Oleár László

Igazgató,

Tiszavasvári

szszb_13-196_olear_laszlo.jpgA 2001. év ősze fontos eseményekben gazdag volt a tiszavasvári Vasvári Pál Ipari Középiskola Szakiskola és Kollégiumban. A jó hírű alma máter szeptembertől bázisiskola lett, ide tartozik a tiszalöki és a tiszavasvári általános iskola, valamint a tiszalöki óvoda. Október 1-jétől az intézmény jogosult a Novell-referenciaiskola cím viselésére. Október közepén a város képviselő-testülete egyhangúlag nyolc évre Oleár Lászlót bízta meg az igazgatói teendők ellátásával. Egy francia középiskola tanárai és diákjai a tiszavasvári és a kisvárdai középiskolában jártak tapasztalatcsere-látogatáson, e két szabolcsi középiskola negyvenöt fős küldöttsége november 4-én Franciaországba utazott tanulmányútra. November 17-én jótékonysági bál volt a Vasváriban, a bevételt az iskola fejlesztésére és a hátrányos helyzetű tanulók megsegítésére fordítják.

A nagy tapasztalatú, sokoldalú Oleár László munkatársainak közreműködésével mutatta be az iskolát a könyvsorozatunkban. Mindenekelőtt hangsúlyozta, hogy bekapcsolódtak a Comenius 2000 minőségfejlesztési programba, ennek finanszírozása 2002 februárjáig tart. Cél, hogy az intézmény a tanárok és a diákok partnerközpontú iskolája legyen. Az őszi hetekben a konyha minőségbiztosításán dolgoznak, azt akarják, hogy 2002. január 1-jétől a konyha megfeleljen az európai elvárásoknak. (A minőségfejlesztő tanács vezetője Szabó Zoltán tanár.)

Külön említést érdemel, hogy 1998-ban a tiszavasváriak ECDL Nemzetközi Vizsgaközpont minősítést kaptak. Ezt kiegészítve 2001. október 1-jén hazánkban másodikként kapták meg a Novell-referenciaiskola címet. A cím az informatika szakosoknál az Európai Unióban előny lesz a munkába állásnál. Ebben a tanévben a Cisco hálózati akadémiai programba is bekapcsolódott a tiszavasvári iskola. A képzés alatt a hallgatók nemzetközi minősítést szerezhetnek. Ami a közeli terveket illeti: még ebben a tanévben elektrotechnikai laboratóriumot és vállalkozói tanirodát alakítanak ki az iskolában.

A 2001. év tavaszán cikk jelent meg az újságban, ennek idézésével teljesebb kép alakul ki az olvasóban az iskoláról. Íme a cikk:

„Május 31-én a Beregszászi Magyar Gimnázium huszonkilenc diákjának nemzetközileg érvényes számítástechnikai bizonyítványt adnak át a kárpátaljai városban a tiszavasvári Vasvári Pál Középiskola, Szakiskola és Kollégium vezetői, a Neumann János Számítástechnikai Társaság képviselőinek jelenlétében. Erről és a különleges képzési módszerekről a tiszavasvári iskola igazgatója, Oleár László adott információt.

Elmondta, hogy a beregszászi diákok a saját iskolájukban tanulták a számítástechnikai ismereteket, de vizsga előtti konzultációkra Tiszavasváriba jöttek, itt is vizsgáztak május 19-én. A következő években többek közt a mátészalkai és a kisvárdai szakmunkásképző iskola diákjai is Tiszavasváriban tehetnek számítástechnikai vizsgát.

Oleár László azt is elmondta, hogy a felnőttek munkaerő-piaci képzésével is eredményesen foglalkoznak, a felnőttképzéshez pályázatok útján a megyei munkaügyi központ jelentős anyagi támogatást ad. A közelmúltban húsz bolti eladó végzett szaktanfolyamot, a munkaügyi központ másfélmillió forintos támogatásával. Most szerveznek huszonnégy roma fiatalembernek hegesztő tanfolyamot. Az ősszel induló tanfolyam lebonyolítását a munkaügyi központ hárommillió forinttal támogatja. A helyi vegyészeti gyárból elbocsátott dolgozók egy részének nem sokára szaktanfolyamokat indítanak. Ruhakészítő, esztergályos és asztalos szakmát tanulhatnak az elbocsátottak.

Pár éven belül Tiszavasváriban érettségizetteknek beindítják a farmtechnikus képzést. Növénytermesztést, gépszerelést, gazdasági- és informatikai ismereteket tanulnak majd a hallgatók. A tiszavasváriak hazánkban újként a katasztrófavédelmi technikus képzés beindítását is tervezik.

Oleár Lászlónak gazdag és változatos az életútja. Sokoldalúan képzett, bőven szerzett szakmai, emberi és vezetői tapasztalatokat. Tizenéves korában a műszerész és a villanyszerelő szakmát tanulta ki. Fizikai dolgozóként kezdte a gyakorlati életet. A gépipari technikumot kiváló eredménnyel végezte el. A Bánki Donát Műszaki Főiskolán szerezte első diplomáját. Később mérnök-tanár diplomát szerzett. Még később a Budapesti Műszaki Egyetemen közoktatás-vezetői oklevelet vehetett át. Immár kissé őszülő hajjal, 2001-ben a Pécsi Egyetemen egyetemi szintű pedagógus tanári diplomát kapott. Némi büszkeséggel vallja, hogy tősgyökeres tiszavasvári.

A felesége a helyi vegyészeti gyárban dolgozik. A nagyobb lányuk szakgyógyszerész, a kisebb lány biomérnök. Mintegy csattanóként jegyezzük fel, hogy az elmúlt tanévben a tiszavasvári iskola csapata a vállalkozásismeretek tantárgy keretében hirdetett versenyben országos első lett. Ezek után elmondható, hogy Oleár László sok munka és tanulás után sikeres embernek vallhatja magát.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 13. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése