintélyű tanító urat megsüvegelték az emberek. Még az unokáit is oktatta egykori tanítványainak. Hol voltak már azok az idők, amikor a felekezeti iskolák néhány tantermében vezették be a betűvetés rejtelmeibe a csöppnyi gyermekeket. Amire ma is szívesen emlékszik az aranydiplomás tanító úr: békétlenség soha nem osztotta meg a tanítói kart. Mindegy, hogy melyik iskolában tanítottak, ugyanúgy részt vettek a közös programokban, még a szüreti bálokon is. Julika néni magától értetődően sorolja az ötvenes, hatvanas esztendők kultúrmunkáját, hiába neveltek nagycsaládot, a tanítás után a nőtanács, a falujárás, a rengeteg szereplés jelentett késő estébe nyúló programot. 1947 karácsonyán A falu rosszá-val, majd rá húsvétra A piros bugyelláris-sal léptek közönség elé. A tanító úr kezdeményezésére a felrobbantott harang helyett gyűjtöttek egy újra.

A legelső tanítványok 1990-ben szerveztek egy bensőséges ünnepséget. Negyvenegy esztendei szolgálat után vonult nyugállományba Oláh Gyula. Igazgatóként 1956 és ’62 között működött. 1962-től a tiszalöki járás szakfelügyelője lett. A közéleti munkából mindig kivette a részét, a tanácsok megalakulása idején, 1950-ben az első tanácselnök-helyettesként láthatott a település mindennapjainak szervezéséhez. Több évtizeden át választották meg tanácstagnak, még a végrehajtó bizottságba is bekerült.

Julika nénivel egyszerre kezdték el a megérdemelt pihenést, ő 24 éven át tanította a gyerekeket az eszlári iskolában.

Az élet megpróbáltatásai sajnos, nem múltak el nyomtalanul felettük. A tanító úr egészsége megrendült, ezért legidősebb fiukhoz, Gyuláékhoz költöztek. Békességben, nagy szeretetben élnek.

− Én azt hiszem, mindent elértem, amit csak ember akarhat − a számvetést már régen elkészítette Oláh tanító úr. − Tisztességben, becsületben felneveltük és szárnyára bocsátottuk a gyerekeinket. Az unokák és a dédunokák sikerei, ragaszkodása ragyogja be napjainkat.

Évtizedeken át neveltünk, oktattunk három generációt Tiszaeszláron. Tehetségünk szerint dolgoztunk a faluért, hogy az itt élő embereknek se kelljen szégyenkezni, ha városi iskolában tanulnak tovább, vagy állnak munkába. Megtettük, amit tőlünk várt el a sors.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése