Vajda László kovácsmester

A Magyar Kultúra Lovagja

Tiszaeszlár

lovaggá ütés.JPGMi a szép a kovácsoltvas alkotásokban? – töpreng el egy pillanatra Vajda László. – Talán az, hogy az élettelen vasba életet lehelünk… Pontosabban ki sem fejhette volna hivatása lényegét az idén 60. születésnapját ünneplő mester. Talán véletlen egybeesés, talán a sors akarta így, mindenesetre 2012 januárjában avatták a Magyar Kultúra Lovagjává. Gyönyörű, arany-zöld palást, nyakkendővel, nyakba akasztható lánc, díszes mintával, oklevél, amely 45 év alkotó munkáját ismeri el a Falvak Kultúrájáért Alapítvány jóvoltából a kiemelkedő elismerést. Felesége, Vajdáné Icuka, egykori gimnáziumi igazgató nemcsak menedzsere a férjének, hanem a népművészeti egyesület – amelynek másodszor is elnökévé választották Vajda Lászlót – intézi a könyvelését, a partnerekkel való kapcsolattartást, a sajtóban történő megjelenést, az alkotások fényképezését és dokumentálását. 36 éves házasságukból – még általános iskolában egy osztályba jártak – két gyermek született. László fiuk továbbviszi a családi örökséget, és apja nyomdokaiba lép. Lányuk, Bernadett mezőgazdasági kertész üzemmérnök, egy gyakornoki programon ismerte meg élete párját egy német fiatalember személyében. Elnézem a szerelemről mesélő képeket, majd tekintetem két gyönyörű kisfiúra téved: Olivér (9) és Flórián (6) évesek, Németországban élnek.

Elérhetetlen célt soha nem tűzött maga elé a családfő. Az az elve, hogy lépésről lépésre, de mindig tovább érdemes nézni. Szülei a föld szeretetét, a mezőgazdaságból származó megélhetést adták neki örökségül. Csakhogy Vajda László a kovács szakmát választotta, munka mellett érettségizett le. Szenvedélyesen kutatta a szakma fortélyait, lapozta a szakirodalmat, tudatosan gyűjtötte a tárgyi emlékeket, járta a múzeumokat, tájházakat, hogy a vas díszítőművészetét megértse, és majd gyakorolja. A mestervizsgát tett Vajda László 11 évig szakoktatóként foglalkozott a leendő szakmunkásokkal Tiszavasváriban. 1984-ben a Népművészeti Egyesület megyei szervezetében két társával megalakította a kovács szekciót. Zsűrizett alkotásaiért Fesztivál-díjat nyert Budapesten, arany oklevelet az Országos Népművészeti Kiállításon. 1986-ban megkapta a Népi Iparművész elismerést. Határainkon túl is megismerhették, mert litván kovácsokkal és fafaragókkal díszítették Tokaj köztereit egy művésztábor résztvevőiként. Nemzetközi rendezvényeken is megmérette magát, Lengyelországban, Csehországban, Ausztriában, Svédországban, ahol meglátogathatta a Svéd Királyi Kovácsműhelyt. Angliában és Franciaországban egyhónapos művészeti bemutatókon vett részt. Pölöskei József iparművész főiskolai tanárhoz félévig járt tanulni.

A kihalófélben lévő szakma ihletett mestere nagy fába vágta a fejszéjét, amikor megszervezték az I. Nemzetközi Kovácstalálkozót Nyíregyházán 1987-ben. A mesterség megmentése céljából 1990-ben megalapította a Magyarországi Kovácsmíves Céhet az egyesület elnökével. A Céhnek 21 évig volt atyamestere. Emlékezetes számára a budavári Mesterségek Ünnepe, ahol működő kovácsműhelyt csodálhattak meg az érdeklődők. Kevés a hely díjainak felsorolásához, álljon itt csak néhány: kapott Mesterremek díjat, alkotó, népi kultúrát megtartó, továbbfejlesztő tevékenységét Király Zsiga-díjjal jutalmazták, vehetett át különdíjat és közönségdíjat is. A Nemzeti Kulturális Örökség minisztere a Népművészet Mestere címmel jutalmazta 2004-ben. Még abban az évben a Kereskedelmi és Iparkamara Magyar Kézműves Remek díját is neki ítélték oda. A rangos Kelet-Nyugat EXPO IPOSZ Különdíját is Vajda László kapta meg. A Magyar Kultúra Lovagja cím pedig megkoronázza eddigi munkásságát. Ma már zsűrizni hívják rangos külföldi rendezvényekre. Az idén kilencedik alkalommal szervezi meg a Népművészeti Egyesület nemzetközi kovácsművészeti konferenciáját. Az idén 11. alkalommal szervezik meg a Nemzetközi és Országos Kovácsművészeti Konferenciát, Kiállítást és Szakmai találkozót.

A karikagyűrűtől a harangig készíti egyedi, csak kézi munkával megformálható alkotásait. Egyszer még „ásó, kapa, nagyharang” is kikerült a saját műhelyéből, amelyet 1990-ben hozott létre. Mentorként segít külföldi mestereknek. Alkotó tevékenységével, a fiataloknak a kovács szakma iránti érdeklődésének a felkeltésével, szakmai nevelésével hozzájárul a népművészet közvagyonként való kezeléséhez és megőrzéséhez. Népművészetünk átörökítését hitvallásának tartja. Eddig 12 tanuló és még a saját fia szakmai útját egyengette. Elvitte őket külföldre, kiállításokra, megméretésekre, amelyeken ő is részt vett. Fiával azóta is közösen alkotnak. Generációkban gondolkodik. Talán egyszer nemcsak a fia, hanem a majdani unokája is beleszerelmesedik ebbe a csodálatosan szép alkotómunkába.
Hivatását szép, de nehéz feladatnak látja. Mint mondja, nincs annál szebb, mint amikor a ridegnek látszó fémet megmunkálhatja a maga örömére, és készít belőle másoknak tetsző, míves tárgyakat.

(Északkeleti Almanach 29. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése