Dr. Krámor Katalin

Családorvos,

Tiszalök

szszb_02-162_dr_kramor_katalin.jpgA vasárnapi ebéd illata, a keresztrejtvényt fejtő apa és a tűzhelynél sürgölődő mama teremti meg az otthonosság érzését az első pillanatban. Dr. Krámor Katalinnal a tágas nappaliban idézzük a családtörténelem jeles napjait. Két évtizede múlt, hogy a család felkerekedett Szeghalomról, és átköltözött a Tisza partjára.

A szikespuszta gondolata még mindig visszaröpíti a gyerekkorba az orvosnőt, amikor bebarangolta a vidéket, sétált a szüleivel az erdőben, a vízparton, rácsodálkoztak a természet megannyi bájára. Ezt az élményt szeretné továbbadni a ma már egyetemista gyermekeinek.

A hagyományok mindig is fontos szerepet játszottak a Krámor család életében. Katalin a szeghalmi Péter András Gimnáziumban érettségizett 1965-ben. Édesapja, Krámor Emil agrármérnök és édesanyja, Sándor Julianna adminisztrátor is imádta a Békés megyei kisvárost. Itt ismerte meg a doktornő a férjét is Ötvös Pál villamosmérnök személyében.

Leszámítva egy gyermekkori balesetet, amelynek nyomát ma is viseli, a világot a tudományokon keresztül akarta megismerni a fiatal lány. A középiskola valódi alma matert jelentett számára. Csodálatos történelemtanára egységben láttatta velük a művészettörténetet, a filozófiát, a történelmet. Nem tantárgyakra szabdalt tudományszeletkéket, hanem egységes világszemléletet tanultak a gimnáziumban. Igencsak összetartó diákság köszönt el az iskolától minden ballagás alkalmával. Évente tartanak találkozókat Debrecenben és Budapesten. Alapítványt hoztak létre a rászoruló tanulók anyagi támogatására. Az öregdiákok és a mai gimnazisták évente összejönnek és erősítik az együvé tartozás érzését.

Bizonyára ennek a szellemnek az ihletésére járatta mindhárom gyermekét a tiszalöki gimnáziumba Krámor doktornő.

Meggyőződése, hogy nemcsak nagy és neves gimnáziumokból kerülnek ki művelt, intelligens, életigenlő diákok, hanem a közösség összetartó ereje, a tanárok személyisége olyan adomány, amely felejthetetlenné teszi a négy évet.

Ma már egyetemista a legidősebb fia, Péter, a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen közgazdaságtant hallgat, Eszter diplomás ápolónőnek készül Gyulán, Zsuzsanna a Budapesti Műszaki Egyetem építőmérnök hallgatója. A férje a Tiszai Erőmű Rt. tiszalöki vízerőmű vezetője. Krámor Katalin két éve vállalkozó családorvos.

A szegedi egyetemen szerzett orvosi diploma után dr. Czina Géza tüdőgyógyász osztályvezető mellett ismerhette meg az egyetemről kikerült frissdiplomás, hogy nem elég a tudományok területén járatosan mozogni és a szakmát tökéletesen művelni. A beteg ember szemén át kell látni a bajt, s nem a betegséget, hanem magát a beteget gyógyítani.

Ezt az útravalót hozta magával Tiszalökre, amikor a szülési szabadság után itt találtak munkát a férjével. Ennek huszonegy esztendeje, s azóta a világnak ezt a szegletét mondják otthonuknak.

− A most végzett orvosnők el sem tudják képzelni, hogy nekünk két évtizede még mint nőt is el kellett fogadtatni magunkat, mind a kollégákkal, mind a betegekkel. Munka viszont bőven jutott, ezért az én korosztályom megszállottan látott az ébredező egészségügyi kultúra nyomán a mind színvonalasabb ellátás megszervezéséhez. Az én generációmhoz tartozó kollégák könyvelhetik el eredményként, hogy a 39,5 ezrelékről 11-13 ezrelékre csökkent a csecsemőhalandóság. El kellett fogadtatni az emberekkel az orvoshoz járás, az egészségesebb életmód, a csecsemő higiénikus gondozásának elvét.

Krámor doktornőt befogadták a tiszalökiek. Még 1979-ben megválasztották tanácstagnak, a szociális és az ügyrendi bizottságban is igyekezett a település ügyeit előbbre vinni. Az önkormányzatok megalakulása után is bizalmat szavaztak a doktornőnek, a legutóbbi választáson például a harminchat jelölt közül ő kapta a legtöbb szavazatot, 1264-et. Az egészségügyi, szociális bizottság tagjaként egyre több ember zsebébe kénytelen bepillantani. Kinek a lakásfenntartáshoz, kinek a gyermekneveléshez, kinek a megélhetéshez adnak a köz forintjaiból. Most azon fáradozik a doktornő, hogy a megszüntetett szülőotthon helyén milyen hasznos egészségügyi intézmény legyen. Az idősekért folytatott küzdelem eredményeként a nappali mellett szállásadó otthonban helyeztek el huszonkét rászorulót.

Az iskolaépítésért nem is olyan régen a férjével lépett akcióba a doktornő, s mára a Kossuth Lajos Általános Iskola büszkesége a kisvárosnak.

− Én azt hiszem, az igazi otthonunk, ahol a legtöbbet adjuk magunkból, és erőnk, tudásunk, hitünk szerint szolgáljuk a közösséget. Két évtized után most már látom az eddig elvégzett munka eredményét, és a második generáció tagjait gyógyítom.

Szabad idejében a doktornő utazni és olvasni szeret, vagy a családjával sétál a Tisza vadregényes partján.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése