Moravszki György

Szövetkezeti elnök,

Tiszavasvári

szszb_07-162_morovszki_gyorgy.jpgTősgyökeres nyíregyházi, nagyapja a város egyik híres utcájában, a Szarvas utcán lakott, s a földből, a mezőgazdaságból tartotta el családját. A Morovszki név tipikusan tirpák név, amelyre minden utód joggal lehet büszke.

Morovszki György Nyíregyházán született ezerkilencszáznegyvenháromban, itt járt középiskolába, a családi hagyományokat folytatva a kertészeti-szőlészeti szakmában szerzett képesítést.

Érettségi után családja döntött, következzék az egyetem, mert ott nemcsak diplomát szerezhet, de a 60-as években az sem volt utolsó szempont, hogy közben időt is nyerhet. Úgy gondolták, abból sosem lesz baj, ha elméletben is többet tud a földről. 1965-ben, az agrármérnöki diploma átvételekor el is dőlt a dolog: a téeszek megalakulásával bőven akadt munka, bár a termelőszövetkezetekkel kapcsolatos tudnivalókról nemigen hallottak még annak idején.

− Huszonkét évesen, mondhatni gyerekfejjel kerültem ki főagronómusnak Tiszavasváriba, a büdi részen működő Vasvári Pál Termelőszövetkezetbe. Tíz évet dolgoztam itt, majd ugyancsak Tiszavasváriban, harminckét évesen a Munka Tsz-ben lettem elnök, s vagyok azóta is.

Morovszki György ezerkilencszázhatvanhétben nősült, felesége Szilágyi Mária. Az egyetemen kötött ismeretségből lett szerelem, később házasság, s született két fiú. György és Zsolt, most mindketten szüleik mellett, illetve velük egy területen dolgoznak. Ők is szüleik iskolájába, a debreceni agráregyetemre jártak, egyikük általános, másikuk öntözéses melioráció és növényvédő agrármérnök szakon végzett. Így most a család valamennyi tagja egy szakmában, egy célért dolgozik.

− A téeszben főnök vagyok, otthon meg férj. A munkahelyen a fiaim munkatársaim, otthon pedig a gyermekeim − mondja mosolyogva, hangjában jogos büszkeséggel a család feje, aki azt sem hallgatja el: tudatosan irányították életüket, segítették a pályaválasztásban fiaikat, bár, mint hozzáteszi, nem is igen lehetett volna e pályától eltéríteni őket.

− Tiszavasvári ma már végleg az otthonom, s örülök, hogy a fiaim is itt kívánnak letelepedni. A tanulást persze a munka mellett sem hagyta abba. Szakmérnöki, üzemgazdászi képesítést szerzett, a rendszerváltozást megelőző parlamenti ciklusban pedig országgyűlési képviselő volt.

− Mit tagadjam, élveztem a képviselőséget. A munka felől nyugodt voltam, kollégáim jól helytálltak, távollétemet az üzem nem sínylette meg. A terv- és költségvetési bizottságnak voltam tagja, s nagy örömömre szolgált, hogy ezáltal megismerhettem a tágabb összefüggéseket, szélesebb viszonyokat, országos, nemzetközi érdekeket. Már akkor látni lehetett, hol tart, és főleg milyen irányba halad az ország. Legérdekesebb számomra az volt, hogy a helyi információk mellé egy tágabb összefüggés, egy szélesebb perspektíva is társult. Ráadásul olyan szakembereket ismerhettem meg, akik azóta is állandó szereplői a politikai életnek. Akkor hoztunk olyan gazdasági törvényeket, amelyek már az új időket jelentették, a rendszerváltoztatás előhírnökei voltak.

A tiszavasvári Munka Tsz-ben közel száz ember dolgozik. Kétezer-ötszáz hektáron folyik a gazdálkodás, mégpedig a legmagasabb műszaki színvonalon. A profil széles, a hűtőházi borsó termesztésétől a csemegekukoricán át a sertéstenyésztésig terjed. Morovszky György meggyőződéssel vallja: a nagybirtokszerű termelésnek, a legkorszerűbb technika alkalmazásának, a megfelelő pénzekkel rendelkező gazdálkodásnak igenis van értelme, lehet jövője. Állítja, nagyon rosszat tettek a magyar mezőgazdaságnak akkor, amikor politikai okok miatt egy, a korábbitól teljesen eltérő irányba kényszerítették. Vallja, a szövetkezésben rejlő lehetőségeket nem szabadna feladni, hiszen az összefogásban, a nagybirtokrendszerű termelésben van az igazi jövő.

Arra a kérdésre, hogy a politika viharában hogyan tudott egyben, talpon maradni az általa irányított termelőszövetkezet, Morovszki György azt válaszolja:

− Úgy, hogy én a tortából soha nem akartam a legnagyobb szeletet kihasítani. Magamnak is, az embereknek is azt magyaráztam, hogy amit együtt teremtettünk meg, azt együtt kell megőriznünk, továbbvinnünk is. És ez részemről nem dogma, hiszen én sem vagyok a magam ellensége. Szeretek jól élni, szép ruhában járni, szeretek birtokolni − de csak normális kereteken belül, hogy azzal más érdekeket ne sértsek.

Hogy mi jelenti számára a kikapcsolódást, a hobbit? Nevetve mondja: a munka. Persze ha teheti, szívesen kirándul, utazik. Ha módja van rá, ilyenkor is figyeli a szakmát. Mit csinálnak mások, hogyan oldanak meg egy-egy problémát a tőlünk fejlettebbek.

Tervei sem túl bonyolultak. Szeretne úgy dolgozni, mint eddig, s tisztességben megőszülve is azt látni, volt értelme annak, amit csinált, működik, amit felépített…

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1998.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése