Drótos Vince

Polgármester,

Tiszalök

szszb_08-154_drotos_vince.jpgEgyre inkább növekedhet Tiszalök térségi szerepe. Az utóbbi hónapokban megpezsdült itt az élet. A tervek, az elképzelések biztatóak. Kár, hogy a város keveset hallat magáról, a sajtó valahogy megfeledkezett erről a fontos településről. Kevesen és kevésszer propagálják, hogy Tiszalöknek gazdasági és turisztikai szempontból megyei és országos mércével mérve is komoly jelentősége van. A történelmi időket idéző vízi erőmű, a csodálatosan szép Tisza-parti üdülőövezet, az újraéledő üzemek figyelmet érdemelnek. Figyelmet és elismerést érdemel az új önkormányzat tevékenysége is. A polgármesteri tisztet a legutóbbi választások óta Drótos Vince tölti be. A polgármester sokoldalú, színes egyéniség. A megyei közgyűlés külkapcsolatokkal foglalkozó bizottságának alelnöke is.

A lexikon ezt írta: „Tiszalök a tiszalöki járás székhelye. Lakóinak száma 1960-ban hatezer-egyszázhúsz volt. Található itt vízi erőmű és duzzasztómű. Innen indul ki a Keleti-főcsatorna. Állami gazdaság és gimnázium is tartozik a településhez.

A vízi erőmű Magyarország legnagyobb vízi erőműve. A felső-tiszántúli vízgazdálkodási terv keretében létesítették. 1959 óta van teljes üzemben. Az erőmű három darab Kaplan-Ganz rendszerű turbinája összesen 11,5 MW teljesítőképességű. Az erőmű üzemelteti még a felsődobsai, gibárti, kesznyéteni és a kelet-magyarországi országrészen több törpe vízi erőművet.” (A lexikon szerkesztői elfelejtették odaírni, hogy szülőotthona is volt a településnek.)

A megyénk történelmét is megörökítő almanachban írjuk le, hogy az erőművet főleg politikai foglyok építették az ötvenes években. Többnyire törvénytelenül elítélt vagy el sem ítélt embereket hoztak ide hazánk minden részéről. A foglyok barakkokban, embertelen körülmények közt laktak, a tervutasítás szerint dolgozó vezetők a munkavédelmi szabályokat nem tartották meg. Halálos baleset és zendülés is volt a táborban. A fogolytábor emlékművét az új önkormányzat rendbe tette. Említést érdemel még, hogy Tiszalök közelében tanyázik a jégtörő flotta.

Az 1998. évi helyhatósági választások után elkészült egy kiadvány, amely megyénk valamennyi települését bemutatja. A kiadvány Tiszalökről szó szerint ezt írja: „Polgármester Drótos Vince (FKGP-Fidesz—MDF-KDNP), jegyző Kertész Gáborné. Várossá 1992-ben nyilvánították az ötvenkilenc négyzetkilométer területű települést. Lakónépessége 1999 elején 6192 fő volt, az egy évvel korábbinál valamelyest több. A természetes népmozgalmi folyamatok mérlege pozitív, hiszen az élve születések gyakorisága a többi városhoz képest magas, míg a halálozásoké ahhoz hasonló. Az oda- és elvándorlások egyenlege is nyereséget mutatott. Népsűrűsége alacsony, alig több a megyei átlagnál, a városaira jellemzőnek pedig a felét sem érte el. Figyelemre méltó intenzitású lakásépítés jellemezte 1997-ben a várost. Nyolcvanegy új lakás épült és harminckilenc szűnt meg, a lakásállomány az év elejére kétezer-kétszáznyolcvanra bővült. A vezetékesgáz-hálózatra negyvenhárom, a közüzemi vízhálózatra nyolcvanhat, a szennyvízcsatorna-hálózatra pedig tizennégy százalékukat kapcsolták rá. A vízvezeték-hálózat hatvannyolc kilométeren, a csatornahálózat viszont csak hét kilométeren épült ki. Távbeszélő-fővonalainak száma kilencszázhatvanhat. A háziorvosi, illetve a házi gyermekorvosi szolgálatot négy orvos látja el. Az önkormányzat kétszázharmincöt óvodai férőhelyet és huszonhat általános iskolai osztálytermet tart fent. Általános iskolai tanulóinak száma 1997-ben hatszáztíz. Az érdeklődőket negyvenháromezer könyvtári dokumentáció segíti. A középiskolai oktatást nyolc osztályterem szolgálta. A lakosság áruellátását hetvennégy kiskereskedelmi üzlet segíti, és huszonhárom vendéglátóhelyet is üzemeltetnek a városban. Az 1998 elején regisztrált kétszáznegyvenöt működő vállalkozásból kétszázkét egyéni vállalkozás.”

1999. szeptember elején a polgármester az újságírónak arról számolt be, hogy a gazdajegyzők körzeti központját itt alakították ki, az intézmények fűtését majdnem húszmillió forintos költséggel korszerűsítették, a régi bölcsőde helyén varroda kezdte meg működését, a hogy október elején közhasznú társaságot hoz létre a város. A költségvetési üzemet eladják, autóápolási cikkeket gyártanak majd itt. A faipari kft.-ben még idén ötven embernek teremtenek munkahelyet. A református egyház tulajdonában lévő egyik épületet átmeneti szállássá alakítják ki. Az új telepre vízhálózatot vezetnek be. Jövőre újraindítják a húsüzemet. Hamarosan könyvet jelentetnek meg Tiszalökről.

Drótos Vince európai műveltségű, gazdag élettapasztalattal rendelkező ember. A Görög Katolikus Teológián szerzett diplomát, majd elvégezte a Református Akadémiát. Gyakorló református lelkész. Egy ideig NB II-es futballista volt. Négy évig vállalkozóként dolgozott. A felesége vegyész. Öt szép gyermekük van: Felícia, Dávid, Dániel, Benjámin és Debóra. A polgármester a hivatalában és otthon is áldásos tevékenységet végez.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 8. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1999.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése