Gönde Lajos

Szövetkezeti elnök,

Tiszalök

szszb 25 tk Gönde Lajos.jpgA rendszerváltást követő gazdasági viharok tengeréből csöndes szigetként emelkedik ki a tiszalöki Szabadság Mezőgazdasági Szövetkezet. Ezt a vállalkozást öt jogelőd, a Szabadság, a Petőfi, az Úttörő, a Kossuth és a Rákóczi nevet viselő mezőgazdasági termelést folytató szervezet közösen hozta létre.

Az új egység bérelt földeken, mintegy kétezer-négyszáz hektárnyi területen gazdálkodik. A szántóföldi növénytermesztést 1100 hektáron végzik. A föld többi részét szántóterületként hasznosítják.

Mint arról Gönde Lajos, a Szabadság Mezőgazdasági Szövetkezet elnöke beszél: legfontosabb termesztett növényeik az őszi búza, a kukorica, a napraforgó, a repce és a lucerna. Az említett növényeket részben a saját állattenyésztésben abrak- és tömegtakarmányozásra fordítják. A felesleget a szabadpiacon értékesítik. A szövetkezet elnöke ide tartozóan említi meg azt, hogy saját szárítóval és a termények tárolásához szükséges tisztító- és tárlókapacitással is rendelkeznek. Az állattenyésztés és a növénytermesztés munkafolyamataihoz szükséges gépkapacitás, traktorok, kombájnok stb. a rendelkezésükre áll. Ezeket a gépeket és berendezéseket saját dolgozóik üzemeltetik, illetve a szövetkezeti műhelyben a szükségessé váló javításokat elvégzik. Ezzel a megoldással jelentős időt és nem kis anyagi kiadást takarítanak meg.

A szakosított szarvasmarha-telepük 1972 óta üzemel. Fő profiljuk e területen a tejtermelés. Ennek érdekében történik az állatállomány bővítése, valamint a műszaki-tartástechnológiai fejlesztés.

A „tehénlétszám” jelenleg 440 egyedet jelent. A felvásárlóknak naponta nyolc–tízezer liter tejet tudnak átadni. A közeljövőben várhatóan befejeződik a telep korszerűsítésének folyamata – ezt 2009. október végére tervezik  –, amelynek az eredményeként a kor színvonalának megfelelő körülmények között folyik majd a termelés.

A fejlesztés 350 millió forintba kerül. Ebből új termelőistálló, szerves- és hígtrágyatároló-építést, silótér felújítást és ellető istállót építtettek. Ezen összegből finanszírozták az infrastruktúra bővítését is. Víz- és csapadékcsatorna, úthálózat, új kerítés egészíti ki az összkomfortot. A körülbelül 350 millió forintos modernizáció 65 százalékát pályázat útján nyerték. Ehhez legalább 40 millió saját erőt hozzá kellett tenni. S mint az elnök utalt rá, valamennyi hitelt is igényelniük kellett a saját erőhöz, így arra még a kamatot is számolniuk kell.

A kivitelező cég kiválasztása közbeszerzési eljárás keretein belül zajlott le. A nyertes Veresegyház Kft. a munkálatokat megelégedésükre végezte el.

A Szabadság Mezőgazdasági Szövetkezet jelenlegi taglétszáma 85 fő, akik közül hatan az adminisztrációs teendőket látják el. Az öttagú igazgatóság a szövetkezet irányítását végzi. Munkájukat a háromtagú felügyelőbizottság szigorú tekintete követi. A tagság és a vezetőség tevékenységének minőségi voltát jelzi az a tény, hogy a szövetkezet gazdálkodása az elmúlt tizenöt évben eredményes volt. 2008-ban a nyereségük 25 millió forintot tett ki.

A szövetkezet igazgatóságának elnöke, Gönde Lajos hat éve tölti be ezt a tisztséget. Növénytermesztő üzemmérnökként szerzett diplomát 1986-ban Szarvason. Azóta egyhuzamban a Szabadság Mezőgazdasági Szövetkezet dolgozója. Előbb ágazatvezetőként, később főagronómusként tevékenykedett. Munka mellett növényvédő szakmérnöki diplomát szerzett. Azon generációhoz tartozik, amelynek tagjai – vidéki fiú lévén – a mezőgazdaságot látták maguk előtt mint életpályamodellt. Nem elégedett meg a középfokú végzettséggel, hanem egyből üzemmérnöki álmokat dédelgetett. Később, a kor parancsának szavát meghallva, gyarapította elméleti szakmai tudását is. A mezőgazdaságban a növényvédelem egyre inkább előtérbe került. A nagyobb hozamok érdekében már nem lehetett hagyományos módszerekkel harcba szállni.

A hazai agrárium életében viszonylag új fejezetként lépett be a növényvédelem tudománya. A szakember – különösen, aki a növénytermesztést érezte magához közelebb – jelentkezett posztgraduális képzésre. A növényvédelmi szakmérnöki diplomáját legalább olyan nagy becsben tartja Gönde Lajos, mint a növénytermesztő üzemmérnöki oklevelet. Élete első munkahelyén – bár különböző posztokon – a képzeletbeli ranglétrán egyre feljebb jutott. Ma már nemcsak az foglalkoztatja, hogy a másfél évtizede nyereséggel záró szövetkezetet bővítse. Bár a 2008 őszén kirobbant világgazdasági válságban is jó irányba állították a vitorlákat Tiszalökön, mert a nehézségek ellenére is pozitív szaldót tudhatnak maguk mögött. Az egyéni teljesítmény helyett mindig is a csapatmunkára szavaztak. Nevükben hordják eredményességük zálogát: szövetkezet.

Magánéletéről csak szűkszavúan nyilatkozik: „Nős vagyok, a nejem óvónő. Idősebb fiunk, Máté 16, öccse, András 11 éves. Mindketten tanulnak.”

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése