Baranyai Sándor

Szövetkezeti elnök,

Tiszalök

szszb_15-192_baranyai_sandor.jpgÉlete kész történelem. Korszakokat ível át, hisz a mezőgazdaság szocialista átszervezésétől kezdve a földek újbóli magánosításáig, a kárpótlástól a szövetkezetek létrehozásáig megannyi fontos állomás jelzi Baranyai Sándor életútját. Szinte egész életében vezető beosztást töltött be, és jelentős hatást gyakorolt szűkebb-tágabb közösségeire. Most egy másfajta erőpróba előtt áll: 2003 tavaszán vonult nyugállományba, de további vezetést vállalt.

1940. december 23-án született néhai Blasius Ida női szabó és néhai Baranyai Sámuel férfi szabó családjában. Három testvér osztozott a szülők szeretetén és törődésén: Mária tanár, Zoltán orvos. Felesége, lánykori nevén Erélyi Ildikó, szintén pedagógus. Házasságukból két gyermek született: Ildikó általános iskolai tanár, Mónika a Michelin cég fejlesztési osztályán dolgozik.

A jó nevű nyíregyházi Kossuth Lajos Gimnáziumban érettségizett ezerkilencszázötvenkilencben. A Debreceni Agrártudományi Egyetemen ezerkilencszázhatvanötben vette át oklevelét. Leszámítva az egyetem előtti néhány hónapot, az első igazi munkahelye a tiszaeszlári termelőszövetkezet volt. 1965–1980-ig előbb állattenyésztő, majd főagronómus feladatkört látott el. Az akkori megyei tanácson is felfigyeltek az ambiciózus fiatal szakemberre. Amikor a megyei irányításban egyre nagyobb hangsúlyt kapott a szaktudás, a hozzáértés, olyan munkatársakat kerestek a különböző osztályokra, akik szakmai gyakorlattal a hátuk mögött irányítási pozícióban is megállták a helyüket.

Így kapott megbízatást a megyei tanács vb mezőgazdasági osztályán Baranyai Sándor. 1980. december elseje és 1989. május elseje között az egész megye szántóföldi növénytermelésének jelentős részét irányította és felügyelte.

Hozzászokhatott a nehéz feladatokhoz, és ismét akkor keresték meg új megbízatással, amikor a tiszalöki Szabadság Termelőszövetkezet szekerét ki kellett húzni a kátyúból. 1989-es árakon számolva hetvenmillió forintos veszteséggel, szanálás után vette át a szövetkezetet, és elnökként irányította a közös tulajdonú üzemet. Nagyon büszke lehet arra, hogy minden tartozásukat kifizették, és igen mélyről indulva, ám valamennyi évben nyereséggel zárták a pénzügyi esztendőt. Ez nagyrészt köszönhető Baranyai Sándor kitartásának, akaraterejének és minden kollégának, hogy sikerült az alapokat rendbe tenni. Három év alatt kifizették a 70 millió forintnyi tartozást, ez mai áron mintegy 300 millió forintot tehet ki.

Újabb fejezet kezdődött a szövetkezet életében, amikor a kárpótlás révén közel 1600 hektár föld került a régi-új tulajdonosok kezébe. A megmaradó földterületen leszűkült a vetésszerkezet. Szembe kellett nézni a sajátosságukból fakadó gondokkal: mivel Tiszalökön jelentős a szakosított szarvasmarhatelep, ezért az állatállomány takarmányszükséglete jelentős mértékben meghatározta a vetésszerkezetet. Így a kárpótlás révén bármennyire is csökkent a földterület, a takarmányt mindenáron meg kellett termelni. A több évtizedes hagyományt folytatva a szakosított szarvasmarhatelepen jelenleg 950-es az állomány, ebből 450 tejelő tehenet tartanak nyilván. Az alaptevékenységhez szorosan kapcsolódik a növénytermesztés, és a műszaki ágazat szolgáltatása. Baranyai Sándor örül annak, hogy az alaptevékenység változatlanul nyereséges.

Nemcsak nevében alakult át a termelőszövetkezet szövetkezetté. A szocialista gazdálkodási körülmények között a termelőszövetkezet, mint közös gazdaság gondoskodott a növénytermesztés, az állattenyésztés, a műszaki és háztáji ágazat, esetleg kiegészítő ipari tevékenységről. A kárpótlási földek visszaadása, és a részarány tulajdon megjelenése után megváltozott a szövetkezet profilja. Baranyai Sándor jó néhány, fejlett mezőgazdasággal rendelkező nyugati országban szerzett tapasztalatot a témában. Azt látta, és meggyőződés szerint az Európai Unió tagjaiként azt kell megvalósítani, hogy integrálják a termelőket, ez megnyilvánul a megtermelt termények átvételében, a feldolgozás megszervezésében, a piackutatásban, az értékesítésben, és az egész folyamatot átfogó szaktanácsadásban.

A nyugati országokban is az a tapasztalat, hogy a gazdák integrálódnak, összehangolt tevékenységük eredménye az, hogy a piac által igényelt homogén, minőségileg kifogástalanul jó árutömeggel tudnak megjelenni. Itt már nem pusztán rendeletek szabályozzák a folyamatot, hanem a piac szabályozó ereje és hatása érvényesül. Ez a folyamat az Európai Unióban még jobban felerősödik. Az őstermelőktől a vállalkozókig, a családi gazdaságoktól a szövetkezetekig mindenki részese lesz ennek az integrációs folyamatnak. Az őstermelők pedig majd érzékelik a jótékony hatását a szövetkezet integrátori szerepének.

Baranyai Sándor kiemeli, hogy a szövetkezet eredményeit a jó munkatársi gárda tagjaival együtt tudta elérni. Mint a név is mutatja, a szövetkezet minőségileg több, mint az egyének teljesítményének mennyiségi összege.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése