Munkácsiné Vincze Edit

Vállalkozó,

Tiszalök

szszb_02-164_munkacsine_vincze_edit.jpgKét pálya gyakorolt vonzást Munkácsiné Vincze Editre. Óvónői képesítést szerzett, viszont a férje révén megismerkedett a kereskedelemmel. Noha a pedagógiai munka iránt időnként nosztalgiát érez, ma már ízig-vérig vállalkozónak érzi magát. A 30 éves, háromgyermekes édesanyát nemcsak Tiszalökön, hanem a környéken is a legsikeresebbek közt tartják számon.

A siker természetesen nem hullott az ölébe. Kezdődött talán azzal, hogy hároméves korában az édesanyja elküldte a boltba, hatévesen már segített borítékolni a családi befizetéseket, és észrevétlenül belekóstolt a takarékoskodás, a beosztás tudományába.

Édesapja, Vincze István kőműves, a SZÁÉV-nél volt művezető, most rokkantnyugdíjas. Édesanyja Tóth Borbála óvodai dajka. Ágnes húga varrónő, férjezett és ő is Tiszalökön él. Nyugodt családi légkörben nevelkedett, a szülők tanult embert akartak Editből faragni, ha már ők nem tanulhattak a nagycsalád miatt.

Edit a nagykállói óvónői szakközépiskolában érettségizett. Négy felejthetetlen évet töltött ott, diáktársai és tanárai szerették, a diáktanács elnöki tisztét négy éven át látta el. A legfontosabb, hogy megtanították számukra az óvodai nevelés szeretetét, így aztán alig várta Edit, hogy gyerekekkel foglalkozzon. A tiszalöki óvodában a bizalom jeleként mindjárt kiscsoportot kapott. Szeretett volna továbbtanulni, de egyelőre nem engedték a főnökei.

Hamarosan megismerkedett Munkácsi Lászlóval. A Szorgalmatosra való fiatalember vérbeli kereskedőnek számított. 1984-ben házasodtak össze. Az esküvő után délelőtt az óvodában, délután a szerződéses boltban, az erőmű üdülőtelepén dolgozott Edit. Rövidesen vehettek egy kétszobás lakást. Míg a férje sorkatonai szolgálatát töltötte, Edit marxista esti egyetemre járt. Később hívták a gyógypedagógiai foglalkoztatóba dolgozni. Donka György igazgató mellett sokat tanult a középsúlyos értelmi fogyatékos gyerekek oktatásából.

Közben a Munkácsi család is gyarapodott. Editke 9 éves, népitáncol, balettozik, Lacika 6, Gergely 5 éves. Mindhárman igen jó képességű, szorgalmas, szófogadó gyerekek. Most kamatozik a pici koruktól befektetett energia, szeretet, törődés. Nevelésük mellett azért Edit elvégezte a főiskolát, hiszen a pedagógia, az óvodai nevelés terén igyekezett minél több elméleti ismeretre szert tenni.

Erre az időszakra tehető a gazdasági nyitás, a vállalkozások korának beköszönte. A gyes alatt a fél országot bejárta a fiatalasszony, mentek a férjével áruért. Szép lassan bedolgozta magát a kereskedelembe, és otthonosan mozgott a vevők kiszolgálása, a gyors döntések meghozatala terén. A kapcsolatteremtés általában a feleség, a kereskedelem szakmai része a férj reszortja.

A vállalkozásba visszaforgatott nyereség, a beosztó életmód, a mindig többre törekvés révén márciusban nyitják meg az éjjel-nappali ABC-t. Számos újdonságot találnak majd itt a vevők. Látványsütőben a vevő szeme előtt sütik a fagyasztóból kivett süteményeket. Csapra ütik majd a tejeshordót és a 3,8-4 zsírszázalékos tejből vajat, túrót is készíthet a háziasszony. Törzsvásárlói igazolvánnyal a helybeliek bevásárlásait támogatják tízszázalékos kedvezménnyel. A boyszolgálat pedig lehetővé teszi, hogy a reggeli péksüteménytől a nagy bevásárlásig ingyenesen házhoz vigyék a megrendelt árut.

A közösség is számon tartja a házaspárt. Edit tavasszal országgyűlési képviselőjelöltként indult, bár most a függetlenek nemigen szólhattak bele a pártok küzdelmeibe. A tiszalöki önkormányzat városfejlesztési bizottsága felkérte Munkácsinét, kamatoztassa ismereteit a város érdekében. Hiszen tudják róla, hogy tornaszobát alakított ki saját pénzén az óvodában, a jótékony célú programok szponzora, a sportolókat is segíti.

Nemrégiben pedig tagja lett a Fiatal Vállalkozók Nemzetközi Klubjának − angol rövidítéssel JCI − és a hasonlóan gondolkodó ifjú vállalkozókkal kicserélik tapasztalataikat, találkoznak és így születhetnek később hasznosítható ötletek.

− Mi is bevonjuk a gyerekeket a család életébe − mondja Edit −, hiszen felbecsülhetetlen jelentőségű, hogy annak idején engem is megismertettek a hétköznapi élettel, a pénz beosztásának tudományával. A munkára nevelésben látom a lehetőséget arra, hogy a gyerekek felnőve szorgalmasak, kötelességtudók, munkaszeretők, takarékosak legyenek. A lányom már dolgozott nyáron és roppant élvezte a felelősséget, ami bármilyen munkával együtt jár. A hétvégeket mindig együtt töltjük, akkor igyekszünk az üzlettől távol maradni. Tiszalökön építkeztünk, a házunk melletti szabad területen nyugodtan játszhatnak a gyerekek.

Sikertörténet, mondhatják, akik nem ismerik közelről Munkácsiékat. Ők igen fiatalon bizonyították be, hogy az átlagon felüli munka, a szorgalom meghozza gyümölcsét.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése