Balogh László

Ügyvezető igazgató,

Tiszavasvári

szszb_15-194_balogh_laszlo.jpgNégy évtizedes múltra tekint vissza a fémfeldolgozási tevékenység a VASÉP Vasipari Kft. Életében. A tiszavasvári cég korábban a szövetkezeti szférához tartozott. Mint arról Balogh László ügyvezető igazgatóval beszélgettünk: az egykori szövetkezet a szocializmusban a kapitalizmust képviselte, a rendszerváltozás után viszont a régi struktúra maradványának számított. Az átalakulási törvényt követően a szövetkezetet vasipari kft.-ként működtették tovább.

Balogh László, a VASÉP Kft. ügyvezető igazgatója 22 éve kötődik a céghez. A szövetkezetben először üzemvezető, majd műszaki vezető, és 1990 és 1999 közt szövetkezeti elnökként irányította a munkát. Amikor 1999-ben VASÉP Vasipari Kft.-ként folytatták működésüket, mintegy 80 dolgozó kereste itt a kenyerét. Az akkori nettó árbevételként 255 millió forintot könyvelhettek el. A termelés 75 százalékát exportra – zömében német és svájci – továbbították.

Akárcsak egy magára valamit is adó cég, ők is megszerezték az ISO 9001 szerinti minőségügyi rendszert. Szakmai büszkeség, hogy ezen kívül rendelkeznek a DIN EN 729-2 szerinti hegesztőüzemi tanúsítvánnyal is. A technikai körülményekről szólva az ügyvezető igazgató elmondta: egy telephelyen dolgoznak, közepesen felszerelt csarnokokban. A 10 ezer négyzetméternyi összterületből 3500 négyzetmétert tesznek ki a csarnokok. A munkahelyeken az anyagmozgatás autódaruval, gépi emelő berendezésekkel, és villástargoncákkal történik, maximum 4 tonna egyedi súlyig.

A telephelyen kiépítették az infrastruktúrát. Saját transzformátorral, üzemi vízellátással, illetve központi melegvízfűtéssel rendelkeznek. Önálló telefonvonalak és telefax mellett az adatfeldolgozáshoz és a belső nyilvántartásokhoz számítógépet használnak.

A humán erőforrásról szólva hárman szereztek felsőfokú végzettséget, tizenöten vannak a technikusok, és a fizikai dolgozók 95 százaléka szakmunkás (lakatos, hegesztő, forgácsoló, villanyszerelő). Az csak természetes, hogy megfelelő szociális ellátásról gondoskodik a kft. ügyvezetése.

Az ipari tevékenységet hat szervezeti egységben végzik. Legnagyobb a lakatos, aztán a forgácsoló, a kazán- és tartálygyártó, a villamosgép-javító, a villanyszerelő és a bilincsgyártó részlege. Érdemes kiemelni, hogy a lakatosüzemben a különféle hegesztett szerkezetek közt megtalálhatók a mezőgazdasági gépek részegységei, a liftek acélszerkezetei, épület acélszerkezetek, malomipari gépek részegységei, erőművi berendezések, vegyipari gépek és részegységei, kommunális hulladék-feldolgozó berendezések részei, stb. A szakemberek és a megrendelők számára sokat mond, hogy a VASÉP Kft. képes a 2–80 mm lemezből, idomacélokból hagyományos ív- és védőgázos MAG, WIG hegesztés technológiával előállított szerkezetek gyártására. Minősített hegesztőket foglalkoztatnak. Érdekességként emeli ki az ügyvezető, hogy a kazán- és tartálygyártó üzemben német licenc alapján faelgázosító kazánokat (Künzel-típus) és puffertartályok gyártását végzik a német és a belföldi piac részére. A villamosgép-javító részlegben hagyományos és robbanásbiztos villamos forgógépek javítását és minősítését végzik 100 kW határig. Nagyságában ugyan a legkisebb, de rendkívül komoly presztízst jelent a VASÉP Kft.-nek, hogy beszállítója lehet a Magyar Suzuki Rt.-nek: a japán cég tömlőszorító bilincseket rendel tőlük.

Egy cégről sokat elárul, hogy mely partnerek tartják megbízhatónak. Referenciával bírnak a KÜNZEL GmbH, RK ROSE+KRIEGER GmbH, HAUSHAHN GmbH, LIBA GmbH, Bergmann GmbH, Stockmann GmbH, Magyar Suzuki Rt., ICN Hungary Rt., ARP GmbH, LISTA AG cégektől.

Balogh László egész életét a mérnöki világban töltötte. Kecskeméten szerzett gépész üzemmérnöki oklevelet, majd elvégezte az OKISZ vezetőképzőjét. A büdszentmihályi születésű igazgató otthon nem műszaki indíttatást talál, hisz édesanyja, Gombás Ilona és édesapja, Balogh László nyugdíjas iskolaigazgató diplomás emberré nevelni a gyermekét. Balogh László gyermekei között viszont már a legidősebb, László gépészmérnökként a VASÉP Kft.-nél tevékenykedik. Nem kell hozzá jóstehetség: valószínűleg átveheti édesapjától a prosperáló üzem irányítását. Tamás és Péter fiai az érettségire készülnek. Felesége, néhai Róka Éva, óvónőként dolgozott.

Évről évre egyre magasabb árbevételt ér el a VASÉP Kft. Mostanában a saját bőrükön érzik a minimálbér központi emelésének a hatását, és nem tudták elkerülni a forint árfolyam emelkedéséből fakadó jelentős megrendelés kiesést sem. Balogh László arról is beszél, hogy Magyarországon még nem alakult ki a piacgazdaság. Nagyon örülnek annak, hogy három éve bevezethették az új, ISO 14001 szerinti környezetirányítási rendszert. Balogh László soha nem elégedett meg az elért eredményekkel, többet akart, és tett is érte. Talán ezért mondhatja el magáról, elégedett ember.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése