Sulyok József

Polgármester,

Tiszavasvári

szszb_07-164_sulyok_jozsef.jpgŐ is azok közé a polgármesterek közé tartozik, akik a szülőfalujukból elkerülve más településen nyerték el a lakosság bizalmát és töltik be ezt a nem könnyű, de annál nemesebb tisztséget.

Tiszaszalkán született 1947. október 30-án. Legmagasabb iskolai végzettsége: államigazgatási főiskola. Felesége, Kiss Angyalka, könyvtáros. Házasságukból egy gyerek született. Ő Sulyok Tímea, aki az Ipari és Kereskedelmi Kamara Tiszavasvári Kirendeltségének vezetője. Sulyok József munkásságát 1968-ban a Vásárosnaményi Járási Tanácsnál kezdte mint igazgatási előadó, 1972-től 1981-ig az Ibrányi Nagyközségi Tanács VB titkára volt, 1981-től lett a Tiszavasvári Városi Tanács Elnöke, majd a város polgármestere, mely tisztséget a mai napig is betölti. Az 1990-es választásokkor Tiszavasvári Városért Koalíció jelöltjeként a képviselő-testület választása alapján lett polgármester. Az 1994-es polgármesteri választáson függetlenként az MSZP helyi szervezetének jelölésével, több párt és szervezet támogatásával ismét fölényesen nyert. Munkája mellett számos társadalmi tisztséget is betölt. Többek között 1990-től tagja a megyei közgyűlésnek. Az első ciklusban a Sport- és Ifjúsági Bizottság elnöke, míg 1994 óta a Pénzügyi Bizottság elnökeként tevékenykedik. Alelnöke a Tiszatér Térségfejlesztési Társulásnak. A Települési önkormányzatok Országos Szövetségének alapítása óta két cikluson keresztül, így jelenleg is a Gazdasági Bizottság elnöke. Ezerkilencszázkilencvennyolcban az Önkormányzati Szövetségek Országos Tanácsának − amely jelenleg 3168 település képviseletét jelenti − soros elnöke.

Mint az életrajzából is kitűnik, egész életét a közigazgatásnak szentelte. Az itt szerzett tapasztalata és jártassága alapján jelentős megyei és országos társadalmi, képviseleti funkciókat töltött és tölt be. Ars poeticájának tartja: − a közösségért dolgozni. Igaz, ez áldozatot is jelent, de megéri, mert az eredmény minősíti azt a munkát, tevékenységet, amit idestova 30 éve végzek.

A munkája szinte a hobbija, de kedveli a sportot és a zenét is. A hivatása sokkal több időt és energiát vesz igénybe napi nyolc óránál. Igazából lelkiismeretfurdalása csak a családjával szemben van, hiszen kevesebb időt tölt velük.

 Visszatekintve az elmúlt 18 évre, amit vezetőként eltöltött a városban, így summázható: a még meglévő gondok és problémák ellenére elmondható, hogy Tiszavasvári egy fejlődőképes és kellemes hangulatú vidéki kisváros, ahol a lakosság jelentős része nagyra értékeli azt az erőfeszítést, azt a munkát, amelyet a különféle testületek vezetőjeként vagy tagjaként és a város elöljárójaként eddig is végzett. Sok feladat van még, amit szeretne, ha megvalósulna. Többek között az autópálya, egy ifjúsági centrum, illetve egy ipari park valahol a város határában, ami számos munkahelyet is teremtene.

Tervei között szerepelnek még infrastrukturális fejlesztések. Véleménye szerint egy iskola vagy óvoda építése látványos, de ami a földbe kerül, az hasznos. Rövid időn belül szeretné elérni, hogy a térség ipari központjává váljon Tiszavasvári, ami a sport és kultúra területén már megvalósult. Napjainkban éppen ezt teszik és érik el az egészségügy területén egy szakrendelő létesítésével.

Fontosnak tartja a lakossággal való kapcsolattartást, hogy mindenki jól érezze magát ott, ahol él, de úgy gondolja, mindenkinek tenni is kell érte.

Jelentősnek tartja a nemzetközi kapcsolatok még nagyobb kiszélesítését, hisz az a város életében csak előrelépést jelenthet. Éppen ezért támogatja és segíti az erdélyi magyarságot. Aktuális feladatai közé tartozik a gyógyvízzé nyilvánított termálvíz kiajánlása a befektetőknek, amivel az idegenforgalom területén szeretne dinamikus előrelépést elérni.

Továbbra is óvni szeretné a város történelmi magját, műemlék jellegű épületeit és megtartani olyan tradicionális rendezvényeket, mint például a Büdi Vigasság, Szentmihályi Vásár, Zenei Napok, vagy a Dalostalálkozók. Ezek a rendezvények alapvetően a város nagy szülötteinek emlékére, Vasvári Pálra, Pethe Ferencre és Kabay Jánosra alapozódnak. Keresi a Dessewffy család kötődéseit a városhoz, hiszen kastélyt és templomot adtak a településnek, de hasonló a helyzet a Kornis család múltjával is. Ma az ő kastélyukban számos idős ember talál új otthonra.

Ahogy mondta: − Nagyon fontos, hogy visszanyúljunk a gyökerekhez és ezek a gyökerek táplálják a jövőt. Bizonyítsuk be a ma élőknek, ha bárki tesz és alkot a városért, előbb vagy utóbb hasonló megítélés alá kerül, mint történelmi nagyjaink és hírességeink.

Sulyok Józsefet a Tiszavasváriban eltöltött közel két évtized alatt sok helyre hívták, csalogatták, magas funkciókat, jobban jövedelmező munkahelyeket ajánlottak számára, de mindig hű maradt a településhez. Nem itt született, de mostanra már erősen kötődik a városhoz, a tájhoz és környezethez, az emberekhez.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1998.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése